ΜΕΤΑ ΤΟ …ΩΡΙΜΟ ΦΡΟΥΤΟ, ΤΙ;

Μοίρασε το

Μετά την αναστάτωση, το βράδυ της Τετάρτης, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – που οδήγησε σε αποχωρήσεις και ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών – αποδείχθηκε ότι η “πολιτική ώριμου φρούτου” που ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας πρόσκαιρα αποδίδει!

Μπορεί το κόμμα της Αριστεράς να μην είναι ακόμα έτοιμο να κυβερνήσει – κάτι που επιβεβαιώνει η απουσία εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης, ο μονοδιάστατα καταγγελτικός λόγος του και η σχετική …ομολογία του Παναγιώτη Λαφαζάνη – πλην όμως διατηρεί τη δυνατότητα να επηρεάζει σημαντικά τις πολιτικές εξελίξεις επιχειρώντας να διασπάσει τη συνοχή των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ζητήσει τη διενέργεια εκλογών – παρ’ ότι έχει ερωτηθεί κατ’ επανάληψη. Εκείνο όμως που έχει διαβεβαιώσει πως θα πράξει, και το πράττει, είναι να απευθύνεται πολιτικά σε κάθε βουλευτή ξεχωριστά θέτοντας ευθέως το δίλημμα της ψήφου στα νέο πακέτο μέτρων και των πολιτικών ευθυνών που συνεπάγεται.

Φαίνεται πως η τακτική του αποδίδει στο βαθμό που ήδη μέχρι στιγμής έχει πετύχει την αποχώρηση ενός βουλευτή της ΔΗ.ΜΑΡ. (του Γιάννη Μιχελογιαννάκη) με μια εμφανής τάση διαφοροποίησης άλλων δυο (Οδυσσέας Βουδούρης και Ανδρέας Νεφελούδης). Αυτό είχε ως συνέπεια, σε μια προσπάθεια του Φώτη Κουβέλη να διατηρήσει τη συνοχή της κοινοβουλευτικής του ομάδας, την άρνηση της ΔΗ.ΜΑΡ. να ψηφίσει το πακέτο των μέτρων (ως έχει, θεωρητικά, “κλείσει”…), αλλά και την καταψήφιση του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις.

Αναλόγως αποδοτική είναι η διασπαστική τακτική Τσίπρα και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Οι αποχωρήσεις των Μιχάλη Κασσή και Μαριλίζα Ξενογιαννακόπουλου είναι μόνον η αρχή και ουδείς μπορεί να προβλέψει που θα σταματήσει να ξηλώνεται το πουλόβερ, όχι μόνο της διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, αλλά ίσως και της πτώσης της κυβέρνησης.

Τις προσεχείς μέρες θα μετρούνται κουκιά. Τα μέτρα θα περάσουν, αν περάσουν τελικά με οριακή πλειοψηφία, η οποία θα προσφέρει στον Αλέξη Τσίπρα τη δυνατότητα να ισχυρίζεται πως το νέο πρόγραμμα λιτότητας στερείται πολιτικής νομιμοποίησης κι ως εκ τούτου να απαιτεί αλλαγή πορείας, ίσως, πλέον τότε, και προκήρυξης εκλογών.

Στην προοπτική στησίματος μιας νέας κάλπης εντός μόλις λίγων μηνών, το δίλημμα παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη θα επανέλθει δριμύτερο, την ίδια στιγμή που η χώρα και η οικονομία θα εισέρχονται εκ νέου σε νέο, και βαθύτερο ίσως, κύκλο αστάθειας και αβεβαιότητας με απρόοπτη εξέλιξη.

Σε αυτό το κλίμα, καθοριστική σημασίας θα είναι η πολιτική μετάλλαξη του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ από ένα κόμμα διαμαρτυρίας σε κόμμα που ίσως κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου