ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΑΡΧΗΣ

Μοίρασε το

Η πολιτική στήριξη του Κώστα Καραμανλή στον Αντώνη Σαμαρά δεν ήταν αυτονόητη. Τουλάχιστον, αυτό που προκύπτει από το θόρυβο που προκάλεσαν οι δυο παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργού. Απλά γιατί αν ήταν αυτονόητο δεν θα προκαλούνταν θόρυβος…

Εκτός κι αν ο θόρυβος προκαλείται εσκεμμένα. Αν κάποιοι σπεύδουν να προσδώσουν στην έξοδο Καραμανλή από τη μακρά περίοδο σιωπής του, μεγαλύτερη πολιτική βαρύτητα απ’ όση ουσιαστικά έχει.

Σε κάθε περίπτωση η …επιστράτευση Καραμανλή χρίζει αρκετών εξηγήσεων. Κάθε εξήγηση όμως οφείλει να λαμβάνει υπόψη της ορισμένα δεδομένα.

Πρώτο δεδομένο. Στην πολιτική καμία στήριξη δεν είναι αυτονόητη, ούτε δεδομένη. Δεν περίμενε βεβαίως κανείς από τον Κώστα Καραμανλή να κάνει αντάρτικο στον Αντώνη Σαμαρά. Δεν του το επιτρέπει ο θεσμικός του ρόλος. Θα μπορούσε όμως να περιμένει να παραμείνει αδιάφορος βλέποντας τον Αντώνη Σαμαρά να γκρεμίζεται, αδυνατώντας να συγκεντρώσει ακόμα χαμηλότερο εκλογικό ποσοστό στην ιστορία της ΝΔ του 2009. Θα ήταν ασφαλώς μια δικαίωση του Κώστα Καραμανλή που θα έστρωνε το χαλί για ένα νέο ρόλο στην πρώτη γραμμή κι όχι στα …ορεινά της Βουλής.

Δεύτερο δεδομένο. Στην πολιτική καμία στήριξη δεν προκύπτει, αν δεν έχει προηγηθεί πολιτική συμφωνία. Ποια είναι η συμφωνία Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή; Μόνο οι δυο γνωρίζουν. Οι υπόλοιποι απλώς υποθέτουν.

Τρίτο δεδομένο. Τυχόν κατάρρευση της ΝΔ στις εκλογές δεν θα πυροδοτήσει μόνο διαδικασίες αντικατάστασης του Αντώνη Σαμαρά και κατ’ επέκταση “ολικής επαναφοράς” του Κώστα Καραμανλή. Κατάρρευση της ΝΔ στις εκλογές θα σημάνει την κατάρρευση του πολιτικού οικοδομήματος στο σύνολο του. Αυτή τη στιγμή και δυο κεντρικοί πυλώνες του πολιτικού συστήματος δονούνται επικίνδυνα. Για αυτό και στην παρέμβαση του ο Κώστας Καραμανλής ξεκινά ως εξής: “Το κυρίαρχο ζητούμενο στις επικείμενες εκλογές είναι η πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα”.

Τέταρτο δεδομένο. Η αβεβαιότητα της επόμενης μέρας εξαναγκάζει συστημικούς παίκτες όπως ο Κώστας Καραμανλής να στηρίξουν τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς ενδεχόμενη κατάρρευση του ίδιου και της ΝΔ θα σημάνει την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος συνολικά. Υπό αυτή την έννοια, θα μπορούσε να λεχθεί για τον Κώστα Καραμανλή πως το εθνικό συμφέρον, υπερβαίνει το κομματικό, ή ακόμα το προσωπικό.

Πέμπτο δεδομένο. Ο Κώστας Καραμανλής ούτε βλέπει, ούτε, προφανώς, θέλει τον Αντώνη Σαμαρά “αυτοδύναμο”. Στη δήλωση του δεν κάνει ουδεμία αναφορά σε αυτό. Λέει απλώς πως “η χώρα πρέπει να μπορεί να κυβερνηθεί με ξεκάθαρη πολιτική στόχευση και χρονικό ορίζοντα τετραετίας”. Φυσικά απ’ αυτήν την εξίσωση η ΝΔ δεν μπορεί να απούσα κι όπως φαίνεται ούτε κι ο ίδιος θα είναι απών…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου