ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ Ή ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ

Μοίρασε το

Τελικά η συγκυβέρνηση, με τον πανικό που την διακατέχει και την εκλογική αγωνία επιβίωσης της, αποσταθεροποιεί τη χώρα κάθε μέρα που περνάει. Μετά τους επικοινωνιακούς ηρωισμούς, τα μαζεύει όπως – όπως και, χωρίς να αναλαμβάνει τις ευθύνες της, κατηγορεί την αντιπολίτευση!

Τώρα, για να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις, θα καταφύγει σε νέα κινδυνολογία και καλλιέργεια φόβου. Το τραγικό είναι ότι με τους τακτικισμούς της, πέραν των άμεσων οικονομικών συνεπειών των τελευταίων ημερών, αποδυναμώνει και υπονομεύει την προοπτική μιας πραγματικής στρατηγικής νέας διαπραγμάτευσης της χώρας.

Διαπραγμάτευση που όμως απαιτεί διαφορετική αντίληψη, σαφή στοχοθέτηση και άλλες προϋποθέσεις:

1ον. Ουσιαστική και όχι προσχηματική διαπραγμάτευση.

[quote text_size=”small”]

Η συγκυβέρνηση στην πραγματικότητα δεν φεύγει από το μνημόνιο, δήλωσε μόνο πρόθεση να αποκοπεί από το σκέλος του ΔΝΤ.

[/quote]

Δηλαδή, παραμένει στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και κάτω από το Πρόγραμμα που αυτό επιβάλλει, μνημόνιο με άλλη ονομασία, με συμπληρωματική προσφυγή στις αγορές, κυρίως για λόγους εντυπώσεων. Είναι δυνατόν να ισχυρίζεται ότι φεύγει από το μνημόνιο ενώ δεν έχει κάνει τη βασική διαπραγμάτευση σε Ευρωπαϊκό θεσμικό επίπεδο;

2ον. Συνολική και όχι αποσπασματική διαπραγμάτευση. Δεν είναι σοβαρή στάση να δηλώνει ότι αποχωρεί από το ένα σκέλος της χρηματοδότησης, χωρίς να τίθεται ταυτόχρονα το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και της αλλαγής της οικονομικής περιοριστικής πολιτικής, ώστε να αποκτήσει αντι-υφεσιακά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά!

[quote text_size=”small”]

Χωρίς μια ολοκληρωμένη στρατηγική επί του συνολικού προβλήματος και με αποσπασματικές κινήσεις, ρίχνει την οικονομία της χώρας βορά στην κερδοσκοπία και στην ανασφάλεια των αγορών.

[/quote]

3ον. Μετεκλογική διαπραγμάτευση μιας νέας κυβέρνησης με νωπή και ισχυρή εντολή και όχι προεκλογική από θέση αδυναμίας. Δεν δεσμεύονται οι διεθνείς θεσμοί και οι εταίροι απέναντι σε μια κυβέρνηση που είναι σε αποδρομή.

4ον. Στρατηγική αντίληψη και συμμαχίες, και όχι μεγάλα λόγια χωρίς αντίκρυσμα. Αυτήν την περίοδο είναι φανερό ότι δοκιμάζεται συνολικά η Ευρωζώνη, πιέζεται η Γαλλία και η Ιταλία, και οι επόμενες εβδομάδες προμηνύονται δύσκολες και κρίσιμες.

[quote text_size=”small”]

Η νέα αυτή έξαρση της κρίσης αποτελεί εν δυνάμει τη μεγαλύτερη αμφισβήτηση της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής που έχει επιβληθεί από την Γερμανία, ανοίγει περιθώριο αλλαγών και δίνει νέα δυναμική στο μέτωπο του Νότου!

[/quote]

Η χώρα μας πρέπει να αξιοποιήσει τα νέα δεδομένα και να μην περιορίζεται στον ρόλο του πειθήνιου παρατηρητή στις Βρυξέλλες. Συμπέρασμα: η μακρά προεκλογική περίοδος με την αποδυναμωμένη συγκυβέρνηση να λειτουργεί προεκλογικά, ενώ κάθε μέρα δείχνει ότι χάνει τον έλεγχο και την ψυχραιμία της, είναι σήμερα η βασική πηγή αστάθειας. Η πολιτική σταθερότητα και προοπτική για τη χώρα επιβάλλει εκλογές και μια νέα προοδευτική κυβέρνηση που να έχει τη λαϊκή εντολή για μια σθεναρή και συνολική νέα διαπραγμάτευση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου