ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΟ: ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΥΘΟΙ

Μοίρασε το

Το χρηματοδοτικό κενό, που ως δαμόκλειος σπάθη επικρεμάται πάνω από τη χώρα μας και λειτουργεί ως μέσο πολιτικής πίεσης, παρότι είναι σοβαρό και επιτακτικό για αντιμετώπιση πρόβλημα, δεν είναι πρόσφατο και συγκυριακό. Αποτελεί δομικό σύμπτωμα του βασικού προβλήματος, που είναι το υπέρογκο μη διαχειρίσιμο χρέος και η πολιτική της ακραίας λιτότητας και της ύφεσης που τροφοδοτεί τον αδιέξοδο φαύλο κύκλο που ζούμε.

Τέσσερις επισημάνσεις:

1ον. Η διαπίστωση του χρηματοδοτικού κενού έγινε τον περασμένο Σεπτέμβρη στο Παρίσι, και στην ουσία τότε κατέρρευσε η πρώην συγκυβέρνηση μαζί με το success story της. Ο Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε χαρακτηριστικά πριν λίγες μέρες ότι τον Δεκέμβρη το κενό υπολογίστηκε στα 4 δις.

[quote text_size=”small”]

Γι αυτό τον λόγο εξάλλου η τρόϊκα απαιτούσε νέα μέτρα και επισπεύθηκε η προεδρική διαδικασία και οι εκλογές.

[/quote]

Συνεπώς οι εκπρόσωποι της πρώην συγκυβέρνησης ας μην προκαλούν με τις δηλώσεις τους, ο κόσμος θυμάται και καταλαβαίνει!
2ον. Το πρόβλημα συνεχώς θα διαιωνίζεται όσο δεν αντιμετωπίζεται. Δηλαδή όσο δεν καθίσταται διαχειρίσιμη η εξυπηρέτηση του χρέους και δεν αλλάζει η πολιτική σε μια αναπτυξιακή επεκτατική κατεύθυνση. Γιατί είναι άλλο πράγμα η ανάγκη διατήρησης μη ελλειμματικών προϋπολογισμών, ώστε να μην τροφοδοτείται το χρέος, και άλλο η καταδίκη σε υπέρογκα πρωτογενή πλεονάσματα και ακραία λιτότητα που προκαλούν οικονομική ύφεση και κοινωνική δυστυχία, και τελικά ακυρώνουν τις θυσίες και αναπαράγουν το χρηματοδοτικό κενό από τη συνεχή συρρίκνωση της οικονομίας.

Το PSI ήταν μια συντεταγμένη αναδιάρθρωση του χρέους, παρά τις επιμέρους αρνητικές πτυχές του, με κυριότερη τις επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και σε άλλους δημόσιους φορείς. Όσοι διαφωνήσαμε το 2012 επισημάναμε ότι θα ήταν δώρο άδωρο με τους όρους που επιβλήθηκαν, δηλαδή το μνημόνιο και τα υπέρογκα πρωτογενή πλεονάσματα. Τότε μας κατηγόρησαν ως λαϊκιστές και αντιευρωπαϊστές, αλλά λίγους μήνες μετά, τον Οκτώβριο του 2012 υποχρεώθηκαν να επιβάλουν νέα μέτρα, όπως και στα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι το αδιέξοδο που οδήγησε στις εκλογές.

[quote text_size=”small”]

Αυτά πλέον τα έχουμε ζήσει, δεν είναι θεωρίες. Απέναντι στη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία βρίσκονται τα αποτελέσματα μιας ατελέσφορης πολιτικής!

[/quote]

3ον. Υπάρχουν δύο μύθοι, που προβάλλονται ως άλλοθι της μνημονιακής αποτυχίας. Ισχυρίζονται ότι η αποτυχία οφείλεται αποκλειστικά στην έλλειψη μεταρρυθμίσεων. Σίγουρα χρειάζονται τολμηρές αλλαγές για την καλή και με διαφάνεια λειτουργία του κράτους και της οικονομίας. Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι βαφτίστηκε μεταρρύθμιση η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και του κατεξοχήν αναπτυξιακού ευρύτερου δημόσιου τομέα, χωρίς καμία στροφή στην ενίσχυση της παραγωγικής και αναπτυξιακής βάσης της οικονομίας. Αδιέξοδη λογική να επιμένεις σε μια Ευρωπαϊκή χώρα με υψηλού επιπέδου επιστημονικό και εργασιακό δυναμικό να την καταστήσεις ανταγωνιστική με την υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων, χωρίς να επενδύεις στην ποιότητα και την καινοτομία, και επιπλέον να διαμορφώνεις και ένα απαγορευτικό φορολογικό περιβάλλον.

Αποτέλεσμα, αιμορραγία του επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό και ασφυξία της πραγματικής οικονομίας.Οι μεταρρυθμίσεις πουθενά δεν έφεραν ανάπτυξη από μόνες τους, χωρίς δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, στήριξη της ζήτησης, της εργασίας και της πραγματικής οικονομίας. Ισχυρίζονται επίσης ότι μια αλλαγή του προγράμματος θα απέτρεπε τη χώρα μας από την έξοδο στις αγορές.

[quote text_size=”small”]

Η Ελλάδα όμως είναι από το 2010 εκτός αγορών, και κάθε πρόβλεψη των μνημονιακών προγραμμάτων σταδιακής εξόδου της διαψεύστηκε.

[/quote]

Να θυμίσω ότι το πρώτο μνημόνιο προέβλεπε έξοδο το τέλος του 2011, και το δεύτερο υποτίθεται αυτήν την περίοδο, μέχρι που πέρυσι διαπιστώθηκε το νέο χρηματοδοτικό κενό. Συνεπώς το αντίθετο ισχύει, μόνο με αλλαγή πολιτικής θα αποκατασταθεί η οικονομική δυναμική που θα ανοίξει σταδιακά το δρόμο της χώρας σε ομαλές συνθήκες δανεισμού!

4ον. Προκαλεί εντύπωση ότι την ίδια ώρα που η σκληροπυρηνική πλευρά στην Ευρώπη αρνείται κάθε επιχείρημα αλλαγής πολιτικής, σπεύδει να καλλιεργήσει την προοπτική μιας νέας χρηματοδότησης 20 – 30 δις Ευρώ αρκεί να συνεχιστεί η ίδια πολιτική λιτότητας, παρότι θα ανατροφοδοτήσει το αδιέξοδο μιας μαύρης υφεσιακής τρύπας με συνεχώς νέες χρηματοδοτικές ανάγκες! Βέβαια υπάρχει διαφοροποίηση και περιθώριο διαπραγμάτευσης, Φάνηκε ακόμη μια φορά από το άνοιγμα ρεαλισμού του προέδρου του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συμπέρασμα: όλα θα κριθούν στη διαπραγμάτευση και στην τελική συμφωνία. Κατά πόσο θα υπάρξει συνδυαστικά λύση στο θέμα του χρέους, αλλά και μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλαγή σε μια αντι – υφεσιακή αναπτυξιακή πολιτική διατηρώντας βασικές δεσμεύσεις δημοσιονομικής ισορροπίας.

Αυτό είναι το κομβικό σημείο μιας ρεαλιστικής συμβιβαστικής συμφωνίας. Συνεχίζω να πιστεύω και να ελπίζω ότι στις Βρυξέλλες θα επικρατήσει τελικά ο πολιτικός ρεαλισμός και η οικονομική λογική, σε μια Ευρώπη που τα τελευταία χρόνια έχει χάσει τη μνήμη και την ταυτότητα της, ώστε ακόμη και η επίκληση της κοινής λογικής και της στοιχειώδους δοκιμασμένης Κεϋνσιανής οικονομικής άποψης να αποτελεί επαναστατικό ριζοσπαστισμό!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου