ΜΕ ΤΗ ΔΕΟΥΣΑ ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ

Μοίρασε το

Ελάχιστοι είναι σε θέση να αντιληφθούν το μέγεθος της προσπάθειας του Λουκά Παπαδήμου – πολύ δε περισσότερο να αξιολογήσουν το τελικό της αποτέλεσμα.

Πρώτον διότι το θέμα είναι εξ ορισμού πολύπλοκο και αντικείμενο ενασχόλησης ολίγων ανθρώπων πάνω στον πλανήτη και δεύτερον διότι είναι τόσο σοβαρό που ευλόγως ελάχιστες πτυχές του γίνονται γνωστές. Συνεπώς, ακόμα και για κάποιον ειδικό – γνώστη των πολύπλοκων χρηματοπιστωτικών θεμάτων οι όποιες εκτιμήσεις ή αναλύσεις εμπεριέχουν μεγάλες …επισφάλειες, λόγω και ελλιπούς και επιλεκτικής πληροφόρησης.

Παρά ταύτα, τα ΜΜΕ επιμένουν να (μας) πληροφορούν, φροντίζοντας να προσδώσουν στην όλη διαδικασία τη δέουσα δραματοποίηση. Όχι μόνο για να αυξήσουν τα ποσοστά τηλεθέαση, αλλά κυρίως για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, δημιουργώντας και συντηρώντας παράλληλα ένα κλίμα σύγχυσης και φόβου. Δεν πρόκειται για ενημέρωση, πρόκειται για συστηματική παραπληροφόρηση από κατά τεκμήριο παραπληροφορημένα ΜΜΕ.

Ποιος αλήθεια γνωρίζει σε βάθος τα όσα μεταδίδει; Ποιος είναι σε θέση να διασταυρώσει την εγκυρότητα των πληροφοριών και ποιος είναι σε θέση να αξιολογήσει τις πληροφορίες που εσκεμμένα διαρρέονται για προφανείς διαπραγματευτικούς λόγους απ’ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές; Η απάντηση είναι: Ουδείς!

Στο πλαίσιο αυτό και με βάση την εμπειρία των προηγούμενων δυο χρόνων οφείλει κανείς να είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός, τόσο ως προς την “κρισιμότητα” των στιγμών προ της συμφωνίας, όσο και με την “επιτυχία του εγχειρήματος” την επομένη της συμφωνίας. Διότι το έργο έχει επαναληφθεί αρκετές φορές και πλέον ο καθένας είναι υποψιασμένος. Από τον Μάιο του 2010 η Ελλάδα “χρεοκοπεί” και “διασώζεται” την τελευταία στιγμή, χάρη σε ένα σχέδιο “αναπόφευκτο” μεν, οριστικό δε. Στη συνέχεια αναγνωρίζεται πως ούτε “αναπόφευκτο” ήταν, ούτε και οριστικό. Ακολουθεί ένα επόμενο κι ένα επόμενο κοκ.

Ποιος λοιπόν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι μετά το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση που θα ακολουθήσει η ελληνική οικονομία θα “σταθεροποιηθεί” και “η ανάκαμψη θα αρχίσει”. Υποτίθεται πως αυτό θα γίνει. Όμως, οι ίδιοι οι οποίοι διαβεβαίωναν για κάτι τέτοιο στο παρελθόν και διαψεύστηκαν, οι ίδιοι και τώρα διαβεβαιώνουν και πολύ πιθανόν να διαψευστούν εκ νέου. Όπως και οι ίδιοι εκείνοι που εξέφραζαν επιφυλάξεις και επιβεβαιώθηκαν, οι ίδιοι τώρα εκφράζουν ισχυρότερες επιφυλάξεις και υποστηρίζουν πως και πάλι θα επιβεβαιωθούν.

Ανάμεσα όμως σε επιβεβαιώσεις και διαψεύσεις, η σκληρή πραγματικότητα θέλει ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να χάνει ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός του, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις να κλείνουν, ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι να οδηγούνται στην ανεργία…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου