ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΣΤΡΑΦΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ;

Μοίρασε το

Ότι η χώρα βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση συνομολογείται πλέον ακόμα και από τους υπεραισιόδοξους. Ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με ρυθμό χελώνας επίσης είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο. Όπως επίσης είναι διαρκώς επιδεινούμενο το κλίμα στην αγορά, που μετά από κάποια μετεκλογική εφορία, μπήκε ανοιξιάτικα σε χειμερία νάρκη. Αν μάλιστα συνδυάσει κάποιος τη ρητορεία της αντιπολίτευσης για τον Αρμαγεδώνα που έρχεται, σε συνδυασμό με τις διαρροές των «θεσμών» για επικείμενο γεγονός, ασφυκτικό ή πιστωτικό, τότε δεν είναι παράξενη η μετακίνηση στην αλλοδαπή εξήντα δις καταθέσεων το τελευταίο δίμηνο, που κάνουν το τραπεζικό σύστημα να τρίζει συθέμελα.

Και σε όλο αυτό το κλίμα η κυβέρνηση πως αντιστέκεται; Με φήμες περί βοήθειας από αλλού, με προκαταβολές συμβάσεων που ακόμη δεν έχουν υπογραφεί, με κινήσεις πανικού για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ρευστότητας, και με πρωτοβουλίες όπως οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που εξόρκιζε μετά βδελυγμίας ως αντιπολίτευση, για να τις εφαρμόσει άμεσα ως κυβέρνηση.

[quote text_size=”small”]

Αν μάλιστα προσθέσουμε και τη δημιουργική ασάφεια του διαπραγματευτή υπουργού Οικονομικών που έχει διαποτίσει όλο το σύστημα διακυβέρνησης, το οποίο παρουσιάζει εικόνα βαβέλ στα τηλεπαράθυρα, μια μάλλον συνήθεια που φαίνεται να γοητεύει τα κυβερνητικά στελέχη, ιδίως αν πρόκειται για κανάλια της μονίμως και επωνύμως καταγγελλόμενης «διαπλοκής».

[/quote]

Θα μπορούσε κάποιος να πει πως η έλλειψη εμπειρίας, και το ότι σχεδόν όλοι οι υπουργοί αναλαμβάνουν καθήκοντα για πρώτη φορά δικαιολογεί κάποια από τα φαινόμενα αυτά, όταν μάλιστα πρόκειται για στελέχη μιας κυβέρνησης λίγων μηνών. Αυτό θα μπορούσε να ισχύσει σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο, αλλά όχι στην προκειμένη που η χώρα βρίσκεται στην εντατική, διασωληνωμένη και επιβιώνει κάνοντας αυτοαφαίμαξη με τα αποθεματικά των οργανισμών του δημοσίου.

[quote text_size=”small”]

Η κατάσταση μοιάζει επιδεινούμενη, παρά τις καθησυχαστικές προσπάθειες του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, με την βροχή των ανακοινώσεων για κάθε θέμα που προκύπτει, σημαντικό ή ασήμαντο.

[/quote]

Οι ρητορείες περί βοήθειας εκτός Ευρώπης, οι εξαγγελίες περί λιστών φοροφυγάδων που ουδέποτε συλλαμβάνονται, και η περίφημη και ουδέποτε γενόμενη πάταξη της διαφθοράς, που την ακούει χρόνια και τη βιώνει καθημερινά ο πολίτης, είναι επικοινωνιακά τεχνάσματα που χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον από τους προηγούμενους και γρήγορα θα ξεθυμάνουν. Και ο συμβιβασμός με τους «θεσμούς», με αμοιβαίες υποχωρήσεις, σίγουρα όσο σκληρός κι αν είναι, μπορεί να γίνει πιο εύκολα αποδεκτός από τον κόσμο, παρά μια επώδυνη και χωρίς πυξίδα παράταση της αβεβαιότητας. Πόσο μάλιστα αν αποφασιστεί από μια κυβέρνηση που θεωρητικά δεν κουβαλάει τις αμαρτίες της μεταπολιτευτικής διακυβέρνησης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου