ΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Μοίρασε το

«Η Κυβέρνηση πρέπει να συσκέπτεται και να συμφωνεί με τους θεσμούς για όλα τα σχέδια νόμου στους σχετικούς τομείς, με επαρκές χρονικό περιθώριο πριν την υποβολή τους για δημόσια διαβούλευση ή το Κοινοβούλιο…»

Επέλεξα να σταχυολογήσω τις λέξεις που ορίζουν τις δεσμεύσεις της χώρας (έναντι των εταίρων και δανειστών στα πλαίσια του 3ου Μνημονίου), διότι πολλά ακούγονται και διαστρεβλώνονται, αντί να λέμε την αλήθεια στους πολίτες, ενώπιον της κάλπης.

Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κάθε πολίτης τις πραγματικές συνθήκες και όχι όσα διατυμπανίζονται προεκλογικά. Οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις πρέπει να έχουν αναφορά στην καταιγίδα των μέτρων που έρχονται και στον τρόπο που θα αντιμετωπιστούνε από την κάθε παράταξη που διεκδικεί τη διακυβέρνηση του τόπου. Είναι ζητήματα που θα καθορίσουν τη ζωή μας για πολλά χρόνια.

Στην ανακοίνωση του Eurossumit στις 12 Ιουλίου 2015, ορίζονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Ι. «Εμπιστοσύνη»

• Είναι ανάγκη «να επανοικοδομηθεί η εμπιστοσύνη με τις ελληνικές Αρχές ως προϋπόθεση για πιθανή μελλοντική συμφωνία.». (Επιτακτική ανάγκη να ξανακτίσουμε γέφυρες εμπιστοσύνης στον ευρωπαϊκό και εθνικό χώρο).

ΙΙ. «Προαπαιτούμενα»

• Φ.Π.Α. παντού «διεύρυνση της φορολογικής βάσης με σκοπό την αύξηση των εσόδων..» (Αγρότες, εκπαίδευση, νησιά κ.α. επί ποδός)
• Συνταξιοδοτικό: «βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος…» (βλ. βασική-εθνική σύνταξη στα 360 ευρώ, κατάργηση του ΕΚΑΣ, σύνταξη στα 67 κ.α.)
• Πλήρης : «νομική ανεξαρτησία της ΕΛ.ΣΤΑΤ…»
• Δημιουργία : «Δημοσιονομικό Συμβούλιο λειτουργικό …» (Για να αποπληρώνεται το δάνειο)
• Αναμόρφωση : «του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας….» (Με τον Υπουργό να δηλώνει ότι διαφωνεί…)

Αφού τα παραπάνω ψηφίσθηκαν στην Βουλή «με παρα φύσει» θα έλεγε ο κος Τσίπρας συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΑΝΕΛ-ΠΟΤΑΜΙ-ΠΑΣΟΚ, ακολούθησε η αξιολόγηση ότι ήμασταν καλά και υπάκουα παιδιά…

ΙΙΙ. «Οι Δεσμεύσεις»

• «Φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό…». (Όπως σύνταξη στα 67, κατάργηση του ΕΚΑΣ, 6% στον κλάδο ασθενείας, εθνική σύνταξη στα 360 ευρώ κ.α.).
• «Εφαρμογή όλων των συστάσεων της εργαλειοθήκης I του ΟΟΣΑ..». (Απελευθέρωση στα πάντα lesser fair)
• «Να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του διαχειριστή του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρονικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ)…». (Και βέβαια όλες οι γνωστές ιδιωτικοποιήσεις σε λιμάνια – αεροδρόμια – επιχειρήσεις και ακίνητα)
• «Στην αγορά εργασίας, να πραγματοποιήσει αυστηρή αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη βέλτιστη πρακτική των ομαδικών απολύσεων…». (Συρρίκνωση δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων, look out και συνέχιση της λιτότητας).
• «Να ενισχύσει το χρηματοοικονομικό τομέα… για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια…ενίσχυση της διαχείρισης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των τραπεζών..»

IV. «Οι Δράσεις»

• Ταμείο εκποίησης και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας 50 δις. «Η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα αποτελέσει πηγή για την προγραμματισμένη αποπληρωμή του νέου δανείου (των 82 έως 86 δις ευρώ) από το Ε.Μ.Σ. … σκοπούμενο σύνολο τα 50 δις ευρώ..». (Αφού έγινε πτωχός ο λαός ας γίνει και το κράτος !!!).
• «Ενίσχυση των δυνατοτήτων για την αποπολιτικοποίηση της Ελληνικής Διοίκησης…» υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής….». (Πίσω μου σε έχω Σατανά, μονολογούν οι πολίτες).
• «Η Κυβέρνηση πρέπει να συσκέπτεται και να συμφωνεί με τους θεσμούς για όλα τα σχέδια νόμου στους σχετικούς τομείς, με επαρκές χρονικό περιθώριο πριν την υποβολή τους για δημόσια διαβούλευση ή το Κοινοβούλιο…» (Ολική επαναφορά της τρόικας, που έγινε και quarteto… Έλεος βρε παιδιά η παράδοση και της νομοθετικής εξουσίας προσβάλλει ανεπανόρθωτα την ελληνική δημοκρατία και τη χώρα.)
• «Με εξαίρεση το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, η Ελληνική Κυβέρνηση θα επανεξετάσει, με σκοπό την τροποποίηση, τη νομοθεσία που εισήχθη σε αντίθεση με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου……». (Αναδρομική ανατροπή ψηφισμένων νομοσχεδίων με επιβολή ισοδύναμων…. τι άλλο έχουμε να δούμε).

Και στο κλού της συμφωνίας επισημαίνεται ότι :

«Οι ανωτέρω καταγεγραμμένες υποχρεώσεις αποτελούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις Ελληνικές αρχές…»

Το Eurossumit έκρινε ότι :

«υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους….».

Άλλα:

Το Eurosummit: «επισημαίνει ότι ονομαστικό κούρεμα του χρέους δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί!!!».

V. Για να μας παρηγορήσουν:

«… Το Eurogroup είναι έτοιμο να εκτιμήσει, αν χρειάζεται, πιθανά πρόσθετα μέτρα (ενδεχομένως μεγαλύτερες περιόδους χάριτος και πληρωμής) στοχεύοντας να διασφαλίσει ότι οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες θα παραμείνουν σε βιώσιμο επίπεδο…» (Φοβάμαι ότι και το 2021 που θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια του νεοελληνικού κράτους η τρόικα θα είναι εδώ!!)

Όλες δε οι πολιτικές δυνάμεις που ψήφισαν αυτή τη συμφωνία του 3ου Μνημονίου (ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΑΝΕΛ, ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ) δεσμεύτηκαν ότι:

«Οι Ελληνικές Αρχές επαναβεβαιώνουν την ανεπιφύλακτη δέσμευσή τους να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές πλήρως και εγκαίρως».

Συνεπώς, όταν προεκλογικά ακούς πάλι για «κατάργηση με ένα άρθρο» και «σκίσιμο» των Μνημονίων, τουλάχιστον να κλείνεις τα αυτιά σου και να σηκώνεις τη φωνή και το ανάστημά σου. Να αναρωτιέσαι για το που τραβάει αυτός ο τόπος και να παλεύεις για την άποψή σου

[quote text_size=”small”]

Όσο για την ανάπτυξη που είναι το κλειδί, η πεμπτουσία για να θεραπεύσουμε την κρίση μας, εταίροι και δανειστές μας υπενθύμισαν το ΕΣΠΑ και κάτι «ψηλά» για ανθρωπιστική κρίση, μετανάστες και κάποια «ψίχουλα» για να ορθοποδήσει η οικονομία.

[/quote]

Σοβαρά αναπτυξιακά προγράμματα δεν φαίνονται στον ορίζοντα. Μας παρηγορεί όμως η απόφαση της Συνόδου των Αρχηγών των Κρατών – Μελών της Ευρωζώνης της 12/7/2015 που καταλήγει:

«Το Επιχειρηματικό Σχέδιο για την Ευρώπη θα παρέχει επίσης, χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την Ελλάδα!!!». Όχι τέτοια ειρωνεία. Εδώ πνίγεται η οικονομία μας μεσοπέλαγα, και μας δίνουν ασπιρίνες, σωσίβια και μας ζητάνε τα πάντα. Μας ελέγχουν και μας εποπτεύουν και ταυτόχρονα μας δυναστεύουν. Τα εφαρμοστικά μέτρα που έρχονται θ’ ανοίξουν νέες πληγές στην οικονομία και την κοινωνία.

Οι παραπάνω δεσμεύσεις ψηφίσθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής στις 15 Ιουλίου 2015. Στις 14 δε Αυγούστου 2015, ήρθαν τα πρώτα πρωτοβρόχια στη μέση του καλοκαιριού.

Με τον τίτλο:

«Συνταξιοδοτικές διατάξεις – Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης» ανεβήκαμε και πάλι στο άρμα του 3ου Μνημονίου.

Ο προεκλογικός άνεμος δεν είναι σωστό και έντιμο να αλλοιώνει το νόημα των λέξεων και των δεσμεύσεων για λίγα «ψηφαλάκια». Η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα.

Όταν παραδίδεις τη νομοθετική εξουσία στον έλεγχο των δανειστών, γίνεσαι κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης. Για να αλλάξεις τα πράγματα, θα πρέπει με παρρησία, βλέποντας το λαό στα μάτια, να λες την αλήθεια. Αυτό αναζητά ο κάθε Έλληνας και Ελληνίδα για το πως θα απαλλαγούμε από τη σεισάχθεια των Μνημονίων και πως θα ξαναζωντανέψει η παραγωγή και η απασχόληση των νέων και γενικότερα του εργατικού δυναμικού σε αυτό τον τόπο.

[quote text_size=”small”]

Τα ισοδύναμα μέτρα ρίχνοντας το «μπαλάκι», το βάρος από τη μία επαγγελματική ομάδα στην άλλη δεν δίνουν λύση. Η ασθενής οικονομία και η κατακερματισμένη κοινωνία μας χρειάζεται μέτρα και πολιτικές ανασυγκρότησης εκ βάθρων της Πολιτείας μας.

[/quote]

Ήδη οι φωτιές έχουν ανάψει, οι αγρότες στο δρόμο. Τα νησιά και η εκπαίδευση μάχονται το ΦΠΑ. Οι επιχειρήσεις με τη φορομπιχτική πολιτική της προκαταβολής 100% του φόρου και του 29% φορολογίας εισοδήματος, οδεύουν σε νέα ναυάγια και απολύσεις. Τα ακίνητα τρελαίνονται με το ΕΝΦΙΑ. Για να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση και να κερδίσουμε αυτή τη μάχη χρειαζόμαστε πολιτική ηγεσία με όραμα που να εμπνέει με τα λόγια και τις πράξεις εμπιστοσύνη.

Στην κάλπη της Κυριακής πρέπει να κυριαρχήσει η λογική για την εκλογή πολιτικού προσωπικού που πάνω από το εγώ θα θέτει το εμείς και πάνω από το κομματικό συμφέρον το εθνικό.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου