ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ “ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ” ΡΥΘΜΙΣΤΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

Μοίρασε το

Πρόβα τζενεράλε την περασμένη Κυριακή , όπως προκύπτει από τις ομιλίες των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων, προεικάζει το σκηνικό ακραίας πόλωσης που θα στηθεί, προιόντος του χρόνου: ολοένα και πιο εκρηκτικό, και πιο επιθετικό, και πιο αμετροεπές.

Ο πρωθυπουργός, από του βήματος του προσυνεδρίου της ΝΔ,  από την «γαλάζια Μακεδονία», όπως την προσδιόρισε (με κομματικό ή εθνικό υπόβαθρο;), αφού αναφέρθηκε στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει στοιχεία   «μικροψυχίας» και «φτάνει στα όρια της υπονόμευσης της χώρας», διώχνοντας επενδύσεις, εξέφρασε την απορία του: «Δεν ξέρω αν αντιπαθούν αυτόν τον τόπο. Καμιά φορά σκέφτομαι ότι ίσως και μισούν αυτόν τον τόπο! Τα’ χουν χάσει εντελώς; Δεν ξέρω…».

Στην πολιτική ρητορική, εκτός από στοιχεία ποινικοποίησης, μπαίνουν πλέον και στοιχεία …ψυχοπαθολογικής ερμηνείας της πολιτικής συμπεριφοράς!  Θα δικαιούτο κανείς να χαρακτηρίσει επικίνδυνη μια τέτοια ρήση, αλλά είναι τόσο υπερβολική που σχεδόν αποκτά  το στοιχείο του γκροτέσκου!. Είναι μια ρήση που θα τροφοδοτούσε τις συζητήσεις των φανατικών, ένθεν – κακείθεν ( ίσως και των τηλεοπτικών πάνελ που θα προσπαθούσαν να βάλουν φωτιά στα τόπια), αφήνοντας αδιάφορη την μεγάλη μάζα των πενόμενων πολιτών.

Ωστόσο στις ομιλίες και των δύο, για μια ακόμη φορά απασχόλησε το … «σκοτεινό αντικείμενο του μίσους», η Χρυσή Αυγή.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι τον ΣΥΡΙΖΑ «τον ενοχλεί, λέει, η θεωρία των δύο άκρων. Τους ρωτάμε: «Όταν θέση τους είναι πως πρέπει να νομιμοποιήσουμε όλους τους λαθρομετανάστες, έτσι δεν προσφέρει υπηρεσίες στους Νεοναζί; (…) Όταν υπερασπίζονται όλες τις δραστηριότητες κι όλα τα στέκια των κουκουλοφόρων, όταν υπερασπίζονται στα δικαστήρια τους ίδιους τους κουκουλοφόρους, αυτό δεν προσφέρει υπηρεσίες στους Νεοναζί; Όταν ψηφίζουν μαζί τους στις περισσότερες περιπτώσεις στη Βουλή, όταν μας καταγγέλλουν με τον ίδιο υβριστικό τρόπο, δεν συμπίπτουν με τους Νεοναζί εκ των πραγμάτων; (…),

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, πιο φειδωλός αυτή τη φορά στην Κ.Ε. του κόμματος σημείωνε: «Δεν του φθάνει, όμως (σ.σ. του πρωθυπουργού), που είναι κοινοβουλευτικός λιποτάκτης, λέει και ψέματα στους διαρκείς μονολόγους του. Εκεί που χωρίς αντίλογο, βγάζει τη χώρα από την κρίση, συκοφαντεί τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, δηλώνει υποταγή στη Μέρκελ και επιβεβαιώνει ότι φλερτάρει με την ακροδεξιά». Να σημειώσουμε ότι πάμπολλες ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν την ΝΔ ότι κλείνει το μάτι στη Χ.Α., και άλλες τόσες του κυβερνητικού εκπροσώπου εναποθέτουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε ταυτόσημο μήκος κύματος με τη Χ.Α, ως το άλλο άκρο!

Ανεξαρτήτως των αιτιών ανόδου της Χ.Α, αυτή η αλληλοκαταγγελία των δύο μεγάλων, δυστυχώς εξελίσσεται επιταχυνόμενη, με ομιλίες, καταγγελίες, δηλώσεις, ανακοινώσεις.  Κατά την ταπεινή μας γνώμη (χωρίς να διεκδικούμε το αλάθητο) αυτό συμβάλει στην … «νομιμοποίηση» της, στην συνείδηση του μέσου έλληνα ψηφοφόρου. Αν τα δύο κόμματα έχουν επαφή με τους ανά την επικράτεια καφενέδες – που έλεγε και ένας παλιός δημοσιογράφος – θα κατανοήσουν ότι η λάβρη αλληλοκαταγγελία ( ότι δηλ. ο ένας κλείνει το μάτι στη Χ.Α., ο άλλος δια της ακραίας συμπεριφοράς του την εξυπηρετεί, ή είναι «χορηγός» της), δεν προξενούν κανένα ρίγος αγανάκτησης  στο εκλογικό σώμα, όπως νομίζουν – τα δημοσκοπικά ποσοστά άλλωστε το αποδεικνύουν…  Αντιθέτως ωθούν τον μη πολιτικοποιημένο ψηφοφόρο, να θεωρήσει ότι η Χ.Α. είναι ένα κόμμα μέσα στα πλαίσια του κοινοβουλευτικούς μας πολιτεύματος,  του «συνταγματικού τόξου», κατά την έκφραση της επικαιρότητας – απλώς κάτι λίγο πιο ακραίο από την ΝΔ ( αφού του κλείνει  το μάτι η ΝΔ)… απλώς κάτι λίγο πιο ακραίο από τον ΣΥΡΙΖΑ (αφού αποτελεί το άλλο άκρο).

Κάθε φορά που διαπληκτίζονται, εδώ και μήνες τώρα, στο όνομα της Χ.Α., αν αυτή είχε χιούμορ και αισθητική, θα τους έστελνε λουλούδια, (βέβαια αν τα είχε αυτά, δεν θα ήταν η Χ.Α!).
Μήπως και οι δυο να αφήσουν έξω από την πολεμική ρητορική τους το νεοναζιστικό μόρφωμα; -έτσι ως προσφορά στο δημοκρατικό πολίτευμα ; Εχουν τόσα άλλα για να αντιμαχήσουν.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου