Το ζοφερό κλίμα που δημιουργήθηκε από διαρροές και φήμες για «μαύρο» πολιτικό χρήμα, μέχρι τις χαμένες λίστες φοροφυγάδων που ως εκ θαύματος ξαναβρέθηκαν ξαφνικά, δε φαίνεται ικανό να αλλάξει την ατζέντα των ημερών, που είναι οι όλο και σκληρότερες απαιτήσεις της τρόικας, η οποία με την επιστροφή της διέψευσε τους αιθεροβάμονες που είχαν παρασυρθεί από τις διαρροές περί «πολιτικής διαπραγμάτευσης».
Ήδη σε κυβερνητικό επίπεδο έχουν αρχίσει να …μαζεύονται οι προσδοκίες που κάποιοι καλλιέργησαν, εμφανίζοντας το Μαξίμου ως …δυσαρεστημένο και έτοιμο να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με τους «υπαλλήλους» και να κινηθεί σε πολιτικό επίπεδο. Από την αλλαγή στρατηγικής που φάνηκε από τη δήλωση Στουρνάρα ότι «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται» συμπεραίνουμε πως είτε τα μηνύματα απ’ τους «προϊσταμένους των τροϊκανών» δεν ήταν ενθαρρυντικά, είτε ότι κάποιοι υπερτίμησαν το κλίμα που δημιουργήθηκε από τις «παρηγορητικές» δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων υπέρ των δυναστευόμενων Ελλήνων.
Δηλαδή παρ’ ολίγον να ζήσουμε την πιστή επανάληψη του περυσινού επεισοδίου των τροϊκανών με το Βενιζέλο, όταν αποχώρησαν μετά από διαφωνία και ζήσαμε ένα τρίμηνο θρίλερ μέχρι να επιστρέψουν. Το πρόβλημα είναι αν όντως υπάρχουν περιθώρια παράκαμψης των τεχνοκρατών, και κυρίως αν έχει αναλυθεί επαρκώς από την ελληνική κυβέρνηση, αφ’ ενός η διαφορετική προσέγγιση του ελληνικού ζητήματος μεταξύ Κομισιόν, δηλαδή Γερμανίας, και ΔΝΤ, και αφ’ ετέρου η εκ διαμέτρου αντίθετη συμπεριφορά της τρόικας με το κλίμα που δείχνει να έχει βελτιωθεί για την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν πολλές εξηγήσεις, ούτε μπορούν να ερμηνευτούν οι αντιφάσεις με θεωρίες συνωμοσίας. Το κλίμα σίγουρα βελτιώθηκε καθώς υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι δεν κινδυνεύει η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Όμως οι σκοπιμότητες ανατρέπουν διαρκώς στρατηγικές και συμμαχίες. Μπορεί εμείς να «καιγόμαστε» να πάρουμε τη δόση των τριάντα και πλέον δισ ευρώ, οι εταίροι μας όμως δεν βιάζονται καθόλου. Ίσως μάλιστα έχουν προαποφασισμένη φόρμουλα να δώσουν λύση πληρώνοντας τα ομόλογα που λήγουν τεμαχίζοντας το ποσό, όπως κατά καιρούς αναφέρεται σε σχόλια του διεθνούς τύπου. Εκείνο που είναι βέβαιο είναι πως η καθυστέρηση φαίνεται να βολεύει πλέον και την Ευρώπη και την Αμερική, καθώς η Α. Μέρκελ επιθυμεί να υπάρξει λύση πακέτο για Ελλάδα Ισπανία και Κύπρο, πιστεύοντας ότι μπορεί πιο εύκολα να περάσει απ’ τη γερμανική βουλή μια συνολική λύση σε μία συνεδρίαση, παρά σε τρεις.
Αλλά και οι Αμερικανοί επιθυμούν διακαώς να μην ανακοινωθεί η έκθεση της τρόικας πριν τις εκλογές τους στις 4 Νοεμβρίου, που μπορεί να προκαλέσει αναταραχή στη διεθνή οικονομία, και να έχει συνέπειες για τον πρόεδρο Ομπάμα. Ίσως μάλιστα με την κατάσταση που φημολογείται ότι επικρατεί στις κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης, εν όψει της ψήφισης των επαχθών μέτρων, να βολεύει η παράταση και την ελληνική κυβέρνηση με την ελπίδα να εκτονωθούν οι εσωκομματικές εντάσεις, αλλά και να συντηρήσει το μύθο της …σκληρής διαπραγμάτευσης.
Η κατάληξη αυτής της ιστορίας είναι προφανώς άγνωστη, παρά τις φωνές που επιμένουν ότι η διάσωση της Ελλάδας έχει αποφασιστεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο… Μακάρι να δικαιωθούν οι απόψεις αυτές και να μην δούμε και πάλι, μετά και τις αμερικανικές εκλογές την άσχημη όψη του νομίσματος, δηλαδή επαναφορά στη σκληρή ακαμψία των εταίρων, και αποδειχθούν για μια ακόμη φορά φρούδες οι ελπίδες που καλλιεργήθηκαν.