ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Μοίρασε το

Το κατά πόσο ένας τίτλος τιμής που δίνει μια εφημερίδα της εμβέλειας της γερμανικής Handelsblatt σε ένα πολιτικό πρόσωπο απηχεί ή έστω προσεγγίζει την πραγματικότητα, είναι ένα ζήτημα. Ωστόσο, ο ανακήρυξη του Αντώνη Σαμαρά σε Ευρωπαίο πολιτικό της χρονιάς έχει τη σημασία της και σίγουρα συντείνει στην ενίσχυση του ηγετικού προφίλ του Έλληνα πρωθυπουργού.

Το σημαντικότερο όμως είναι η ενθάρρυνση που του προσφέρει να συνεχίσει αταλάντευτος την πολιτική που ακολουθεί η οποία αρχίζει σιγά σιγά να αποδίδει αποτελέσματα. Ήδη στην κοινωνία φαίνεται να αρχίζει να αποκαθίσταται το περί δικαίου αίσθημα, καθώς ο ένας μετά τον άλλο γνωστοί επιχειρηματίες με ύποπτες διαδικασίες πλουτισμού συλλαμβάνονται και οδηγούνται στη δικαιοσύνη.

Το φαινόμενο δεν δείχνει να είναι παροδικό, ούτε γίνεται με τους επικοινωνιακούς όρους που επιχείρησε να το κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτή τη φορά η Πολιτεία δείχνει αποφασισμένη να επιτελέσει το έργο της και όχι να ρίξει στάχτη στα μάτια ενός κόσμου που υπόκειται σε θυσίες που δεν του αναλογούν. Αν οι αρχές συνεχίσουν αυτό το έργο είναι βέβαιο ότι ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνηση του θα πιστωθούν πολιτικά οφέλη.

Και δεν είναι μόνο οι συλλήψεις γνωστών επιχειρηματιών. Είναι και η λίστα Λαγκάρντ που αναμένεται και όπως δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας στους Financial Times ειδικό κλιμάκιο Ελλήνων αξιωματούχων θα μεταβεί στο Παρίσι για να την φέρει με τον απόλυτο θεσμικό τρόπο στην Ελλάδα. Εκεί εικάζεται ότι υπάρχουν ονόματα πολιτικών και επιχειρηματιών που έβγαλαν αδικαιολόγητα υψηλά χρηματικά ποσά στο εξωτερικό. Συνεπώς, η μάχη σε αυτό το μέτωπο θα συνεχιστεί με κάθε επιτυχία να πιστώνεται πολιτικά στην κυβέρνηση.

Αυτό βεβαίως δεν αρκεί για να αλλάξει η εικόνα. Η οικονομία είναι το μεγάλο στοίχημα. Στο πλαίσιο αυτό η νέα δόση θα δώσει κάποιες μικρές ανάσες στην αγορά, κάτι ωστόσο που θα φανεί άμεσα μέσα σε αυτό το ευρύτερο κλίμα κατάθλιψης και μελαγχολίας. Όπως και να έχει η καταβολή των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις θα είναι το ρευστό που θα κινηθεί στην αγορά.

Αν μάλιστα κινηθούν και κάποια ποσά μέσω ΕΣΠΑ (η αρμοδιότητα του οποίου λέγεται πως θα επιστρέψει στο υπουργείο Οικονομίας…) τότε στις αρχές του χρόνου θα αρχίσει ήδη να διαφαίνεται πως κάτι κινείται και η ανακούφιση θα γίνει ακόμα πιο αισθητή.

Μοναδική παραφωνία είναι ίσως ο κομματισμός που εξακολουθεί να επικάθεται σαν μολυσματικό νέφος πάνω από το σύνολο του πολιτικού συστήματος, πλην όμως το συγκεκριμένο σύμπτωμα δεν ξεπερνιέται εύκολα, τουλάχιστον έως ότου υπάρξει θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας σε επίπεδο κομμάτων και πολιτεύματος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου