Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΑΣΤΕΙΕΥΕΤΑΙ

Μοίρασε το

Είναι από τις περιπτώσεις που η …εικόνα θα μπορούσε και να εμπεριέχει και πολιτικό συμβολισμό! Την αίσθηση δηλαδή της θεσμικής και πολιτικής σταθερότητας του κυβερνητικού οικοδομήματος που συνοδεύει την πληθωρική παρουσία του Ευαγγέλου Βενιζέλου και του Θεόδωρου Πάγκαλου σε θέσεις Αντιπροέδρων της κυβέρνησης.

Ως γνωστόν όμως, η εικόνα απέχει πολύ απ’ την πραγματικότητα. Διότι παρά το εγνωσμένο πολιτικό βάρος τους, οι δυο Αντιπρόεδροι δεν δείχνουν να συγκροτούν, όπως θα ανέμενε κανείς, τους δυο ογκώδεις πολιτικούς πυλώνες που θα στήριζαν το κυβερνητικό σύστημα, αλλά αντιθέτως τους πυλώνες που το απειλούν με κατάρρευση.

Η φράση του Θεόδωρου Πάγκαλου «αν δε βρω να πληρώσω, ας έλθει ο Βενιζέλος να με συλλάβει» με την οποία περιέγραψε τη διαφωνία του για την επιβολή έκτακτου τέλους στα ακίνητα, ειπώθηκε χάρη αστειότητας, πλην όμως έβαλε ευθέως εναντίον του υπουργού των Οικονομικών. Το ίδιο συνέβη και προ πέντε ημερών όταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος αποφαίνονταν πως στην Ελλάδα κλέβουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, σε μια στιγμή που ο Βενιζέλος καλούσε σε εθνική συστράτευση όλους τους Έλληνες για να δώσουν από κοινού τη μάχη εξόδου από την κρίση.

Το φαινόμενο διχογνωμίας των δυο κορυφαίων μελών της κυβέρνησης λαμβάνει ενδημικά χαρακτηριστικά με αναλόγου ύφους συμπεριφορές να εκδηλώνονται και σε επίπεδο υπουργών. Είναι χαρακτηριστική η δημόσια αντιπαράθεση Δημήτρη Ρέππα Γιάννη Ραγκούση για το ενιαίο μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Τι ακριβώς συμβαίνει; Γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου αφήνει τέτοιου είδους φαινόμενα να εκτυλίσσονται; Υποτίθεται ότι ο «εχθρός είναι κοινός, είναι τα προβλήματα της χώρας, που όλοι με πνεύμα ομόνοιας, ομοψυχίας και πατριωτισμού πρέπει να λύσουμε». Μήπως, η κυβέρνηση Παπανδρέου βρίσκεται ήδη σε προεκλογική τροχιά και οι εκατέρωθεν παίκτες σπεύδουν να τοποθετηθούν για την επόμενη μέρα; Και πως είναι δυνατό να κόπτονται για την αναδιανομή της εξουσίας όταν η χώρα βουλιάζει στην ύφεση και απειλείται με χρεοκοπία; Μήπως όλα αυτά είναι ένα παιχνίδι απόγνωσης και να μπερδέψει τους δανειστές και να δημιουργήσει σύγχυση στους πολίτες; Μήπως όλα αυτά γίνονται επειδή οι πολιτικοί είναι απλά κατώτεροι των περιστάσεων και δεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών; Ή μήπως γνωρίζουν το τι μέλλει γενέσθαι και απλά προσπαθούν να διαχειριστούν το βάρος και της λαϊκής δυσαρέσκειας επιχειρώντας να μεταβιβάσουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο;

Ό,τι και να συμβαίνει πάντως, αποπνέει μια δυσάρεστη αίσθηση. Διότι ας μη ξεχνάμε πως μια μέρα προτού ο Θεόδωρος Πάγκαλος επεσήμαινε την φοροδοτική αδυναμία της δικής του και των πολιτών όλοι οι βουλευτές της συμπολίτευσης κι ο ίδιος είχαν υπερψηφίσει, «με αίσθημα ευθύνης», τα νέα χαράτσια;

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου