ΝΔ-ΠΑΣΟΚ – ΜΑΖΙ

Μοίρασε το

Συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ δείχνουν οι τελευταίες “μετρήσεις” των δημοσκόπων, καθώς το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας εμφανίζεται εξαιρετικά απίθανο. Μάλιστα, το άθροισμα των ποσοστών των δυο κομμάτων (με το ΠΑΣΟΚ να μειώνει τη διαφορά του με τη ΝΔ) πλησιάζει το μαγικό 42% που απαιτείται για να υπάρξει πλειοψηφία εδρών στη Βουλή και δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

Αν όντως τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων αντιπροσωπεύουν την τάση του εκλογική σώματος, ή αν τελικώς λειτουργήσουν ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, διαμορφώνοντας κλίμα που αντίστοιχα θα επηρεάσει τις προθέσεις του εκλογικού σώματος και τα ποσοστά που οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν σήμερα επιβεβαιωθούν στην κάλπη, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν ο Λουκάς Παπαδήμος θα παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού.

Θα διακινδύνευε κανείς μια πρόβλεψη, λαμβάνοντας υπόψη τη στάση των κυρίαρχων ΜΜΕ, τα οποία φροντίζουν να περιγράφουν τον σημερινό πρωθυπουργό, ως επιτυχημένο, ο οποίος ολοκλήρωσε το έργο που του είχε ανατεθεί και του οποίου η εργώδης προσπάθεια έχει αποφέρει ήδη τα πρώτα αποτελέσματα, με τον προϋπολογισμό των δυο πρώτων μηνών του έτους να εμφανίζεται πλεονασματικός. Μάλιστα, εκφράζουν την ευχή οι διάδοχοι τους να συνεχίσουν το έργο του και μετά τις εκλογές… Παράλληλα, ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος με συνέντευξη του στους Financial Times στις αρχές της εβδομάδας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να παραμείνει στη θέση του – ή πάντως δεν το διέψευσε κατηγορηματικά, γεγονός που έγινε (προφανώς όχι τυχαία) σημαντική είδηση διεθνώς.

Μάλιστα, το σκεπτικό και τη λογική ύπαρξης τεχνοκρατών σε κυβερνητικές θέσεις, προωθεί ήδη ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος στην πρώτη του συνέντευξη στον ΑΝΤ1, προανήγγειλε την πρόθεση του να συμπεριλάβει στην κυβέρνηση του τεχνοκράτες υπουργούς, ακόμα δε και να προωθήσει μια “επαναστατική πρόταση”, όπως τη χαρακτήρισε, με την οποία θα διαχωρίζεται η Εκτελεστική από τη Νομοθετική Εξουσία με συνέπεια να μην μπορεί ένα υπουργός να είναι ταυτόχρονα και βουλευτής. Αυτό σημειώνεται στη λογική που ο ίδιος θα είναι πρωθυπουργός, έχοντας την αυτοδυναμία και τη δυνατότητα να αποφασίζει “γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατίες”, όπως επισημαίνει. Λογικό, αφού σε μια εκλογική αναμέτρηση ο καθένας προσπαθεί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πλην όμως, προεκλογικά, οφείλει κανείς να είναι ρεαλιστής και να προνοεί για εναλλακτικές επιλογές σε περίπτωση που η πραγματικότητα δεν επιβεβαιώσει τις προθέσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αντώνης Σαμαράς φροντίζει εκ των προτέρων να διατυπώνει προτάσεις όπως η παραπάνω ή να προβάλλει το εγχείρημα της “εθνικής συνεννόησης”, ώστε να είναι συνεπής με τον προεκλογικό λόγο, στην περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα δεν του επιτρέψει να γίνει πρωθυπουργός…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου