ΠΑΣΟΚ: ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΟ ΝΕΟ ΑΡΧΗΓΟ;

Μοίρασε το

Δεν αποκλείεται η κόντρα Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Παπανδρέου για την μαύρη τρύπα των 116 εκ.€ στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, να αποτελέσει τη λύδια λίθο για την ανάδειξη νέου αρχηγού. “Τίποτα δεν αποκλείεται” ομολογούν αρκετοί στην Ιπποκράτους βλέποντας τη λύση του “τρίτου προσώπου”, ως τη μόνη που θα μπορούσε να αποτρέψει τη διάσπαση ή τη διάλυση του άλλοτε κραταιού κόμματος. Ωστόσο, τόσο τα συστατικά της …λύσης, όσο και το πρόσωπο που θα (επαν)ενώσει την “μεγάλη δημοκρατική παράταξη”, αναζητούνται.

Καταρχήν λύση συνύπαρξης προϋποθέτει το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών που άνοιξε το θέμα με τα οικονομικά του κόμματος. Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, με την ελεγκτική εταιρία να ετοιμάζει, έως τα τέλη Μαΐου, το πόρισμα της και τη Δικαιοσύνη να καραδοκεί, ουδεμία λύση μπορεί να προκύψει. Τους δυο άνδρες χωρίζει μεγάλη απόσταση – αν δεν διακρίνεται εχθρική διάθεση – που φαντάζει αγεφύρωτη. Πόσο μάλλον όταν ο Γιώργος Παπανδρέου εκλαμβάνει ως προσπάθεια ηθικής και πολιτικής του απαξίωσης την έγερση του συγκεκριμένου ζητήματος και όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται αποφασισμένος “να έρθουν όλα στο φως”.

Από και πέρα, στον ορίζοντα δεν φαίνεται να διακρίνεται ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής και εκτίμησης “παπανδρεϊκών” και “βενιζελικών” και το κυριότερο της βάσης, το οποίο, την ίδια στιγμή, να είναι ικανό να επανασυσπειρώσει την παράταξη, προάγοντας και εξασφαλίζοντας μια “νέα ενότητα”.

Ωστόσο, οι εξελίξεις τρέχουν με το ΠΑΣΟΚ να καταρρέει καθημερινά δημοσκοπικά και πολλοί να θεωρούν αβέβαιη την είσοδο του στη Βουλή, όταν κι όποτε γίνουν εκλογές. Από την άλλη όμως, ο πολιτικός χρόνος είναι αρκετός. Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι, (εκτός συνταρακτικού απροόπτου) σε ένα χρόνο και μέχρι τότε το νέο ΠΑΣΟΚ με το νέο αρχηγό θα έχουν την ευκαιρία να μετρήσουν δυνάμεις και πολιτικό βάρος.

Συνεπώς τώρα, είναι η ευκαιρία για γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες. Οι “Νέστορες” της παράταξης δεν μπορούν να επιτρέψουν μια προσωπική διαμάχη να διαλύσει ολόκληρο κόμμα. Δεν αποκλείεται λοιπόν, ορισμένοι εξ αυτών, να αναλάβουν πρωτοβουλίες πέραν και παράλληλα, των πρωτοβουλιών που (δεν) αναμένεται να πάρουν Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Παπανδρέου.

Για την ώρα όμως, τα πάντα παραμένουν σε επίπεδο υποθέσεων και συζητήσεων. Κι απ’ αυτές υπάρχουν πολλές, πλην όμως χωρίς κατάληξη σε κάποιο ουσιαστικό πολιτικό συμπέρασμα. Για αυτό το μόνο σίγουρο, όσο η κατάσταση στο εσωτερικό του Κινήματος παραμένει ρευστή, είναι η συνεχιζόμενη φθορά του. Μια πορεία προς τη διάλυση χωρίς επιστροφή, που μόνο το θαύμα της ανάδειξης ενός “τρίτου προσώπου” θα μπορούσε ενδεχομένως να την ανακόψει.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου