ΟΙ ΚΑΝΝΕΣ “ΦΡΕΝΑΡΑΝ” ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ …ΟΛΑ ΣΕ ΜΙΑ ΖΑΡΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Μοίρασε το

Στη κόψη του ξυραφιού πλέον η Κυβέρνηση, καθώς οι εξελίξεις είναι ραγδαίες μετά την απόφαση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την νέα δανειακή σύμβαση. Αργά μάλιστα το βράδυ της Τρίτης ο κ. Παπανδρέου στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ξεκαθάρισε δεν κάνει πίσω στην επιλογή του δημοψηφίσματος και τόνισε πως όλα θα κριθούν την Παρασκευή, δηλαδή την μέρα που θα υπάρξει η κρίσιμη ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης. Ουσιαστικά ο κ. Παπανδρέου προκαλεί ανοικτά όσους διαφωνούν, αν επιμένουν να προχωρήσουν σε καταψήφιση στη Βουλή, ώστε να μην υπάρχει δεδηλωμένη και να πέσει η Κυβέρνηση.

ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΕΣΩΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΤΙΔΑ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ

Το πρόβλημα, όπως παραδέχονταν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ήταν αν θα έφτανε η όχι τελικά η Κυβέρνηση στην διαδικασία της τριήμερης συζήτησης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και αν τελικά έφτανε αν θα μπορούσε να κρατήσει την «δεδηλωμένη», έστω και με απώλειες στη ψηφοφορία της Παρασκευής ή αν η Κυβέρνηση θα καταψηφιστεί.

Το σκηνικό είναι  ρευστό και αβέβαιο, μετά την ανεξαρτητοποίηση της Μιλένας Αποστολάκη, τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών για Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, (Βάσω Παπανδρέου, Μίμης Ανδρουλάκης, Εύα Καϊλή, Τόνια Αντωνίου, Χαρά Κεφαλίδου, Δ. Λυντζέρη κ.α) τις διαφοροποιήσεις κορυφαίων Υπουργών από την αιφνιδιαστική απόφαση για  Δημοψήφισμα, όπως π.χ., ο Αντρέας Λοβέρδος, αλλά και την διαρροή από το περιβάλλον του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου , ότι δεν γνώριζε την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για δημοψήφισμα μέχρι την ώρα που ο κ. Παπανδρέου την ανακοίνωσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν και άλλοι βουλευτές που σκέφτονται να ακολουθήσουν την «δρόμο» της κ. Αποστολάκη , ωστόσο τόσο αυτού του τύπου οι εξελίξεις ή και ακόμα πιο ηχηρές διαφοροποιήσεις κορυφαίων , φαίνεται « να παγώνουν» για ένα ή δύο εικοσιτετράωρα , μετά την ανακοίνωση ότι ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μεταβαίνει κατόπιν πρόσκλησης στις Κάννες στη Σύνοδο των G20 , όπου στο περιθώριο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση (δείπνο εργασίας) για την Ελλάδα, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Nicolas Sarkozy, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso, ο Πρωθυπουργός  του Λουξεμβούργου και επικεφαλής της Ευρωζώνης, Jean Claude Juncker, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΝΤ, Christine Lagarde. Λόγω της εξέλιξης αυτής στη συζήτηση επί της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση θα γίνει την  Πέμπτη.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός, είχε χθες  τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel. Συζήτησαν για τις εξελίξεις, ενώ ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε και για την πρωτοβουλία του σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράμμισε την ανάγκη η απόφαση της Συνόδου Κορυφής και η συμφωνία για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα να γίνουν κτήμα του λαού προκειμένου να συμβάλλει στην προώθηση των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα και τόνισε ότι, η διαδικασία αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την ισχυροποίηση της χώρας στην Ευρωζώνη και διεθνώς. Η Καγκελάριος Merkel εξέφρασε, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, την κατανόησή της και υπογράμμισε ότι καταλαβαίνει τις εξελίξεις στη χώρα.

Ο Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ 

Εξάλλου έντονος  προβληματισμός επικρατεί στο περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου για τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών ο κ. Βενιζέλος δεν γνώριζε την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου για τη διενέργεια δημοψηφίσματος και την υποστήριξε τόσο στην κοινοβουλευτική ομάδα όσο και στη συνέντευξη που έδωσε αμέσως μετά στον ΑΝΤ-1 διότι εκείνη τη στιγμή δεν είχε άλλη επιλογή.

Σύμφωνα με πληροφορίες  αμέσως μετά την ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε  στον Πρωθυπουργό την απορία του γιατί δεν είχαν ενημερωθεί οι διεθνείς μας εταίροι.
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών τα ξημερώματα  ετοίμασε σχέδιο επιστολής προς τους ευρωπαίους εταίρους το οποίο προωθήθηκε το πρωί στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

Νωρίς το πρωί από την Κεντρική Κλινική ο κ. Βενιζέλος μίλησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον ευρωπαίο επίτροπο Ολι Ρεν και τον επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν ο οποίος είναι και επικεφαλής των τραπεζιτών που λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία για το κούρεμα του χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα που εισέπραξε ο υπουργός Οικονομικών ήταν εξαιρετικά βαρύ.

ΤΟ ΜΠΑΡΑΖ 

Πάντως σε δήλωση της η Βάσω Παπανδρέου ζήτησε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.  «Η χώρα αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας. Καλώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με χρονικό ορίζοντα της διασφάλισης του πακέτου των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και αμέσως μετά να προκηρύξει εκλογές», υπογράμμισεΕξάλλου με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου η βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ κυρία Εύα Καϊλή ζητεί να εγκαταλείψει τα περί δημοψηφίσματος να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας,  αλλοιώς, όπως σημειώνει, θα πράξει  σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον και όχι με το προσωπικό ή το κομματικό, λέγοντας ότι «εάν δεν γίνουν αυτά προτίθεται να ανεξαρτητοποιηθεί». Πάντως το  βράδυ της Τρίτης και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χαρά Κεφαλίδοιυ απέστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό με την οποία του ζητεί να προχωρήσει σε Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας , ενώ ξεκαθαρίζει πως δεν μπορεί να στηρίξει την λύση του δημοψηφίσματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Μίμη Ανδρουλάκη και της Τόνιας Αντωνίου, ενώ αρνητικός στο δημοψήφισμα εμφανίστηκε και ο Οδυσσέας Βουδούρης

«Θα καθορίσω τη στάση μου εγγράφως, δεν πρόκειται σήμερα ή αύριο να προβώ σε οποιαδήποτε δήλωση αλλά θα πώ τις απόψεις μου εγγράφως, όπως πάντα έπραττα», δήλωσε  ο βουλευτής Πειραιώς του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Λιντζέρης, ο οποίος έστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου (λίγο μετά την συνεδρίαση της Κ.Ο)  με την οποία εξέθετε τις θέσεις του τη στιγμή που όπως, έλεγε, δεν τον άφησαν να μιλήσει στην κοινοβουλευτική ομάδα, όπως δεν μίλησε κανένας βουλευτής του ΠαΣοΚ.
Αλλά και ο βουλευτής του ΠαΣοΚ Κώστας Καρτάλης, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο παρέπεμψε στην τοποθέτησή του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

ΟΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΙΚΟΙ ΑΝΤΑΠΑΝΤΟΥΝ

Πάντως όλες αυτές οι κινήσεις τροφοδότησαν και την σκληρή αντίδραση βουλευτών που πρόσκεινται στον Γ. Παπανδρέου. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φραγκίσκος Παρασύρης με σκληρούς χαρακτηρισμούς καταφέρεται εναντίον συναδέλφων του που είτε ανεξαρτητοποιήθηκαν είτε τηρούν αποστάσεις.«Στην κρισιμότερη στιγμή για τη χώρα, από την μεταπολίτευση και μετά ο πολιτικός κόσμος αναμετριέται με την αθλιότητα.Μπροστά στα μάτια μας  εκτυλίσστεαι ένας απίστευτος ανταγωνισμός για το ποιος θα αναδειχθεί πιο άθλιος από τον άλλον. Κάτω από αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις, ο λαός πρέπει να ετοιμαστεί για τα χειρότερα που έρχονται όχι μόνο για τα οικονομικά  της χώρας. Ωστόσο δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τι πραγματικά συμβαίνει. Σύντομα κάποιοι θα καταλάβουν σε τίνος τον μύλο κουβαλούσαν νερό. Οι γνωστές συμμορίες σε πλήρη διάταξη».

Επίσης σε δήλωση του ο βουλευτής Γιάννης Μιχελογιαννάκης επισημαίνει πως «Είναι δεδομένο ότι με την κορυφαία πράξη άμεσης δημοκρατίας του δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση, που σημαίνει ότι επιτέλους κεφάλαιο και τραπεζίτες θα πληρώσουν, πολλοί θορυβήθηκαν. Τα συμφέροντα και το κατεστημένο προσπαθούν και θα προσπαθήσουν να κόψουν την  επιτέλους προσπάθεια του να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται».

Προσθέτει πως «η ιστορία έχει δείξει ότι προσπάθειες αποσταθεροποίησης οδηγούν σε δραματικές εξελίξεις στον τόπο μας. Θεωρώ αδιανόητο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ να μπει στη διαδικασία ή στο δίλλημα του να διακόψει ή όχι τη διαδικασία:
1. Αναμόρφωσης του κράτους
2. Της ελαφρότερης από βάρη Ελλάδας
3. Της Ελλάδας μέσα στην ευρωζώνη
4. Την απενοχοποίηση του κεφαλαίου και των τραπεζών
5.  Το σεβασμό στη λαϊκή βούληση

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ 

Εξάλλου την παραίτηση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου μετά την εξαγγελία για το δημοψήφισμα ζητούν έξι στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ και συγκεκριμένα οι, Γ. Θωμάς, Β. Μαλέσιος, Σ. Μανίκας, Δ. Μπατζελής, Γ. Νικολάου, Μ.Σταυρακάκης.

ΕΠΙΜΑΙΝΕΙ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Πάντως παρά το, παρά το κύμα των αντιδράσεων ακόμα και μέσα στο Κυβερνών κόμμα, στην διενέργεια δημοψηφίσματος για γτην  νέα δανειακή σύμβαση ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες αργά χθες το βράδυ, ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (η συνεδρίαση του οποίου ξεκίνησε με καθυστέρηση δύο ωρών), φάνηκε ότι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από την πρόταση του για δημοψήφισμα…

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά την εισήγησή του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επέμεινε στην επιλογή της διενέργειας δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο σχεδιασμός και ο οδικός χάρτης που ανακοίνωσε στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι όλα θα κριθούν την Παρασκευή. Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων πως το σύστημα που θίγεται από την ελάφρυνση του χρέους, ήταν φυσικό να αντιδράσει λυσσαλέα.
Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υποστηρικτικές προς τον Πρωθυπουργό και την επιλογή του για δημοψήφισμα, ήταν οι τοποθετήσεις των Δ. Ρέππα , Χ. Παπουτσή , Π. Μπεγλίτη, Μ.Χρυσοχοϊδη, Γ. Παπακωνσταντίνου .

 

 ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ

 

Ο κ. Παπανδρέου  εξαπέλυσε δριμεία επίθεση σε όσους αντέδρασαν, στο δημοψήφισμα  θέτοντας το ερώτημα: “Τι άλλαξε και λύσσαξαν τα άλλα κόμματα, καθώς και τα περισσότερα ΜΜΕ ενάντια στην πρόταση;”. Και απάντησε: “Είναι σαφές τι άλλαξε. Καταρχήν, συμφωνήθηκε το νέο δάνειο, κάποιοι τραπεζίτες ανησυχούν, κάποια ΜΜΕ είναι υπερχρεωμένα, ενώ παράλληλα προχωράει η έρευνα των καταθέσεων στην Ελβετία. Όσοι έπαιξαν στη χρεοκοπία της χώρας, κατανόησαν ότι έχασαν τα χρήματά τους, το ίδιο και όσοι πόνταραν στην επιστροφή στη δραχμή”.

Απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, αναφέροντας ότι έτσι “θα συρθούμε σε μια κατάσταση κινδύνου και χρεοκοπίας”, ενώ πρόσθεσε ότι “το δημοψήφισμα θα αποτελέσει μια ξεκάθαρη εντολή και θα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας για την ευρωπαϊκή μας πορεία και τη συμμετοχή μας στο ευρώ”.

Διευκρίνισε ότι στο δημοψήφισμα το δίλημμα δεν είναι “αυτή ή άλλη κυβέρνηση”, αλλά “ναι ή όχι στη σύμβαση”, “ναι ή όχι στην Ευρώπη”, “ναι ή όχι στο ευρώ”.

Αναγνώρισε ότι οι εταίροι ανησυχούν σχετικά με το δημοψήφισμα, τονίζοντας όμως ότι ήταν ενήμεροι και πως “θα σεβαστούν και θα στηρίξουν τις προσπάθειες της χώρας”.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου μερίδα υπουργών εξέφρασε ενστάσεις για τον τρόπο λήψης της απόφασης για δημοψήφισμα, αλλά και για το πώς εντάσσεται η συγκεκριμένη απόφαση στον συνολικό κυβερνητικό σχεδιασμό.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος διερωτήθηκε πως μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με ένα θεμελιώδες ερώτημα που θα δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα 30 χρόνια και επιφυλάχθηκε για την τελική του τοποθέτηση, αφού πρώτα γνωστοποιηθεί το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες στο δημοψήφισμα.

Η Άννα Διαμαντοπούλου ζήτησε διευκρινίσεις για την πολιτική σκοπιμότητα που εξυπηρετεί η επιλογή του δημοψηφίσματος στην παρούσα φάση. Η ίδια φέρεται να διατύπωσε την άποψη ότι η απόφαση θα έπρεπε να είχε ληφθεί από την κυβερνητική επιτροπή και να είχε οργανωθεί η δημόσια υποστήριξή της από τα κυβερνητικά στελέχη.

Ο Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι η χώρα δεν πρέπει να πάει σε εκλογές, ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα και τόνισε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τους εαυτούς μας εκτεθειμένους στην κριτική ότι οδηγούμε σε καταστάσεις αβεβαιότητας σχετικά με το ευρώ και την ευρωζώνη. Πρόσθεσε ότι με την απόφαση για δημοψήφισμα με αντικείμενο την επικύρωση από τον λαό της δανειακής σύμβασης, για πρώτη φορά συνομολογείται επίσημα ότι υφίσταται ζήτημα νομιμοποίησης της πολιτικής της κυβέρνησης. Και ζήτησε να μείνει ανοιχτό το ερώτημα και ο χρόνος που θα γίνει το δημοψήφισμα.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης έθεσε το θέμα της έλλειψης ενημέρωσης των μελών της κυβέρνησης για το δημοψήφισμα. Θα έπρεπε να είμαστε ενημερωμένοι για να πάμε ομογενοποιημένα και όχι αιφνιδιασμένοι, φέρεται να τόνισ

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου