Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΝΑΛΤΙ

Μοίρασε το

Το περιβόητο νέο πακέτο μέτρων συν τα εργασιακά , μένουν ακόμα μετέωρα, αφού οι 3 Πολιτικοί Αρχηγοί και πάλι δεν μπόρεσαν να καταλήξουν , προφανώς «συμπιεσμένοι» από τις διαρκείς εξωπραγματικές απαιτήσεις της Τρόϊκας, αλλά και υπό το άγχος  πολιτικών κλυδωνισμών που υπάρχουν και στα 3 κόμματα (Ν.Δ , ΠΑΣΟΚ , ΔΗΜΑΡ) αλλά και των διαρκώς ογκούμενων λαϊκών αντιδράσεων.

Αν αυτή η στάση των Πολιτικών Αρχηγών πρωτίστως της Κεντοαριστεράς προέρχεται «από τον φόβο του τερματοφύλακα πριν το πέναλτι» , αν πρόκειται για μια  εντονότερη προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης ενός εξωπραγματικού πακέτου που θα συνθλίψει οριστικά την ελληνική οικονομία και κοινωνία ή αν πρόκειται για μια προσπάθεια έστω και εκ των υστέρων για σθεναρή επαναδιαπραγμάτευση με πραγματικές και σταθερές «κόκκινες γραμμές» , είναι κάτι που θα κριθεί τα ακριβώς επόμενα 24ωρα.

Ο Φώτης Κουβέλης απέρριψε κατηγορηματικά τις παρεμβάσεις στα εργασιακά, λέγοντας, απλώς, ότι η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να τις ψηφίσει. «Αν γίνουν αυτά που ζητεί η τρόικα θα τροφοδοτηθεί η ανεργία και θα ενταθεί η ύφεση» είπε.

O Eυάγγελος Βενιζέλος καλεί, ανοιχτά πλέον, τον πρωθυπουργό να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία και να συνομιλήσει με τους εταίρους και τους δανειστές στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, ενώ όπως και ο Φ.  Κουβέλης απορρίπτει τις απαιτήσεις της τρόικας στα εργασιακά.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι κ.κ Κουβέλης και Βενιζέλος, περνούν την ευθύνη των περαιτέρω χειρισμών και αποφάσεων στον ίδιο τον Πρωθυπουργό , ενώ ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε να στείλει και ένα μήνυμα προς τους Ευρωπαίους επισημαίνοντας πως   «η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, έχει κυβέρνηση».

Δηλώσεις Βενιζέλου

“Πρέπει να φτάσουμε στο τέλος μίας δύσκολης διαπραγμάτευσης”, δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι “η παράταση της εκκρεμότητας δεν μας βοηθά, αυξάνει το λογαριασμό των μέτρων”. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι στηρίζει την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι τις επόμενες ημέρες “κρίνονται τα πιο ευαίσθητα σημεία μίας συμφωνίας που εάν δεν είναι ολοκληρωμένη δεν θα την πιστέψουν οι αγορές, θα την ακυρώσουν”. Ο ίδιος χαρακτήρισε “αδικαιολόγητο και προκλητικό” να ξανανοίγει η συζήτηση για τα εργασιακά. “Δεν πρέπει να ανοίξουν μέτωπα, όπως αυτό των εργασιακών. Δεν συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα”, τόνισε. Και πρόσθεσε: “Πρέπει να λυθεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους για να μην χρειαστούν και νέα μέτρα”. “Δεν είμαστε προτεκτοράτο, πρέπει να το καταλάβουν και οι εταίροι μας και η τρόικα”, σημείωσε, υπογραμμίζοντας: “Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να κινηθεί στο δικό του υψηλό επίπεδο, με τους ομολόγους του, το ζήτημα δεν είναι τεχνικό, είναι πολιτικό, πάντα το έλεγα. Εμείς θα κάνουμε το εθνικό μας καθήκον, αλλά πρέπει αυτό να οδηγεί σε αποτελέσματα”, κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Δηλώσεις Κουβέλη
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι η επιμονή της τρόικας στις ανατροπές στα εργασιακά τον βρίσκουν αντίθετο, συμπληρώνοντας ότι η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να δεχθεί ή να ψηφίσει αυτές τις αξιώσεις, που -όπως είπε- “ισοπεδώνουν όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει” και “δεν θα έχουν δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα”.
“Αυτή θα είναι μέχρι τέλους η σταθερή και αμετακίνητη άποψη μου”, τόνισε σημειώνοντας πως εάν περάσουν αυτά τα μέτρα, “θα μείνει καθηλωμένη η αμοιβή της εργασίας, θα αυξηθεί ο αριθμός των απολύσεων και θα επιβαρυνθεί η ανεργία και η ύφεση”.
Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα

Συνεπώς, τα εργασιακά παραμένουν το μεγάλο αγκάθι για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, την ώρα που ο χρόνος έχει πυκνώσει, τα περιθώρια είναι ασφυκτικά και οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν εντός των επόμενων 24ωρων. Προσερχόμενος ο πρωθυπουργός, τόνισε λακωνικά στους δημοσιογράφους, οι οποίοι τον ρώτησαν εάν θα κλείσουν σήμερα τα μέτρα,  ότι “κάποια στιγμή θα κλείσουν”. Ο κ. Σαμαράς προσήλθε στη Βουλή μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, ο οποίος -απαντώντας στο ίδιο ερώτημα- είπε ότι “αναγκαστικά θα κλείσουν”.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έλαβαν από τον Γ. Βρούτση σημείωμα με όλες τις εξελίξεις αναφορικά με τα εργασιακά.
Υπενθυμίζεται ότι ο Φ. Κουβέλης έχει θέσει ως “κόκκινη γραμμή” για τον ίδιο τις ανατροπές στα εργασιακά, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να τις ψηφίσει. Ο Ευ. Βενιζέλος είχε δηλώσει, μετά την προηγούμενη σύσκεψη, ότι εάν καταψηφίσει η ΔΗΜΑΡ, το ίδιο θα πράξει και το ΠΑΣΟΚ.
Το πακέτο των μέτρων αναμένεται να έλθει στη Βουλή ως νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προκειμένου να αποφασισθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την χώρα μας.
Όπως έχει πει ο κ. Σαμαράς, τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν έως τις 16 Νοεμβρίου και γι’ αυτό θα πρέπει το αργότερο μέχρι τη σύνοδο του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου να έχει ληφθεί η απόφαση για την καταβολή των 31,5 δισ. ευρώ.

Πονοκέφαλος οι διαρροές 

Οι πολιτικοί αρχηγοί ανησυχούν για ενδεχόμενες διαρροές στις Κοινοβουλευτικές τους Ομάδες, κατά τη ψήφιση των μέτρων. Ο Α. Σαμαράς επιδιώκει το σχηματισμό ενός αρραγούς μετώπου των τριών κομμάτων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι όποιες διαρροές. Ο ίδιος θα έχει συναντήσεις με σειρά βουλευτών της ΝΔ, το απόγευμα της Τρίτης, με στόχο να βάλει φραγμό σε πιθανές διαρροές. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η ΝΔ διέγραψε τον Ν. Σταυρογιάννη, ενώ την ανεξαρτητοποίηση του από τη ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε ο Γ. Μιχελογιαννάκης. Υπενθυμίζεται ότι απομακρύνθηκε από την Κυβέρνηση και ο Ν. Νικολόπουλος λόγω διαφωνίας του με τα εργασιακά.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου