ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΕ ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Μοίρασε το

Όσο πλησιάζουν οι διπλές εκλογές, είναι δεδομένο πλέον ότι οι δημοσκόποι έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, είτε λόγω της άρνησης των πολιτών να απαντήσουν στις ερωτήσεις τους, είτε λόγω του πρωτοφανούς ποσοστού της αδιευκρίνιστης ψήφου.

 Η ρευστότητα είναι τόσο μεγάλη που γνωστός επικοινωνιολόγος δεν απέκλειε οποιοδήποτε σενάριο ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών, υπογραμμίζοντας την επισφάλεια των μετρήσεων, καθώς κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί το βουβό ποτάμι της κοινωνίας, το οποίο αρνείται να εκδηλώσει προεκλογικά τις προθέσεις του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα αντλούν αποτελέσματα και συμπεράσματα από το ένα δέκατο των ερωτηθέντων, καθώς οι υπόλοιποι είτε αρνούνται να απαντήσουν, είτε κλείνουν το τηλέφωνο, είτε κάνουν πλάκα. Φυσικό είναι η κατάσταση αυτή να έχει οδηγήσει τα κομματικά επιτελεία σε νευρική κρίση, εφ όσον αδυνατούν να ερμηνεύσουν τις τάσεις του εκλογικού σώματος, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η χάραξη αξιόπιστης στρατηγικής.

 Έτσι λιγότερο από ένα μήνα πριν τις εκλογές και η προεκλογική μάχη κινείται σε επίπεδο εκμετάλλευσης των λαθών του αντιπάλου και όχι στην πρόταξη κυρίαρχου συνθήματος, που να θέτει επιτακτικά το διακύβευμα της αναμέτρησης. Από κυβερνητικής πλευράς, η ΝΔ προσπαθεί να συνέλθει από το πρόβλημα Μπαλτάκου και επιχειρεί να μεταφέρει την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο των αντιφάσεων του ιδεολογικού μωσαϊκού του. Έχοντας η κυβέρνηση στη φαρέτρα της το επίσημο πλέον και με τη βούλα της Γιούροστατ πρωτογενές πλεόνασμα, πασχίζει να διατηρήσει την πρώτη θέση ελπίζοντας πως ο κόσμος θα επιλέξει σταθερότητα.

[quote text_size=”small”]

Ο αστάθμητος παράγοντας ωστόσο είναι η συσσωρευμένη οργή των πολιτών, που αν κινηθεί αντίθετα από τους κυβερνητικούς υπολογισμούς μπορεί να φέρει στην πρώτη θέση με διαφορά το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε αυτήν ακριβώς την έκρηξη του θυμικού προσπαθεί να επενδύσει.

[/quote]

Ούτως ή άλλως έστω και με τις υπάρχουσες μετρήσεις, ένα είναι βέβαιο. Οι δυνάμεις των κομμάτων είναι σε ιστορικά χαμηλά και το πολιτικό σκηνικό παρουσιάζεται κατακερματισμένο. Μια εικόνα που τείνει να γίνει μόνιμη σε όλες τις πρόσφατες αναμετρήσεις. Είναι και αυτός ένας ακόμα λόγος που δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια στις ηγεσίες των κομμάτων, οι οποίες δείχνουν έλλειψη ψυχραιμίας σε μια σειρά περιπτώσεων, που σε άλλες εποχές κανένας δεν θα έδινε σημασία.

Η υπόθεση της υποψηφίας ευρωβουλευτού Ρομά και η τουλάχιστον άκομψη αποπομπή της από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και το μικροκομματικού συμφέροντος παρασκήνιο που αποκαλύφθηκε και προκάλεσε την αντίδραση του Μ. Γλέζου, αποδεικνύει σε μεγάλο βαθμό το άγχος της ψηφοθηρίας, έστω κι αν προκαλούνται αλυσιδωτά προβλήματα σε ένα ευαίσθητο θέμα.

Επίσης οι βίαιες σε επίπεδο λεκτικού προπηλακισμού αντιδράσεις για την συμμετοχή του Γ. Παπανδρέου στην παρουσίαση του βιβλίου της κ. Κοππά μαζί με τον Φ. Κουβέλη, φανέρωσαν την αγωνία πολιτικής επιβίωσης της σημερινής ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, καταφέρνοντας τελικά ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Να βάλουν πάλι το πρώην πρωθυπουργό στο κάδρο της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Ακόμα και μια φράση της κ Μπακογιάννη περί μικρού κόμματος στάθηκε αφορμή για εσωκομματική γκρίνια στη ΝΔ. Με δεδομένη τη ρευστότητα και με το βλέμμα στην επομένη των εκλογών, η μόνη βέβαιη εκτίμηση είναι πως ανεξαρτήτως αποτελέσματος, η ημερομηνία αυτή θα αποτελέσει θρυαλλίδα καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων.    

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου