ΝΑ ΗΤΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Μοίρασε το

Συνέντευξη

Την αναγκαιότητα ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης προτάσσει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης τονίζοντας παράλληλα με έμφαση ότι πρέπει να ηττηθούν οι πολιτικές των μνημονίων .

Ο κ. Παπαδημούλης εκτιμά πως το φθινόπωρο μάλλον θα φέρει νέα μέτρα, ενώ προκρίνει μια κυβέρνηση της  της Αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ η οποία, όπως επισημαίνει,  «μπορεί να σταματήσει τον κατήφορο και να αποτελέσει εθνική και κοινωνική λύση  διεξόδου από την κρίση».

ΕΡ. Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ μετά το  Συνέδριο;

ΑΠ. Η περαιτέρω επεξεργασία και εξειδίκευση του εκλογικού – κυβερνητικού μας προγράμματος, σε διαρκή επικοινωνία με την καθημερινότητα, τις αγωνίες και τους αγώνες των πολιτών. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στην ιστορική πρόκληση: Να ηττηθούν οι πολιτικές των μνημονίων, να ξεκινήσει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή.

ΕΡ. Γιατί, κατά την άποψη σας, παρ´ όλη  την σκληρή πολιτική της κυβέρνησης, την ανεργία, την στοχοποίηση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καθηλωθεί  δημοσκοπικά; Ήταν ψήφος οργής και τώρα δυσκολεύεστε  να πείσετε; 

ΑΠ. Έχουμε πετύχει πολλά σε ένα χρόνο. Η εκτόξευση και η σταθεροποίησή μας από το 4% στο 27%, μέσα σε ένα εξαιρετικά αρνητικό επικοινωνιακό περιβάλλον, είναι σημαντική. Αυτό βεβαίως δεν αρκεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται μια νέα ώθηση, που ξεκίνησε από το Ιδρυτικό μας Συνέδριο και ενίσχυσε την δυναμική μας. Ήρθε η ώρα της πράξης: κυβερνητικό πρόγραμμα, ενιαίος λόγος, μαζικοποίηση και εξωστρέφεια.

ΕΡ. Ο  κ. Σαμαράς ζήτησε επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου από τους υπουργούς του για να προλάβει τη μνημονιακή ατζέντα μέχρι το Σεπτέμβριο. Τι θα πρέπει να περιμένουμε από το φθινόπωρο;

ΑΠ. Τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο εξάμηνο του 2013 απαντούν στο ερώτημα. Τα κρατικά έσοδα υπολείπονται του στόχου κατά 1,6 δισ. ευρώ, η συγκράτηση κυρίως των πρωτογενών δαπανών είναι  λογιστική, αφού το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να μην προχωρά σε επιστροφές φόρων και το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμο. Με τέτοιες επιδόσεις και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, το φθινόπωρο μάλλον θα φέρει νέα επώδυνα μέτρα.

ΕΡ. Θεωρείτε ότι είναι εφικτή η έσχατη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα επαναπροσλάβει τους καθηγητές που οδηγήθηκαν στην διαθεσιμότητα; Μήπως τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ ξοδεύεται σε ένα λόγο παροχολογίας που τελικά δεν του κάνει καλό;

ΑΠ. Για μας, η παιδεία αποτελεί καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει δημόσια δωρεάν εκπαίδευση ισότιμα σε όλους, χωρίς ταξικούς φραγμούς. Χωρίς τη συμμετοχή και τη στήριξη των εκπαιδευτικών, καμιά μεταρρύθμιση δεν είναι δυνατή. Η πρότασή μας προϋποθέτει τον τερματισμό των απολύσεων, την κατάργηση της «εργασιακής εφεδρείας» και όλων των ευέλικτων μορφών εργασίας στην εκπαίδευση. Το σχέδιο υπαγωγής σε διαθεσιμότητα 2.500 καθηγητών και η κατάργηση ειδικοτήτων από τα τεχνικά λύκεια δεν υπηρετεί καμία στρατηγική, δεν βασίζεται σε καμία σοβαρή μελέτη αλλά εξυπηρετεί τα συμφέροντα μεγάλων ιδιωτικών ΙΕΚ.

ΕΡ. Ποια θεωρείτε ότι πρέπει να είναι η επιλογή σας αν βγείτε πρώτο κόμμα; Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ή κυβέρνηση αριστεράς;

ΑΠ. Μόνο μια κυβέρνηση της Αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτικό πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης με κοινωνική συνοχή, μπορεί να σταματήσει τον κατήφορο και να αποτελέσει εθνική και κοινωνική λύση  διεξόδου από την κρίση.

ΕΡ. Με ποιους θα κυβερνήσετε; Με τη ΔΗΜΑΡ και τον Φώτη Κουβέλη πιστεύετε ότι μπορείτε να βρείτε κοινές συνισταμένες;

ΑΠ. Αν κερδίσουμε τις προσεχείς εκλογές, πράγμα πολύ πιθανό, ο λαός με την ψήφο του θα δώσει και  εντολή για το ποια κυβέρνηση ζητά να σχηματιστεί.  Αλίμονο σε όποιον αγνοήσει αυτή την εντολή, παίζοντας με την αστάθεια και την όξυνση της κρίσης. Αναδεικνύονται νέες δυνάμεις και δυνατότητες συμμαχιών. Ας μην προτρέχουμε. Προέχει το πρόγραμμα και η εντολή του λαού στις κάλπες, που δεν θα αργήσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη πετύχει να είναι ο ισχυρός, αριστερός, προοδευτικός πόλος και καλείται τώρα να κερδίσει την εμπιστοσύνη ακόμη περισσότερων πολιτών.

ΕΡ. Το «φλερτ» με τους ΑΝΕΛ εξακολουθεί να υπάρχει;

ΑΠ. Δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ τέτοιο «φλερτ», ούτε βλέπω κάποια ταύτιση ανάμεσα στα προγράμματα των δύο κομμάτων.  Εκτός αν αναφέρεστε στην αντιμνημονιακή στάση ή την κοινοβουλευτική συνεργασία σε πολύ συγκεκριμένα θέματα, που δεν αποτελούν αυτοτελή στοιχεία ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας. Άλλο αυτό και άλλο μια γενικευμένη πολιτική συνεργασία ή πολύ περισσότερο «ταύτιση», που φυσικά δεν υπάρχει, παρά μόνο στην προπαγάνδα των αντιπάλων μας.

ΕΡ. Οι θεωρίες διαφόρων οικονομολόγων που προκρίνουν την έξοδο της χώρας από το ευρώ νομίζετε ότι είναι σωστές;

ΑΠ. Οι θεωρίες αυτές, όπως και οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι τις υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούν την προσφιλή εκφοβιστική προπαγάνδα των πολιτικών μας αντιπάλων. Ουδέποτε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θέση για έξοδο από την Ευρωζώνη. Ωστόσο, η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι ήδη έτοιμη να αντιμετωπίσει γεγονότα που υπερβαίνουν τις δικές της επιλογές και επιθυμίες, όπως μία διαλυτική κρίση στην Ευρωζώνη,  προς την οποία οδηγεί το καταστροφικό «δόγμα Μέρκελ». Ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει αυτό τον κίνδυνο, με σχέδιο, συμμαχίες και χωρίς τυμπανοκρουσίες.

ΕΡ. Για μια ισχυρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους τι πιστεύετε ότι χρειάζεται; 

ΑΠ. Εμείς θα διαπραγματευτούμε, προτείνοντας και διεκδικώντας μία πολιτική ανάπτυξης που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της. Βιώσιμο χρέος προϋποθέτει σημαντικό κούρεμα, αποπληρωμή με ρήτρα ανάπτυξης, η επιστροφή της οποίας είναι θεμελιώδης. Ασφαλώς δεν είναι εύκολο. Απαιτούνται πολιτική προσπάθεια, χρόνος, σκληρή δουλειά και διάθεση για ριζικές αλλαγές και ρήξεις με δομές, αντιλήψεις και συμφέροντα που μας έφεραν ως εδώ. Τα μνημόνια και η τακτική του «καλού παιδιού» έχουν δοκιμαστεί και μας οδηγούν στην καταστροφή.

ΕΡ. Ποιο πιστεύετε πως είναι το λάθος της κυβέρνησης Σαμαρά στη διαπραγμάτευση;  

ΑΠ. Διαπραγμάτευση γίνεται μεταξύ δύο ή περισσότερων πλευρών που διαφωνούν σε κάτι με σκοπό την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

Στην περίπτωση της κυβέρνησης Σαμαρά, όπως άλλωστε και των πρόσφατων προκατόχων της, δεν υπάρχει διαπραγμάτευση γιατί δεν υπάρχει διαφωνία. Και οι δύο πλευρές υπηρετούν μια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που επιτίθεται στις δυνάμεις της εργασίας, ξεπουλά το δημόσιο πλούτο ενώ διασώζει με κάθε κόστος τις τράπεζες σε βάρος των πολιτών. Η κυβέρνηση εκτελεί και η Τρόικα ελέγχει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Διαπραγμάτευση θα γίνει μόνο όταν αναλάβουν την εξουσία πολιτικές δυνάμεις που θα εκπροσωπούν  τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας, της ανεργίας, των μικροεπιχειρηματιών που καταστρέφονται από την πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια.

ΕΡ. Στο εσωτερικό του κόμματός σας έχει παγιωθεί μια ισχυρή εσωκομματική αντιπολίτευση που προκρίνει διαφορετικές προτάσεις τόσο για την έξοδο από την κρίση, όσο και για τη σχέση με την Ευρώπη. Πως μπορεί το κόμμα σας να δώσει έτσι εικόνα ενότητας;

ΑΠ. Δεσμευόμαστε όλοι από τις αποφάσεις του Ιδρυτικού μας Συνεδρίου. Η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα δεν καταργεί τις διαφορετικές απόψεις. Ευνοεί τις δημιουργικές συνθέσεις για τη λήψη δεσμευτικών αποφάσεων, που θα αναδείξουν το ΣΥΡΙΖΑ σε κυρίαρχη κυβερνητική δύναμη προς όφελος των κοινωνικών δυνάμεων που υπηρετούμε.

Η συνέντευξη δημοσιεύεται στην εφημερίδα “ΒΡΑΔΥΝΗ”

 

 

Normal 0 false false false EL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Κανονικός πίνακας”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:”Times New Roman”,”serif”;}

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου