ΞΕΦΟΥΣΚΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Μοίρασε το

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συγκυρία προσφέρεται σε διαρκή πολιτική κινητικότητα. Τα Μνημόνια δεν κατάφεραν να διαλύσουν κοινωνία και οικονομία, διαλύουν και κόμματα. Αυτό είναι πλέον σαφές.

Συνεπώς, η έκρηξη στο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν αιφνιδίασε κανένα. Εκείνο, ίσως που να αιφνιδίασε ήταν πως άργησε πολύ να συμβεί. Διότι πέραν από θέμα “στρατηγικής” υπάρχει και ένα θέμα αισθητικής. Ο Κώστας Μαρκόπουλος και ο Χρήστος Ζώης ουδέποτε ταυτίστηκαν (ούτε και θα μπορούσαν) με τον Πάνο Κάμενο.

Η μεταπήδηση τους στους Ανεξάρτητους Έλληνες ήταν επιλογή πολιτικής επιβίωσης. Οι δυο βουλευτές που είχαν στηρίξει εντόνως την αντιμνημονιακή ρητορική του Αντώνη Σαμαρά, έκριναν (ορθώς ίσως) πως αν ακολουθούσαν τη στροφή του Προέδρου τους δεν έβγαιναν εκτός τροχιάς στις εκλογικές τους περιφέρειες και θα διακινδύνευαν την εκλογή τους. Βεβαίως, υπήρχε (και μπορούσαν να το υποστηρίξουν) κι ένα θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης – αλλά αυτό βεβαίως ίσχυε και για τον Αντώνη Σαμαρά που πήρε και το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής ευθύνης…

Παρ’ όλα αυτά οι δυο βουλευτές έκαναν την επιλογή τους και η μοναδική λύση για να διεκδικήσουν την επανεκλογή τους ήταν η ένταξη τους στο ψηφοδέλτιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ένα κόμμα που πρόλαβε και δημιούργησε ο Πάνος Καμένος εκμεταλλευόμενος (ευφυώς) τη δυναμική των social media. (Μη ξεχνάμε πως με τον ίδιο τρόπο αναδείχθηκε και η Δημιουργία Ξανά – πλην όμως ο Θάνος Τζήμερος δεν είχε την δέουσα ευφυή να την αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό…)

Ουδείς ωστόσο αμφέβαλε πως η φούσκα των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα έσκαγε. Διότι πέραν της φωνασκίας, των εντυπωσιακών εμφανίσεων και του αντιμνημονιακού μένους, ουδέν επί το …πολιτικότερο είχε να προσφέρει. Απόδειξη πως ένα κόμμα αποτελούμενο από βαθύτατα συντηρητικά στελέχη με εμφανή δεξιά χαρακτηριστικά άρχισε να συζητά συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί τα Μνημόνια να τα ισοπέδωσαν όλα, πλην όμως υπάρχουν και κάποια πράγματα που δεν αλλάζουν. Οι δυο έμπειροι βουλευτές, Κώστας Μαρκόπουλος και Χρήστος Ζώης έβλεπαν από καιρό το αδιέξοδο στρατηγικής που αντιμετώπιζε το κόμμα, πλην όμως οι επιλογές τους είναι περιορισμένες. Αντιλαμβάνονται πως τα περιθώρια συνύπαρξης με τον Πάνο Καμένο έχουν στενέψει, την ίδια στιγμή που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να δικαιολογηθεί (απ’ όλες τις πλευρές) ενδεχόμενη επιστροφή στη ΝΔ.

Το πιθανότερο λοιπόν είναι κι αυτοί να παραμένουν ανεξάρτητοι περιφερόμενοι και αναζητούντες πολιτική στέγη όπως αρκετοί άλλοι συνάδελφοι τους. Οι συζητήσεις θα ενταθούν εντός και εκτός Βουλής, πόσο μάλλον όταν διαπιστώνεται η έλλειψη του “καινούργιου” που θα συσπειρώσει πλέον τις δυνάμεις της κεντροδεξιάς για να αντιπαρατεθεί με αξιώσεις στο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου