ΜΕΧΡΙ ΚΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Μοίρασε το

Οι πολιτικές περιπλοκές της λίστας Λαγκάρντ είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού – ικανές ακόμα και υπό προϋποθέσεις να οδηγήσουν σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Για την ώρα τρεις είναι οι αλληλοσυνδεόμενες παράμετροι που αξίζουν προσοχής και παρακολούθησης.

Η πρώτη αφορά στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και στην πορεία της υπόθεσης του. Ο ίδιος ξεκαθάρισε στην Έλλη Στάη πως δεν πρόκειται να πάει φυλακή για να μην πέσει η κυβέρνηση. Τι θέλει να πει με αυτό είναι φανερό. Πως θα κάνει δηλαδή ό,τι περνά από το χέρι του, ώστε να μη φορτωθεί ο ίδιος την παθογένεια του πολιτικού συστήματος και να μη γίνει η Ιφιγένεια που θα καθαρίσει τις πομπές του υπό κατάρρευση πολιτικού συστήματος. Κατά συνέπεια η μεθόδευση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να φορτώσουν σε αυτόν όλη την ευθύνη θα συναντήσει μεγάλα εμπόδια και θα προκαλέσει απώλειες. Ήδη η ΔΗΜΑΡ μετράει δυο…

Η δεύτερη αφορά στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Βουδούρης και Μουτσινάς αποπέμφθηκαν από τη ΔΗΜΑΡ επειδή διαφώνησαν με την προστασία που παρέχεται στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ακούγεται λογικό. Αν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αλλοίωσε τη λίστα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος την απέκρυψε. Συνεπώς, οι ευθύνες επιμερίζονται. Με αυτό το σκεπτικό ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει την δική του πρόταση. Το κάνει όμως ημιτελώς. Διότι με την ίδια απλή λογική που οι δυο πρώην υπουργοί Οικονομίας μοιράζονται την ευθύνη για την μη αξιοποίηση της λίστας, με την ίδια απλή λογική θα έπρεπε η ευθύνη να αφορά και στους δυο πρώην πρωθυπουργούς Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο.

Η τρίτη αφορά στη συμμαχία Ανεξάρτητων Ελλήνων και Χρυσής Αυγής. Ο Πάνος Καμμένος με την πρόταση του για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα διεξάγει προκαταρκτική εξέταση για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των δυο πρώην πρωθυπουργών, έρχεται να συμπληρώσει το “κενό λογικής” που αφήνει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ενδιαφέρον όμως είναι πως τη λογική του ακολουθεί η Χρυσή Αυγή, γεγονός που δημιουργεί τρία δεδομένα: Πρώτον, βγάζει τον Πάνο Καμμένο από το πρόσφατο πολιτικό αδιέξοδο και τον επαναφέρει στο πολιτικό προσκήνιο. Δεύτερον, βάζει για τα καλά στο πολιτικό παιχνίδι τη Χρυσή Αυγή. Τρίτον και σημαντικότερο συσπειρώνει την Ακροδεξιά, περιορίζοντας τις πιθανότητες αφομοίωσης της από τη ΝΔ.

Με βάση τα παραπάνω είναι σαφές ότι η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ προσδιορίζει και τις νέες πολιτικές ισορροπίες. Ήδη το πρώτο δείγμα γραφής προϊδεάζει για ένα τριπολικό πολιτικό σύστημα, με την Ακροδεξιά αρκετά αναβαθμισμένη, την Κεντροδεξιά σε φάση αναζήτησης και την Αριστερά σε σταθερή πορεία ανόδου να διεκδικεί ό,τι η Κεντροαριστερά δεν μπορεί να συγκρατήσει.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου