ΟΙ …152 “ΟΔΟΙΠΟΡΟΙ”

Μοίρασε το

Πορεία στο άγνωστο με 152 πλέον βουλευτές για την συγκυβέρνηση , που υπέστει νέα «αφαίμαξη» μετά από την σκληρή δοκιμασία στη Βουλή για την ψήφιση του περιβόητου πολυνομοσχεδίου.  Ο αιφνιδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών , φαίνεται ότι σε πρώτη φάση αποσυντόνισε την Κυβέρνηση και στοχοποίησε ένα υπουργό ο οποίος βρίσκεται εδώ και καιρό στο επίκεντρο δριμύτατης κριτικής ακόμα και «πράσινων» και «μπλε» βουλευτών.

Η κίνηση της πρότασης μομφής μόνο τυχαία δεν ήταν , καθώς λίγο – πολύ όλοι αντιλαμβάνονταν πως ο τ. Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δεν θα ανέχονταν την ρύθμιση που προωθούνταν για τις Τράπεζες . Ήταν «casus belli» για τον κ. Παπανδρέου και αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ , καθώς θεωρούν πως η ανατροπή του πρώην Πρωθυπουργού τον Νοέμβριο του 2011 πυροδοτήθηκε λόγω της στάσης του στο θέμα των Τραπεζών  και ειδικά της ανακεφαλαιοποίησης και των κοινών μετοχών. Δεν ήταν δε λίγα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που «ψιθύριζαν» τις τελευταίες ώρες πως ο τ. Πρωθυπουργός καταψήφιζε τις διατάξεις στη Βουλή «θα μπορούσε να συγχωρεθεί κατά 50% για όσα έκανε κατά την διάρκεια της θητείας του».

[quote text_size=”small”]

Όλη η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν επικεντρωμένη στις Τράπεζες και στο πρόσωπο του κ. Στουρνάρα για τις μεθοδεύσεις του. Ευελπιστούσε να «πυροδοτήσει» μια ενδοπασοκική -ενδοκυβερνητική κόντρα με αιχμή τον Γ. Παπανδρέου και το θέμα των Τραπεζών . Τα όσα ακολούθησαν κατά την ψηφοφορία αλλά και στη συνέχεια αποτιμώνται πλέον από τους πολίτες και σαφέστατα δημιουργούν , παρά την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου , νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό και στην πορεία για τις κάλπες .

[/quote]

Η κυβέρνηση εξήλθε πιο αδύναμη και πιο εύθραυστη  πολιτικά από την δύσκολη και ακανθώδη κοινοπβουλευτική διαδικασία για το Πολυνομοσχέδιο., μετά τη διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ  και το «όχι» του Γιώργου Παπανδρέου στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το παρών του τ. Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη .

Όπως εξελίχτηκαν τα πράγματα η αλληλεξάρτηση Αντώνη Σαμαρά και Βαγγέλη Βενιζέλου εντείνεται, ενώ ρόλο αποκτούν και οι κκ Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης, με τις ψήφους των οποίων πέρασε το πολυνομοσχέδιο.

Η κυβερνητική συνοχή βρίσκεται πλέον σε διαρκές stress test ενώ ο πρωθυπουργός είναι πιο ευάλωτος από ποτέ σε πολιτικούς «εκβιασμούς» βουλευτών, αν και προσπάθησε να δείξει ότι δεν θα τους ανεχτεί, διαγράφοντας τον Νικήτα Κακλαμάνη.

Η κυβέρνηση ήθελε πάση θυσία να αποφύγει τη συζήτηση της πρότασης μομφής κατά του Γιάννη Στουρνάρα καθώς δεν ήταν καθόλου βέβαιο ότι θα επιβίωνε, αλλά παράλληλα θα χρειαζόταν να ενεργοποιηθεί το δίκτυο Μαξίμου για να εξασφαλιστεί κάτι τέτοιο.

Ένας ισχυρός –και με ψήφο εμπιστοσύνης- υπουργός Οικονομικών είναι θεωρητικά αδύνατον να αντικατασταθεί εντός ενός μήνα. Συνεπώς μια τέτοια εξέλιξη θα έβαζε στον πάγο τη διαδικασία διαδοχής στο ΥΠΟΙΚ και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σε αυτή τη φάση το πολιτικό σκηνικό βρίσκεται σε διαδικασία ανασύνθεσης καθώς πλησιάζει η ημερομηνία λήξης της θητείας του Γιώργου Προβόπουλου στην Τράπεζα της Ελλάδος και οι ανακοινώσεις πρέπει σε κάθε περίπτωση να γίνουν εντός του Απριλίου ή το αργότερο έως τα μέσα Μαΐου.

Πέραν τούτων εκτός από τις διπλές εκλογές το Μαξίμου προετοιμάζεται για την ψήφο εμπιστοσύνης και νέο σετ προγραμματικών δηλώσεων που θα κάνει η κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό και την έξοδο από το Μνημόνιο. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα είναι ο χρόνος που θα γίνει αυτός, αν δηλαδή θα είναι πριν ή μετά τις Ευρωεκλογές.

Η συνθήκη αυτή δημιουργεί από μόνη της προβλήματα, ενισχύει την αβεβαιότητα και αναγκάζει τον πρωθυπουργό να σχεδιάζει και να κινείται με όρους μικροπολιτικής.

Οι Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης , που έβαλαν πλάτη στα δύσκολα , είναι πιθανόν στη συνέχεια να έχουν κάποιο πιο αναβαθμισμένο ρόλο , ενδεχομένως και θέση στη Κυβέρνηση.

Η αβεβαιότητα όμως είναι κυρίαρχη για τους υπόλοιπους βουλευτές της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ που έχουν να αντιμετωπίσουν ένα εξκλογικό σώμα δύσπιστο και τραυματισμένο οικονομικά και κοινωνικά , αλλά ταυτόχρονα έχουν μπροστά τους αβέβαιες πολιτικές διεργασίες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου