ΠΑΛΑΙΟΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ

Μοίρασε το

Απορεί κανείς βλέποντας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να διολισθαίνουν στην επιλογή ενός προσχηματικού πολιτικού καβγά μεταξύ τους. Όχι μόνο γιατί τα δυο κόμματα ήδη συγκυβερνούν έχοντας συμφωνήσει, κυρώσει και δεσμευθεί να εφαρμόσουν το επόμενο οικονομικό πρόγραμμα (βλ. Μνημόνιο ΙΙ), αλλά γιατί είναι προφανές πως η παλαιοκομματική αυτή πρακτική δεν αποδίδει.

Όπως δεν αποδίδει η πεισματική εμμονή σε ξεπερασμένες επικοινωνιακές μεθόδους εκφοβισμού και εκβιαστικών διλημμάτων. Του λόγου το ασφαλές επιβεβαιώνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που περιγράφουν με σαφήνεια ότι η επίτευξη αυτοδυναμίας φαντάζει μάλλον με το πιο σύντομο της εποχής, την ίδια ώρα που ακόμα και το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ φαντάζει επισφαλές.

Κάπως έτσι, στην περίπτωση που οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς, των τραπεζών και της κυβέρνησης περιγράφουν μια εικόνα χάους, αβεβαιότητας και παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας, την ίδια στιγμή που επανέρχονται διλήμματα τύπου, ευρώ ή δραχμή, σταθερότητα ή ακυβερνησία.

Σε άλλες εποχές, όπου οι Έλληνες είχαν για να χάσουν ίσως όλα να έπιαναν τόπο. Σήμερα που οι περισσότεροι Έλληνες τα έχουν χάσει όλα, ή κινδυνεύουν να τα χάσουν το προσεχές διάστημα, ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει πως θα ψηφίσουν ορθολογικά. Κι όμως, οι ηγέτες των δυο κομμάτων συμπεριφέρονται ωσάν να αρνούνται να δουν την πραγματικότητα. “Αν επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις, τότε πραγματικά δεν ξέρουμε πού πάμε και για ποια χώρα μιλάμε”, ακούστηκε να λέει σε κλειστή σύσκεψη ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Κι αν πράγματι δεν ξέρουν που πάνε; Κι αν πράγματι δεν ξέρουν για ποια χώρα μιλάνε; Κι αν πράγματι τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων πλησιάζουν την αλήθεια; Υπάρχει κάποιος τρόπος αντιστροφής της κατάστασης;

Κάποιοι στο επιτελείο του Ευάγγελου Βενιζέλου το κατάλαβαν και (του) πρότειναν το ΠΑΣΟΚ να πει την αλήθεια. Αρχικά πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φάνηκε να συμφωνεί. Μετά όμως υπέκυψε σε συνήθεις γενικολογίες: «Θέλουμε υπεύθυνες και προοδευτικές λύσεις. Προοδευτικό είναι το εθνικό που είναι και αληθινό, είναι αυτό που προστατεύει τον πολίτη και σέβεται την αγωνία του, την αμηχανία του, την ανασφάλειά του, που του δίνει ελπίδα και διέξοδο»… Δηλαδή;

Ο λαός θέλει το “συγκεκριμένο”. Και αυτό μόνο ο Φίλιππος Σαχινίδης το εκφράζει. Χωρίς περιστροφές είπε πως μετά τις εκλογές θα χρειαστεί να αποφασιστούν νέες περικοπές 11,5 δισ.€ και να εξασφαλιστούν επιπλέον έσοδα 4 δισ.€. Να αφαιρεθούν δηλαδή από την πραγματική οικονομία άλλα 15,5 δισ.€. Υπάρχουν κάποιοι στα δυο κόμματα εξουσίας που να εξηγήσουν και να πείσουν τους πολίτες πως αυτό είναι το …προοδευτικό που θα τους δώσει ελπίδα και διέξοδο; Αν υπάρχουν να βγουν και να μιλήσουν. Συγκεκριμένα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου