Γιατί στο ΠΑΣΟΚ δε βιάζονται να αλλάξουν αρχηγό; Προφανώς, όχι για να προετοιμαστεί ο Γιώργος Παπανδρέου να είναι εκ νέου υποψήφιος. Ο Πάνος Μπεγλίτης άλλωστε, το ξεκαθάρισε την Παρασκευή: “Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα είναι υποψήφιος”.
Μήπως λοιπόν για να προετοιμαστεί οι επίδοξοι διάδοχοι του; Είναι προφανές ότι χρειάζονται χρόνο. Αυτό ουδείς πλέον το αμφισβητεί πόσο μάλλον που όπως όλα δείχνουν δεν υπάρχει κανείς (πλην ίσως του Ευάγγελου Βενιζέλου) που να μπορεί να κρατήσει ενωμένη τη δημοκρατική παράταξη και να αποσοβήσει τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ – και κατ’ επέκταση την κατάρρευση ενός εκ των δυο βασικών πυλώνων του πολιτικού συστήματος. Κατ’ επέκταση λοιπόν, ούτε οι πολέμιοι (sic) του “φθαρμένου πολιτικού συστήματος” έχουν συμφέρον την κατάρρευση του – πόσο μάλλον που θα θεωρούσαν αδιανόητο να δουν τον Κουβέλη πρωθυπουργό – επικεφαλής ενός κυβερνητικού συνασπισμού των κομμάτων της Αριστεράς που θα συγκέντρωνε ένα ποσοστό της τάξης του 42+%…
Έτσι με τη σειρά τους πιστώνουν με …χρόνο το “φθαρμένο αυτό σύστημα”. Πως; Παρατείνοντας τη θητεία της κυβέρνησης Παπαδήμου. Εξαρχής, ήταν εμφανές ότι ο Λουκάς Παπαδήμος ήρθε για να μείνει. Και αυτό επισημάνθηκε απ’ τη στήλη παρά τις όποιες …παρεξηγήσεις δημιούργησε. Και θα μείνει γιατί όλοι χρειάζονται χρόνο και το κυριότερο ουδείς σε αυτή τη συγκυρία επιθυμεί να πιστωθεί το τεράστιο πολιτικό κόστος που θα προκαλέσει η παρατεταμένη λιτότητα και η βίαιη εσωτερική υποτίμηση που βιώνουν και θα βιώσουν τα επόμενα χρόνια οι Έλληνες.
Συνεπώς, ο Λουκάς Παπαδήμος κι αν δεν υπήρχε, έπρεπε να εφευρεθεί. Όχι μόνο γιατί ως τεχνοκράτης μπορεί να φέρει σε πέρας μια τεχνοκρατική δουλειά (που μόνο τεχνοκρατική δεν είναι, αλλά βαθύτατη πολιτική…). Αλλά και γιατί ουδείς πολιτικός ετούτη την ώρα επιθυμεί να πάρει στις πλάτες του το βάρος να διεκπεραιώσει πολιτικά μια φαινομενικά τεχνοκρατική δουλειά…
Αυτονόητη λοιπόν η στήριξη που του παρείχαν την περασμένη βδομάδα οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί. Για να συναντηθούν εκ νέου την ερχόμενη και να συζητήσουν όχι μόνο για την πορεία του PSI (που ίσως έχει κλείσει στο μεταξύ) ή τη δανειακή σύμβαση (που ως φαίνεται αυτή και όχι η επόμενη κυβέρνηση θα εφαρμόσει), αλλά και ζητήματα όπως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, εξελίξεις στα εξωτερικά θέματα, ενδεχόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση, αλλαγές στον εκλογικό νόμο, μέχρι και κατάργηση του σταυρού προτίμησης!!!
Δρομολογούνται λοιπόν λύσεις σε όλα τα δύσκολα και επί χρόνια εκκρεμή ζητήματα της εγχώριας πολιτικής σκηνής από μια κυβέρνηση τριών κομμάτων που ηγείται ένας μη εκλεγμένος πρωθυπουργός που δηλώνει πως δεν είναι πολιτικός…