ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΚΑΙ ΟΙ…ΕΠΟΜΕΝΟΙ

Μοίρασε το

Το τελευταίο διάστημα και παρά την σταθερότητα που επιδεικνύει το κυβερνητικό σχήμα στις δημοσκοπήσεις, έχουμε μια σειρά ενδείξεων πως τρεις από τους πιο συζητημένους πρωθυπουργούς της τελευταίας δεκαπενταετίας, θέλουν με τον τρόπο τους ο καθένας, άλλος περισσότερο διακριτικά, άλλος λιγότερο, να δηλώσουν παρόντες στην πολιτική ζωή. Το γεγονός βέβαια δεν πέρασε απαρατήρητο από τα επιτελεία των κομμάτων, ιδίως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, απ’ τα οποία προέρχονται οι πρώην.

Μπορεί ο Κώστας Καραμανλής να έχει επιλέξει τη σιωπή, οι συναντήσεις του πάντως με την πλειοψηφία των βουλευτών του κόμματός του, έστω κι αν διαρρέεται για ευνόητους λόγους, ότι πραγματοποιούνται κατόπιν αιτήσεώς τους, έχει αρχίσει να ενοχλεί αρκετούς στο περιβάλλον του νυν πρωθυπουργού.

Δεν έμεινε δε ασχολίαστο το γεγονός, ότι ο πρώην πρωθυπουργός κατά την ψηφοφορία για τη λίστα Λαγκάρντ, επέλεξε να ψηφίσει και στις τέσσερις κάλπες, και το ίδιο έπραξαν οι περισσότεροι βουλευτές της παράταξης…Μάλιστα κάποιοι έφτασαν στο ακραίο σημείο να συνδέουν τις αναφορές στην «καταστροφική τελευταία διετία της κυβέρνησης Καραμανλή», από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ως την κυβερνητική απάντηση σ’ αυτήν την «ενοχλητική κινητικότητα».

Αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου, σταδιακά και με εντεινόμενο ρυθμό, επιχειρεί σε κάθε ευκαιρία, είτε να δώσει σκληρές απαντήσεις σε εκείνους που πιστεύει ότι υπονομεύουν την εντιμότητά του και επιχειρούν να αμαυρώσουν την ιστορία των Παπανδρέου, είτε να υπερασπιστεί τον «αγώνα του» και «τη θυσία του πολιτικού του κεφαλαίου» για τη διάσωση της χώρας. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει επιλέξει για να υποδηλώνει την παρουσία του, έναν προνομιακό χώρο γι’ αυτόν, αυτόν της παρουσίας του σε διεθνή φόρουμ και πανεπιστήμια, εκμεταλλευόμενος την υψηλή δημοφιλία του στο εξωτερικό. Φυσικά η δραστηριότητά του αυτή δεν δημιουργεί προβλήματα στην ηγεσία του κόμματός του, η οποία ούτως ή άλλως έχει να ασχοληθεί με το πρωτίστης προτεραιότητας ζήτημα, που δεν είναι άλλη από την επιβίωση του Κινήματος που διαρκώς φυλλορροεί. Τελευταία ηχηρό παρόν μέσω αρθρογραφίας, έδωσε και ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος φαίνεται να θεωρεί ότι οι διάδοχοί του στη διακυβέρνηση της χώρας ήταν κατώτεροι των περιστάσεων και επακόλουθα κατώτεροι του ιδίου.

Μάλιστα κάποιοι αναλυτές πιστεύουν πως ο πρώην Πρωθυπουργός μεθοδικά επιδιώκει την «συνεισφορά» του στο μεγάλο ζητούμενο της ρευστής πολιτικά περιόδου που διανύουμε, και που αφορά την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς. Όπως και να’ χει πάντως οι τρεις πρώην δηλώνουν παρόντες και έτοιμοι, φέρνοντας τους ..επόμενους πολλές φορές σε νευρική κρίση. Πάντως ιστορικά παραδείγματα ολικής επαναφοράς πολιτικών που είχαν θεωρηθεί τελειωμένοι, έχουμε αρκετά στην ελληνική ιστορία. Αρκεί να μην επαληθευτεί ο εθνικός εφιάλτης, που θέλει τις μεγάλες επιστροφές, να έρχονται μετά από μεγάλες καταστροφές

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου