Ο ΙΣΧΥΡΟΣ ΠΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑΣ

Μοίρασε το

Ποιος θα ηγηθεί της ευρύτερης Κεντροδεξιάς παράταξης; Η απάντηση στο ερώτημα είναι κρίσιμη και προεξοφλεί το μέλλον του πολιτικού συστήματος στη χώρα.

Ο χώρος που άλλοτε κυριαρχούσαν το δυο κόμματα εξουσίας εμφανίζεται κατακερματισμένος και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναζητούν τον πολιτικό αυτοπροσδιορισμό στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται. Αλλά ο αυτοπροσδιορισμός προϋποθέτει κάτι πολιτικά προσδιορισμένο – το οποίο επί του παρόντος δεν υπάρχει.

Το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον ένα κόμμα σε απόλυτη παρακμή και κινδυνεύει με την οριστική του διάλυση. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δίνει την ύστατη μάχη να διατηρήσει το πολιτικό μόρφωμα εν ζωή, πλην όμως το αποτέλεσμα της προσπάθειας του εμφανίζεται αμφίβολο. Το ΠΑΣΟΚ θα είναι ένα μικρό κόμμα που στην καλύτερη περίπτωση θα διατηρεί ένα ρόλο “εγγυητή της πολιτικής σταθερότητας” – που με απλά λόγια θα αφορά στην επιλεκτική συμμετοχή του σε πολυκομματική κυβέρνηση συνεργασίας.

Η ΝΔ από την άλλη, λόγω ιστορίας, πολιτικής κουλτούρας, αλλά και παραμονής της στην εξουσία, έχει μια μεγάλη ευκαιρία να επαναπροσδιοριστεί ως ισχυρός πόλος της κεντροδεξιάς παράταξης, συγκεντρώνοντας γύρω της πολιτικές δυνάμεις από όλο το “δημοκρατικό τόξο”, αλλά και το “μεταρρυθμιστικό χώρο”.

Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι η μετάλλαξη της ΝΔ σε σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα, ανοικτό σε νέα ρεύματα σκέψης, σε ένα κόμμα που αφουγκράζεται τον παλμό της κοινωνίας και που αντιστοιχίζεται με τις κοινωνικές εκείνες δυνάμεις που έχουν τη διάθεση, την κατάρτιση και τη φιλοδοξία να συμβάλουν στην παραγωγή νέου πλούτου, να σύρουν το κάρο της ανάπτυξης της χώρας.

Ενόψει του Συνεδρίου της η ΝΔ έχει μια μοναδική ευκαιρία να αναγεννηθεί πλήρως, επιτυγχάνοντας μια βελούδινη επανάσταση σε μια χώρα που δεν έχει αποφύγει ακόμα τον κίνδυνο της κατάρρευσης. Κι επειδή επαναστάσεις οποιουδήποτε είδους δεν γίνονται με φθαρμένα υλικά και δοκιμασμένες (στην αποτυχία) πρακτικές, η ΝΔ έχει την ευκαιρία να αλλάξει την εικόνα που έχει η κοινωνία για τα κόμματα και για λογαριασμό της χαμένης τιμής του πολιτικού συστήματος γενικότερα.

Αυτό με απλά λόγια, σημαίνει νέα πρόσωπα, νέα στελέχη, νέες αντιλήψεις. Το άνοιγμα στην κοινωνία και κυρίως στη νέα γενιά δεν μπορεί να γίνει από πρόσωπα που ταυτίστηκαν αμέσως ή εμμέσως με την παρακμή της χώρας. Το άνοιγμα στην κοινωνία δεν μπορεί να γίνει αν τα κόμματα εξακολουθήσουν να θεωρούνται ως εργαστήρια κατάρτισης κομματικών στελεχών του πελατειακού κράτους, αντί για εργαστήρια παραγωγής πολιτικής.

Πριν από αυτό, ωστόσο η κυριαρχία της ΝΔ στην ευρύτερη Κεντροδεξιά παράταξη θα κριθεί από την επιτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και του νέου μοντέλου διακυβέρνησης που επέβαλε η κυβέρνηση συνεργασίας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου