ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ

Μοίρασε το

Στην αναζήτηση του πολιτικού μηνύματος των σημερινών εκλογών για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχόντων επτά είναι τα βασικά πολιτικά συμπεράσματα:

1. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες ψήφισαν με κριτήρια αυτοδιοικητικά και όχι κομματικά. Είναι θέμα προσώπων και όχι πολιτικών. Συνεπώς, ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος, τα όποια πολιτικά συμπερασματικά δεν μπορούν να είναι απολύτως ασφαλή.

2. Σε ό,τι αφορά στο ΣΥΡΙΖΑ. Με ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 19-22% (δεν έχουμε ακόμα ακριβή εικόνα), δεν μπορούμε να μιλάμε για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, ούτε για εφαλτήριο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.

3. Δεν υπάρχει αντιστοίχιση του εκλογικού αποτελέσματος με την προεκλογική ρητορική τού “ψηφίζουμε φεύγουν”. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιέργησε προεκλογικά υψηλές προσδοκίες που διαψεύστηκαν και αυτό είναι κάτι που λογικά θα πρέπει να προβληματίσει την ηγεσία του.

4. Το εκλογικό αποτέλεσμα που διαμορφώνεται μέχρι στιγμής καταδεικνύει μια στάση αναμονής του εκλογικού σώματος. Μη ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στο μέσο της κυβερνητικής θητείας. Το κυβερνητικό πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη και οι πολίτες αναμένουν την ολοκλήρωση του για να το κρίνουν οριστικά. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από την εξάντληση της τετραετίας.

[quote text_size=”small”]

5. Με βάση το μέχρι στιγμής εκλογικό αποτέλεσμα είναι εμφανές ότι οι πολίτες ψηφίζουν πολιτική σταθερότητα. Παρά τα μεγάλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση επιδεικνύουν αντοχή και πολιτική ωριμότητα και πάντως δεν επιθυμούν την ανάληψη ρίσκου από επικίνδυνες και ασαφείς πολιτικές επιλογές τύπου “σχίζω τα μνημόνια”.

[/quote]

6. Υπάρχει ακόμα άλλη μια βδομάδα προεκλογικού αγώνα. Τις επόμενες μέρες οι πολίτες θα κρίνουν την στάση των κομμάτων αναφορικά με τη στήριξη σε υποψηφίους που προκρίθηκαν στο δεύτερο γύρο και θα εστιάσουν την προσοχή του στην κάλπη των ευρωεκλογών και θα κρίνουν στο αν και κατά πόσο θα δώσουν σε αυτές το δημοψηφισματικό χαρακτήρα που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση το αποψινό αποτέλεσμα δεν φαίνεται να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.

7. Στις ευρωεκλογές οι πολίτες πρέπει να ψηφίζουν για την Ευρώπη γιατί η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι, γιατί από την Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το μέλλον. Γιατί στην Ευρώπη διαμορφώνονται πολιτικές και αποφάσεις που επηρεάζουν μεγάλο μέρος της ζωής μας. Κάτι τέτοιο δεν αναδεικνύεται στο δημόσιο διάλογο. Δυστυχώς, η Ευρώπη για τους Έλληνες είναι α λα καρτ. Επί χρόνια εκπαιδεύτηκαν στη “χαλαρή ψήφο” και για να στείλουν, υποτίθεται, κάποιο πολιτικό μήνυμα στην κυβέρνηση. Και σε αυτό ευθύνη είχαν όλα τα κόμματα. Αλλά τότε τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η Ευρώπη δεν βρισκόταν σε κρίση και Ευρώπη για τους Έλληνες σήμαινε τα λεφτά των κουτόφραγκων. Σήμερα τα πράγματα άλλαξαν. Ατυχώς όμως για την αντιπολίτευση ακολουθεί αυτό το παλιό μοτίβο και θεωρεί το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δημοψήφισμα. Δεν είναι έτσι όμως. Στις Ευρωεκλογές ψηφίζουμε ευρωβουλευτές. Και από τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς έβαλε τον σταυρό προτίμησης, δίνει στους πολίτες την ευχέρεια να επιλέξουν άμεσα τους ικανότερους για να τους εκπροσωπήσουν στην Ευρώπη. Ας ψάξουν λοιπόν οι πολίτες στα ψηφοδέλτια των κομμάτων να εντοπίσουν τους καλύτερους. Είναι η ώρα της προσωπικής ευθύνης για τον κάθε πολίτη να επιλέξει.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου