ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ;

Μοίρασε το

Υποθετικό σενάριο! Κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίζουν το μεσοπρόθεσμο! Αυτομάτως, η Ελλάδα, χρεοκοπεί; Όχι ακριβώς. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί. Θα επακολουθήσουν πολλά άλλα για να φτάσουμε εκεί.

Κατ’ αρχήν, αν κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το Μεσοπρόθεσμο δεν θα ψηφιστεί. Υπάρχουν και εφεδρείες. Δηλαδή, βουλευτές άλλων κομμάτων που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν κατά συνείδηση. Που σημαίνει πως αν δεν φτάνουν τα “κουκιά” του ΠΑΣΟΚ, κάποιοι “πρόθυμοι” θα βρεθούν για να τα συμπληρώσουν. Για αυτό κι ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε κι άλλα κόμματα να ψηφίσουν υπέρ της σωτηρίας της χώρας, αναλαμβάνοντας πλήρως τις ευθύνες τους.

Υπάρχει κι άλλο ενδεχόμενο. Η απόσυρση του ΚΚΕ ή του ΣΥΡΙΖΑ απ’ την ψηφοφορία. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο αριθμός των απαιτούμενων ψήφων κατεβαίνει, κάτω του 151. Δηλαδή στην πλειοψηφία συν ένα, όσων ψηφίζουν ή δηλώνουν “παρών”. Θα βοηθήσει το ΚΚΕ μια τέτοια διαδικασία; Ήδη χθες έκανε πρόβα αποχώρησης. Από την άλλη, η Αλέκα Παπαρήγα έχει κι εκείνη υποστηρίξει πως η έξοδος της χώρας απ’ την Ευρωζώνη, δεν συμφέρει… Συνεπώς, το Μεσοπρόθεσμο έχει …αερόσακους ασφαλείας και σε περίπτωση …πρόσκρουσης η βλάβη δεν θα είναι …θανατηφόρα.

Υποθετικό σενάριο, δυο! Το Μεσοπρόθεσμο καταψηφίζεται! Αυτομάτως, η Ελλάδα χρεοκοπεί; Όχι ακριβώς. Προϋπόθεση χρεοκοπίας είναι η μη καταβολή της 5ης δόσης του δανείου. Είναι οι δανειστές μας αποφασισμένοι να τηρήσουν την απειλή τους. Ουδείς μπορεί να το ξέρει με βεβαιότητα. Όπως ένας παίκτης του πόκερ δεν γνωρίζει τα φύλλα του αντιπάλου του. Βεβαίως, υποθέσεις μπορούν να γίνονται. Αλλά, οι υποθέσεις εμπεριέχουν αβεβαιότητες και απρόβλεπτα. Άρα και ρίσκο.

Καταψήφιση του Μνημονίου εμπεριέχει ρίσκο. Μπορεί οι δανειστές να δώσουν τα λεφτά, όχι για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα, αλλά για να μη υποστεί επικίνδυνους τριγμούς το σαθρό, έτσι κι αλλιώς, οικοδόμημα του ευρώ. Μπορεί όμως και εκ του λόγου αυτού, να δώσουν τα λεφτά. Για να φτάσουμε όμως εκεί θα προηγηθούν μέρες αγωνίες, που θα δοκιμάσουν τις αντοχές και τις ικανότητες των προσώπων που θα χειριστούν την πολύπλοκη κατάσταση. Τους διαθέτει η ελληνική πλευρά; Αναμφισβήτητα, η έλευση του Ευάγγελου Βενιζέλου ενισχύει την ελληνική ομάδα. Αλλά ίσως χρειαστεί κάτι περισσότερο…

Η ζωή επιβεβαιώνει ή διαψεύδει υποθέσεις και σενάρια. Για την ώρα πάντως, βαδίζουμε με δεδομένο ότι οι δανειστές δεν θα δώσουν τα λεφτά και με δεδομένο ότι απλά “δεν υπάρχει εναλλακτική”, όπως υποστήριξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνστίνου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου