ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΣΤΟ ΝΕΚΡΟ ΣΩΜΑ

Μοίρασε το

Διακεκριμένος παράγοντας της ΝΔ ακούγονταν σε γνωστό στέκι του Κολωνακίου να μιλά στο κινητό τηλέφωνο και να λέει στο συνομιλητή του: “Κάνε λίγο υπομονή. Μια βδομάδα κυβέρνηση είμαστε. Θα σε φτιάξω”.

Όσοι έτυχε να τον ακούσουν κούνησαν το κεφάλι τους υποτιμητικά. Μα καλά δεν άλλαξαν; Δεν άλλαξε τίποτα; Πάλι τα ίδια; Κι όμως κάπως έτσι είναι. Τα μηνύματα έρχονται από παντού. Από τη στιγμή που ζητήθηκαν οι παραιτήσεις όλων των προέδρων κρατικών επιχειρήσεων και οργανισμών και γενικών γραμματέων στα υπουργεία, ο κομματικός στρατός άρχισε να ετοιμάζεται να μπουκάρει για άλλη μια φορά στο κράτος και να ασελγήσει πάνω στο πτώμα του. (Γιατί με πτώμα και μάλιστα σε προχωρημένη σήψη μοιάζει πλέον η “παχιά αγελάδα” που κάποτε και επί χρόνια άρμεγαν εκείνοι που “όλοι μαζί τα έτρωγαν”…)

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς. Μα αυτό ήταν το μήνυμα των εκλογών; Ή ακριβέστερα, έτσι αποκωδικοποιήθηκε η βούληση του ελληνικού λαού; Αν είναι έτσι, τότε σίγουρα η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει. Είτε θα χάσει τη στήριξη των κυβερνητικών εταίρων και θα απολέσει τη δεδηλωμένη, είτε θα μπουκάρουν στα …ανάκτορα οι (δικαιολογημένα πλέον) αγανακτισμένοι πολίτες.

Συνεπώς, η ευχή να μη συμβούν και πάλι τα ίδια, ίσως αυτή τη φορά να πραγματοποιηθεί. Ο ρεαλισμός επιβάλλει προσοχή και σύνεση. Διότι ακόμα και να ήθελε ο Αντώνης Σαμαράς να επιτρέψει τη λεηλασία του Κράτους, είναι αρκετά ρεαλιστής για να καταλάβει πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί. Πρώτον διότι δεν υπάρχει κάτι προς λεηλασία και δεύτερον διότι η πλειονότητα των πολιτών δεν θα την ανεχθεί, αυτή τη φορά.

Καλώς ή κακώς, μοιάζει με μονόδρομο η προσπάθεια της κυβέρνησης να “εκπλήσσει ευχάριστα κάθε μέρα”, όπως είπε ο Κωστής Χατζηδάκης. Διότι μόνον αν καταφέρει να αναστρέψει κάπως το κλίμα. Μόνον αν δώσει κάποια θετικά δείγματα και κερδίσει χρόνο ζωής, τότε και μόνον τότε, θα καταφέρει ίσως να μοιράσει και κάποια κρατικά λάφυρα σε …ημετέρους.

Συνεπώς, εκείνο που χρειάζεται τώρα είναι δουλειά, προκειμένου να υπάρξουν “επιχειρήματα και τεκμηριωμένες προτάσεις” όπως επαναλαμβάνει ο Γιάννης Στουρνάρας, με τα οποία η Ελλάδα θα διαπραγματευτεί με τους ξένους δανειστές και την Τρόικα ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο πρόγραμμα ανάπτυξης και δημοσιονομικής σταθερότητας, ταυτόχρονα, που θα επιτρέψει στην χώρα να (ξανα)παράξει πλούτο και στους δανειστές να πάρουν πίσω τα λεφτά τους.

Μπορεί λοιπόν, οι “κύριοι με τα μαύρα κουστούμια” να έρχονται στην Αθήνα με “άγριες διαθέσεις”, όμως γνωρίζουν πολύ καλά πως οι απαιτήσεις έχουν νόημα να θέτουν, μόνον όταν η άλλη πλευρά είναι σε θέση να τις ικανοποιήσει…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου