ΚΑΥΓΑΔΑΚΙ ΚΑΥΓΑΔΑΚΙ …ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΕΙ

Μοίρασε το

Μέσα στα τελευταία μόλις 24ωρα, ξέσπασαν απανωτοί, τουλάχιστον τέσσερις για την ώρα, καυγάδες, ανάμεσα στους τρεις Κυβερνητικούς Εταίρους. Ένας άγριος καυγάς για το φορολογικό, τον οποίο ακολούθησε ο τσακωμός για την λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή και τις περιόδους των εκπτώσεων, τον οποίο διαδέχτηκε το μαλλιοτράβηγμα για την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ και ως «κερασάκι στη τούρτα» ήλθε και η άγρια κόντρα για την απομάκρυνση του Διευθυντή Τηλεόρασης  της ΕΡΤ.

Θα πει κανείς ότι «αυτά συμβαίνουν και εις τας καλυτέρας των οικογενειών», μόνο βέβαια που η κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα της «ελληνικής οικογένειας», είναι απόλυτα εκρηκτική και καταθλιπτική.

Εύλογα λοιπόν τίθενται μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα :

Αν δεν καταφέρνουν να συνεννοηθούν οι τρεις εταίροι για αυτά τα ζητήματα, πως θα καταφέρουν τελικά το αμέσως επόμενο διάστημα και υπό το κλίμα κοινωνικών τριγμών να περάσουν και να υλοποιήσουν το περιβόητο «μίνι φορολογικό», το οποίο επιχειρεί μια νέα φοροεισπρακτική επιδρομή στα συνήθη υποζύγια (μισθωτούς και συνταξιούχους);

Πως θα καταφέρουν , εν μέσω μιας γενικευμένης κοινωνικής δυσφορίας, να υλοποιήσουν τα άγρια μέτρα (με τους περιβόητους εφαρμοστικούς νόμους) του νέου μνημονίου;

Πως θα μπορέσουν έστω να ψελλίσουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο ότι χρειάζονται νέα διορθωτικά μέτρα , γιατί το Πρόγραμμα (που εκ των πραγμάτων δεν βγαίνει) αποκλίνει από τους στόχους του;

 

Πως θα μπορέσουν να πείσουν την κοινωνία να κάνει κι΄άλλη υπομονή μέχρι την μεθεπόμενη μεγάλη δόση , γιατί παρά τα λεχθέντα η μερίδα του λέοντος από την περιβόητη λύση μαμούθ , θα πάει μεν στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών , αλλά (όπως παραδέχτηκε και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας) , η περιβόητη ρευστότητα στην αγορά δεν είναι της ώρας ;
Θα μπορούσε κανείς να παραθέσει πολλά ακόμα «αγκάθια»  τα οποία η τρικομματική Κυβέρνηση έχει μπροστά της . Όμως το θέμα, υπό τις παρούσες συνθήκες σκληρής δοκιμασίας των πολιτών είναι αλλού :

 

Μπορεί τελικά η Κυβέρνηση να βρει ένα κοινό βηματισμό , πέραν από την κατά γράμμα συμμόρφωση στις εντολές των δανειστών μέσω των μνημονιακών δεσμεύσεων, ώστε να υπάρχει συνεννόηση , συνεργασία και συντονισμός , ανάμεσα στα 3 κόμματα , που τουλάχιστον να διασφαλίζουν μια μίνιμουν κυβερνητική σταθερότητα;

Οι συνεχείς διαρροές περί ανασχηματισμού ή περί συντονιστικών σχημάτων , σε αυτή την δύσκολη περίοδο , δεν εξυπηρετούν απολύτως τίποτα , αν δεν είναι ένας καλοδουλεμένος σχεδιασμός που θα πατάει πρωτίστως σε ένα στέρεο εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και το οποίο θα έχει την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συναίνεση .

 

Όσο στον τρικομματικό συνασπισμό κυριαρχούν οι προσωπικές στρατηγικές του κάθε εταίρου και σε αυτές υποτάσσεται η καυτή κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα , τόσο το αδιέξοδο και η έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού θα οξύνονται .
Και το θέμα βέβαια δεν είναι πως θα καταφέρει αυτή η Κυβέρνηση να φτάσει μέχρι τις επόμενες εκλογές και δεν θα παραλύσει πλήρως από τους «καυγάδες» και τις «προσωπικές στρατηγικές» , αλλά το πώς θα μπορέσει να πάρει έστω και μια μικρή ανάσα η κοινωνία , πως θα μπορέσει να κινηθεί έστω και λίγο η οικονομία .

 

Τις ίδιες ώρες που πολλά στελέχη και βουλευτές της τρικομματικής Κυβερνητικής πλειοψηφίας , θεωρούν ως «εθνική καταστροφή» κάθε ενδεχόμενο άμεσων πρόωρων εκλογών , ωστόσο φαίνεται πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως σενάριο τουλάχιστον , τίθεται επί τάπητος , ως ¨αντίδοτο» στην συνεχιζόμενη φθορά της Κυβέρνησης , στην διαρκώς ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και σε εικαζόμενες συνολικές πολιτικές ανατροπές .

Τα ρίσκα όμως είναι μεγάλα , όχι γιατί απλώς η περιβόητη Προγραμματική Συμφωνία των 3 που αποτελούσε τρόπο τινά τον συνεκτικό ιστό της Κυβέρνησης είναι διάτρητη , αλλά γιατί πρωτίστως δεν υπάρχει κανένα σαφές επεξεργασμένο σχέδιο επαναδιαπράτευσης από το οποίο θα προέκυπτε ένα «πέραν των Μνημονίων» Εθνικό Σχέδιο Εξόδου από την Κρίση που θα στοιχειοθετούσε μια σοβαρή πρόταση προς την κοινωνία για να δώσει την συναίνεση της .

Η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει μια σοβαρή δυναμική , όμως και αυτή για την ώρα παρουσιάζει την αδυναμία ότι δεν έχει ολοκληρώσει αφ΄ενός μεν ένα εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση (παρά το ότι παρουσιάζονται ενδιαφέρουσες προτάσεις για την ώρα όμως αποσπασματικές) , αλλά και γιατί ακόμα δεν έχει μορφοποιηθεί σε ένα ενιαίο (με την κατοχύρωση τάσεων και ρευμάτων) κόμμα το οποίο μπορεί να διαχειριστεί «την φωτιά της εξουσίας» κάτω από συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής κατάρρευσης . Βέβαια η κοινωνία που καθημερινά καταρρέει, είναι εκείνη που θα διαμορφώσει τους νέους συσχετισμούς , αν δεν υπάρξει άμεση απάντηση στα σημερινά αδιέξοδα.

Το πόσο κοντά ή μακριά είναι εκλογές , για την ώρα τουλάχιστον δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ασφάλεια , παρά μόνο με μορφή υποθέσεων και σεναρίων .

Όμως αυτό που γίνεται καθημερινά κοινή πεποίθηση , στους βουλευτές , τα μέλη και τα στελέχη των 3 Κυβερνητικών Εταίρων , είναι ότι δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο έτσι η παρούσα Κυβέρνηση . Αφ΄ενός μεν γιατί καθημερινά γίνονται όλο και πιο εμφανή η έλλειψη συντονισμού και συνεννόησης , αλλά και πολιτικών πρωτοβουλιών. Αφ’ ετέρου δε , που είναι και το σοβαρότερο , ότι δεν υπάρχει για την ώρα σχεδιασμός , ή βασικοί άξονες για ένα Εθνικό Σχέδιο Εξόδου από την κρίση και επαναδιαπραγμάτευσης .

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου