ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Μοίρασε το

Ξεκίνησα να γράψω ένα μικρό σχόλιο στο εξαιρετικό άρθρο του Παναγιώτη Μαυρίδη και κατέληξα να το κάνω άρθρο! Όντως, η κατάσταση διαμορφώνεται ακριβώς όπως την περιγράφει. Όμως, τι ακριβώς σημαίνουν όσα με ενάργεια περιγράφει ο καλός αθρογράφος, που μπορεί να οδηγήσει η διαμορφωθείσα κατάσταση; Κατ’ αρχήν, θεωρώ πως μάλλον δεν υπάρχει έδαφος εφαρμογής των ευφάνταστων σεναρίων περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, συμπήξεως ευρωπαϊκού μετώπου και άλλα τέτοια αποκυήματα της φαντασίας των μαθητευομένων μάγων που συνήθως παριστάνουν τους συμβούλους των πολιτικών ηγεσιών.

Πλέον, το αδιέξοδο για το “κυβερνητικό” κομμάτι του πολιτικού συστήματος είναι απολύτως προφανές: είναι υποχρεωμένο να συνεχίσει την εφαρμογή μιας σκληρής και -εν πολλοίς- άδικης οικονομικής πολιτικής, ταυτιζόμενο με τις οδηγίες των δανειστών, αδυνατεί να προτείνει εναλλακτικά και συμπληρωματικά μέτρα για ταχεία σταθεροποίηση και ανάκαμψη ενώ αντιμετωπίζει μια σκληρή αντιπολίτευση, από τα άκρα του, τα οποία -εκ φύσεως- επιθυμούν την κοινωνική σύγκρουση αφού τρέφονται από αυτήν!

Η ύπαρξη του λαϊκιστή -και ενεργούμενου συγκεκριμένων συμφερόντων- Καμμένου και του ασυνάρτητου κόμματός του δημιουργεί ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στη Ν.Δ.: δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί στη Χρυσή Αυγή με διλληματικές λογικές όπως «ή εμείς -η δημοκρατική δεξιά- ή οι ναζί!». Ένα τέτοιο επιχείρημα λειτουργεί υπέρ του -δήθεν πατριώτη- Καμμένου και των συμφερόντων που εκπροσωπεί.

Συμπέρασμα: οι επιλογές του Αντώνη Σαμαρά και των -αναγκαστικών- συνεταίρων του, δεν είναι μόνο περιορισμένες, είναι εντελώς ανύπαρκτες! Με μαθηματική ακρίβεια οδηγούνται στη συντριβή, δεδομένου ότι το διάστημα μέχρι τις εκλογές είναι πολύ μικρό.

Υποθέτω δεν υπάρχει νοήμων άνθρωπος που να μην αντιλαμβάνεται οτι οι εθνικές εκλογές θα γινουν μαζί με τις ευρωεκλογές/περιφερειακές/δημοτικές του Ιουνίου 2014. Η κυβέρνηση δεν έχει άλλα περιθώρια: η σίγουρη ήττα των κομμάτων που τη στηρίζουν στις ευρωεκλογές (την πλέον έγκυρη πανελλαδική μέτρηση, όχι δείγματος αλλά πληθυσμού!), ως αποτέλεσμα της ανάγκης της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών να εκφράσουν τη διαματυρία τους για τα μέτρα λιτότητος -δίκαια και άδικα, ορθά και λανθασμένα- θα οδηγήσει στη σίγουρη πτώση της κυβερνήσεως και μάλιστα εντός του θέρους, με αποτέλεσμα την άνετη επικράτηση του παρανοϊκού ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ό,τι αυτό συνεπάγεται! Ο Αντώνης Σαμαράς είναι «υποχρεωμένος» να ζητήσει εθνικές εκλογές μαζί με τις τριπλές εκλογές, ελπίζοντας ότι οι 3 κάλπες θα εκτονώσουν την οργή των πολιτών ώστε στην κάλπη του κοινοβουλίου να δώσουν επαρκή δύναμη στα κόμματα της τρικομματικής κυβερνήσεως.

Το ανωτέρω σενάριο θα μπορούσε να αποτελεί λύση… αλλά οι θλιβερές φιγούρες των Σκανδαλίδηδων και των Παυλόπουλων είχαν φροντίσει να το κάψουν!!! Το bonus των 50 βουλευτών θα πάει στο πρώτο κόμμα… αμφιβάλλει κανείς ποιο θα είναι αυτό;!!! Και όποιος αμφιβάλλει πόσο σίγουρος και ασφαλής μπορεί να αισθάνεται; Ακόμη και αν τα ποσοστά των Ν.Δ., ΠΑ.ΣΟ.Κ. & ΔΗΜ.ΑΡ. μπορούν να προσεγγίζουν το ύψος της συνήθους αυτοδυναμίας, η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα είναι απαγορευτική σε κάθε προσπάθεια σχηματισμού κυβερνήσεως χωρίς τη συμμετοχή του, ενώ, δεύτερες εκλογές θα τον φέρουν πανηγυρικώς στην εξουσία. Για να μην σκεφθούμε πόσο να ανέβει το ποσοστό της Χρυσής Αυγής και τι επίπτωση θα έχει αυτό στο σύνολο της δεξιάς παρατάξεως δεδομένου ότι ο κόμμα αυτό έχει προνομιακό πεδίο τη νεολαία και θα λάβει τη συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.

Η μόνη πραγματική λύση τόσο για τα κόμματα της κυβερνήσεως όσο -και κυρίως- για τον Αντώνη Σαμαρά προσωπικώς, είναι η φυγή προς τα εμπρός με μια θεαματική αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού: Η προσφυγή σε μια adhoc διαδικασία αλλαγής του συντάγματος με σκοπό τη μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδρικό, τον καθιστά κυρίαρχο του παιχνιδιού τόσο έναντι των εταίρων του όσο και έναντιον των αντιπάλων του. Η νομική βάση για μια τέτοια κίνηση υπάρχει και έχει -ήδη προ καιρού- διερευνηθεί, ακόμη και στα ανώτατα κλιμάκια των θεραπόντων της νομικής επιστήμης (http://www.bhcc.gr/el/past-events/248-constitutional-amendment)(http://www.bhcc.gr/el/past-events/248-constitutional-amendment)(http://www.bhcc.gr/el/past-events/248-constitutional-amendment) (http://www.bhcc.gr/el/past-events/248-constitutional-amendment). Όμως, μόνο τώρα, όσο υφίσταται η παρούσα Βουλή, έχει τη δυνατότητα της εφαρμογής της, η οποία θα ισοδυναμεί με «κίνηση ματ»!

Η μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδρικό εξασφαλίζει την εκλογή του Ανώνη Σαμαρά στην Προεδρία της Δημοκρατίας, αφού, τη δεύτερη Κυριακή, ακόμη και ψηφοφόροι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της ΔΗΜ.ΑΡ. θα τον προτιμήσουν αντί του Αλέξη Τσίπρα και του συνοθυλλεύματος που τον ακολουθεί. Εννοείται πως η Χρυσή Αυγή δεν έχει κανένα περιθώριο, οι ψηφοφόροι της -μετά την ανέξοδη επίδειξη δυνάμεως του Νίκου Μιχαλολιάκου την πρώτη Κυριακή- θα επιστρέψουν στην πολυκατοικία της παρατάξεως.

Ταυτοχρόνως, η εφαρμογή της απλής αναλογικής θα έχει δώσει σε όλους την ικανοποίηση της αντιστοιχίσεως της κοινωνικής τους δυνάμεως σε βουλευτικές έδρες. Η ζωή των υπουργών θα γίνει πιο δύσκολη όταν θα προσπαθούν να εξασφαλίσουν πλειοψηφίες για την έγκριση νομοσχεδίων, αλλά, και οι ίδιοι θα πρέπει να γίνουν πολύ πιο υπεύθυνοι και αξιόπιστοι. Συνολικώς, το δημοκρατικό πολίτευμα θα έχει κερδίσει, οι θεσμοί θα γίνουν δυνατότεροι και η χώρα θα έχει γλυτώσει από την κατάρρευση που φέρνει η ενδεχόμενη επικράτηση του ΣΥ.ΡΖΙ.Α.!!! Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αρκούντως νέος και θα έχει όλη την άνεση να (ξανα)δοκιμάσει την τύχη του στις επόμενες αναμετρήσεις… εάν βεβαίως αποτύχει ο Αντώνης Σαμαράς! Όμως, αυτό είναι μια άλλη συζήτηση, ακόμη πολύ πρόωρη…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου