ΠΟΙΟΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ;

Μοίρασε το

Πραγματικές εκπλήξεις ακόμα και για καλά ενημερωμένους πολιτικούς παρατηρητές των τεκταινομένων σε πολιτικό επίπεδο σε Ευρώπη και Ελλάδα, έκρυβε η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κρίση στη χώρα μας και την έλευση του μνημονίου

Πάνω σε αυτήν την προσμονή των ευρημάτων όπως είναι γνωστό, είχε οικοδομηθεί οξεία αντιπολιτευτική ρητορεία από την αξιωματική αντιπολίτευση, με κορώνες στα τηλεπαράθυρα, αλλά και από την συγκυβέρνηση, εφ’ όσον δεν θα υπονόμευε την δική της αφήγηση για τις αιτίες που μας οδήγησαν στο μνημόνιο.

 Δηλαδή απ’ τη μια ο ΣΥΡΙΖΑ περίμενε να περιέχει ένα κόλαφο εναντίον της τρόικας, και στην καλύτερη περίπτωση να υπογραμμίζει λάθη και αστοχίες στο πρόγραμμα προσαρμογής. Από την άλλη η ΝΔ, που έχει προσδιορίσει ότι το μνημόνιο ήρθε εξ’ ουρανού το 2010, ενώ η πενταετία Καραμανλή δεν φέρει καμία ευθύνη για την καταστροφή, περίμενε κάτι ανάλογο με την επικρατούσα αντίληψη, που το πολιτικομιντιακό κατεστημένο έχει επιβάλλει στη χώρα.

Κόντρα λοιπόν σε ιστορικούς ακροβατισμούς και σε εγχώριες πολιτικές σκοπιμότητες, η έκθεση καταλογίζει στην κυβέρνηση Καραμανλή την κύρια ευθύνη και για την δημοσιονομική κατάρρευση και για την παραποίηση των στατιστικών στοιχείων που οδήγησαν τη χώρα σε ανυποληψία. Εκθειάζει παράλληλα την κυβέρνηση Παπανδρέου, για την απόφασή της να θυσιάσει το πολιτικό της συμφέρον και να πάρει σκληρά μέτρα που ανέκοψαν την ολοκληρωτική καταστροφή.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 5 της έκθεσης του Ε. Κ. επισημαίνεται ότι, «πριν από την έναρξη του προγράμματος συνδρομής ΕΕ-ΔΝΤ, το οποίο δρομολογήθηκε την άνοιξη του 2010, υπήρχε ένας διττός φόβος που αφορούσε την «αφερεγγυότητα» και τη «μη βιωσιμότητα» των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας ως αποτέλεσμα της συνεχώς μειούμενης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και του μακροχρόνιου δημοσιονομικού εκτροχιασμού, λόγω της χαμηλής πραγματικής είσπραξης φόρου εταιρειών, με το δημόσιο έλλειμμα να αγγίζει το 15,7% του ΑΕΠ το 2009.

Επίσης αναφέρεται, «ότι η προβληματική κατάσταση της Ελλάδας οφειλόταν και στη στατιστική λαθροχειρία κατά τα έτη που προηγήθηκαν της κατάρτισης του προγράμματος, χαιρετίζει την αποφασιστική δράση της ελληνικής κυβέρνησης για επείγουσα και αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης της ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τον Μάρτιο του 2010».

[quote text_size=”small”]

Δηλαδή, φωτογραφίζουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκείνους που έριξαν το πλοίο στα βράχια και επαινούν εκείνους που με κόστος, σίγουρα με λάθη και παραλήψεις, δεν άφησαν τη χώρα να βουλιάξει στην άβυσσο της χρεοκοπίας.

[/quote]

Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ εφ’ όσον δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει πολιτικά τέτοια συμπεράσματα της έκθεσης του ευρωκοινοβουλίου, ήταν φυσικό, εφ’ όσον δεν ξεφεύγει απ’ την πεπατημένη του παλαιοκομματισμού να την καταψηφίσει. Η ΝΔ, επίσης που έχει στηρίξει όλη την πολιτική της, με τη βοήθεια «συγγενών» και «φίλιων» μέσων, στο ξέπλυμα της πενταετίας της διακυβέρνησής της, προκάλεσε ρήγμα στην ομάδα του ΕΛΚ στην οποία ανήκει, καταψηφίζοντας και αυτή.

Το ΠΑΣΟΚ ωστόσο, που βλέπει κατά τον πλέον επίσημο τρόπο να δικαιώνονται οι πολιτικές επιλογές της δικής του διακυβέρνησης, για ποιο λόγο δεν ανέδειξε το θέμα; Δεν θεώρησε σκόπιμο να εκδώσει ούτε μια ανακοίνωση για την τιμή των όπλων; Γιατί κάποιοι φοβούνται τόσο την ιστορική αλήθεια; Δεν γνωρίζουν πως η ιστορία δεν γράφεται με βάση τις πολιτικές και προσωπικές σκοπιμότητες, αλλά ψύχραιμα και με βάση αξιόπιστα ντοκουμέντα;  

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου