ΜΟΙΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΑΒΟΥΛΟΙ ΑΝΤΑΜΑ…

Μοίρασε το

Η κατάσταση που βρίσκεται το τελευταίο διάστημα το πολιτικό μας σύστημα δείχνει δυστυχώς το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, τόσο στο να διαχειριστεί την κρίση στο εσωτερικό, όσο και να ασκήσει αξιόπιστη επιρροή στις αποφάσεις που λαμβάνονται στα πολιτικά κέντρα Ευρώπης και ΗΠΑ, μάλλον ερήμην μας.

Αφού αυτοϋπονομεύτηκαν άπαντες από την παιδαριώδη αντιμετώπιση της επιχειρούμενης και εν πολλοίς προβληματικής λύσης που μας επεβλήθη από τους δανειστές, αντί να ομονοήσουν και κυρίως σοβαρά να αντιδράσουν με επιχειρήματα στις λάθος συνταγές, η μεν κυβέρνηση πόνταρε στο να εμφανιστεί ο σωτήρας της χώρας, η δε αντιπολίτευση είδε στην όλη κατάσταση πεδίον δόξης λαμπρόν, και επιδόθηκε σε έναν άνευ όρων λαϊκισμό που μπορεί να χάιδευε αυτιά στο εσωτερικό, εξόργισε τα μέγιστα τους εταίρους που έβλεπαν πως τo σχέδιο διάσωσης έβρισκε αντιστάσεις. Η κατάληξη είναι γνωστή σε όλους, μάλιστα στο πάρα πέντε της οριστικής-τελικής λύσης που θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής για εμάς, χωρίς εμάς. Δηλαδή η πλήρης απαξίωση της χώρας που αποδεικνύεται από τα μαύρα μεσάνυχτα που έχει η ηγεσία, για ότι της ετοιμάζουν.

Η μεν κυβέρνηση που έχει την ευθύνη των αποφάσεων πληρώνει τώρα την ατολμία της για δραστικές μεταρρυθμίσεις και τη φοβία της απέναντι στις ιδεολογικά συγγενικές κοινωνικές ομάδες-συντεχνίες. Πληρώνει ακόμη το διχασμό των υπουργών της, οι μεν εκ των οποίων πάλευαν για να προχωρήσουν οι αλλαγές και το νοικοκύρεμα στο κράτος, και οι δε σε μια πλειοδοσία λαϊκισμού το έπαιζαν φιλολαϊκοί. Απ’ την πλευρά της η αντιπολίτευση, και παρά τη ρητορική της περί πρόωρων εκλογών, βλέπει με τρόμο την απαξίωση της κυβέρνησης και μέσα και έξω, και αντιλαμβάνεται εκεί που απολάμβανε τον αντιπολιτευτικό νιρβάνα των ανέξοδων καταγγελιών, να έρχεται η «καυτή πατάτα» της συμμετοχής στη διακυβέρνηση με ταχύτητα στα χέρια της. Και φυσικά βρίσκοντάς την εντελώς απροετοίμαστη, με κολακείες και υποσχέσεις στις συντεχνίες στο εσωτερικό και με εχθρική αντιμετώπιση από συμμάχους και εταίρους στο εξωτερικό.

Σίγουρα δεν θα ένοιωσαν καλά τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση του αντιπροέδρου της Ν.Δ. με την επικεφαλής του ΔΝΤ. Ίσως μάλιστα να μην είναι άσχετη με την παγερή ατμόσφαιρα που μετέφεραν πολιτικοί αναλυτές, η ξαφνική διαγραφή του στελέχους της Ν.Δ. και προέδρου των ιδιοκτητών ταξί, λίγες μόνο ώρες μετά τη θερμή συνάντησή του με τον “φίλο πρόεδρο”. Όσο για την ελάσσονα αντιπολίτευση που επιδίδεται ανεύθυνα σε επικίνδυνες κορώνες, θα πρέπει να την προβληματίσει η όχι απίθανη περίπτωση κατάρρευσης, στην οποία με τη στάση της ίσως συντελέσει, και τους τρόπους που θα δικαιολογήσει στους πολίτες την δυστυχία της επόμενης μέρας. Θα μου πείτε εν μέσω τέτοιας κρίσης με τα βλέμματα του πλανήτη επάνω μας, πολύ απέχει αυτή η πολιτική συμπεριφορά να χαρακτηριστεί σοβαρή και υπεύθυνη; Ένα είναι βέβαιο πλέον και καταγράφεται σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις.

Το βάρος της κρίσης και το μέγεθος των προβλημάτων είναι τόσο μεγάλο που είναι αδύνατον να το «σηκώσει» μόνη της οποιαδήποτε κυβέρνηση με το σύνολο αντιπολίτευσης και συνδικάτων απέναντί της. Άρα όλοι πρέπει, να ακούσουν το αίτημα των καιρών και την απαίτηση των πολιτών, να συνεργαστούν σοβαρά και υπεύθυνα για τη σωτηρία της χώρας και να πάψουν να εμφανίζονται «δειλοί μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένοντες ίσως κάποιο θάμα».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου