ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ

Μοίρασε το

Σε ναρκοπέδιο μοιάζει να κινείται η συγκυβέρνηση, εν μέσω καύσωνος, και τίποτα δεν προοιωνίζει ότι η πορεία της τους επόμενους μήνες θα είναι χωρίς απώλειες. Η αντίδραση στη Βουλή της Θ. Τσάγκρη για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, η οποία μάλιστα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό που στηρίζει με την ψήφο του το κόμμα της, ότι ξεπουλάει τη χώρα, έφερε σε αμηχανία στην ηγεσία του κόμματός της, και οργή στον στενό πυρήνα της ηγετικής ομάδας του Μαξίμου. Και ενώ όλοι προσπάθησαν να ρίξουν τους τόνους και να υποβαθμίσουν το γεγονός, πείθοντας την πρώην υπουργό να ανασκευάσει μερικώς, ήρθε η σειρά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Π. Κουκουλόπουλου αλλά και της βουλευτού της ΝΔ Σ. Βούλτεψη και του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Π. Ρήγα να πυροδοτήσουν νέο κύμα αμφισβήτησης των κυβερνητικών επιλογών.
Αφορμή στάθηκε η φημολογία για άρση της αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, που φυσικά έχει βάση, καθώς είναι γνωστές οι πιέσεις της τρόικας προς αυτή την κατεύθυνση. Αν κρίνουμε μάλιστα πως οι κ.κ. Κουκουλόπουλος και Ρήγας, ανήκουν στην ομάδα των στενών συνεργατών του προέδρου του κόμματός τους Ε. Βενιζέλου, τότε το ζήτημα στήριξης αλλά και συνοχής της κυβέρνησης συνασπισμού, γίνεται ιδιαίτερα προβληματικό.
Ήδη προ ολίγων ημερών ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, διαμήνυαν – απειλούσαν με άμεση προσφυγή στις κάλπες αν καταψηφιστεί νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα εφαρμογής της δανειακής σύμβασης, σε μια προσπάθεια να καμφθούν δηλώσεις και διαφωνίες, ωστόσο εκ του αποτελέσματος κρίνεται ότι μάλλον οι πιέσεις λειτούργησαν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Εξ άλλου έχουμε και τους τακτικούς αμφισβητίες που στοχοποιούν κυρίως τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα από τη ΝΔ τον Ν. Κακλαμάνη και από το ΠΑΣΟΚ τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Α. Κακαλαμάνη, αλλά και εσχάτως τον εκ της Καραμανλικής πτέρυγας προερχόμενο Π. Παυλόπουλο. Το όλο κλίμα προσπάθησε να το αναστρέψει ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της περασμένης Πέμπτης, ωστόσο η έκθεση του ΔΝΤ, με μια σειρά δυσμενείς προβλέψεις για την πορεία της χώρας το επιδείνωσε περαιτέρω. Η έκθεση ουσιαστικά βάζει για άλλη μια φορά το μαχαίρι στο λαιμό της Ελλάδας, προειδοποιώντας για μέτρα που θα περιλαμβάνουν και περικοπές μισθών και συντάξεων, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να πατάξει τη φοροδιαφυγή.
Αν συνδυάσουμε τα συμπεράσματα του ΔΝΤ με εκείνα της αντίστοιχης έκθεσης της Κομισιόν, δύσκολα θα αποφευχθούν σύντομα νέες οριζόντιες περικοπές και φυσικά θα πάνε περίπατο οι περί του αντιθέτου κυβερνητικές διαβεβαιώσεις. Και όλα αυτά μέσα σε κλίμα μετωπικής σύγκρουσης κυβέρνησης δημοσίων υπαλλήλων, με αφορμή τις χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Μέσα σε αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται, κανένας σοβαρός αναλυτής δεν μπορεί να διακινδυνεύσει πρόβλεψη για τις πολιτικές εξελίξεις του προσεχούς φθινοπώρου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου