ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΚΛΟΓΕΣ Ή ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ;

Μοίρασε το

Μπήκε λοιπόν, επιτέλους, η ταφόπλακα στη λογική Μνημονίου – Αντιμνημονίου. Ακόμα κι ο Αλέξης Τσίπρας (που θα έσχιζε το Μνημόνιο…) κατάλαβε πως η πρόοδος της χώρας συνδέεται ευθέως και εξαρτάται από την προώθηση ριζικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα έπρεπε να είχαν προωθηθεί στη χώρα πολλά χρόνια – προτού ακόμα αυτές περιγραφούν (και επιβληθούν) στις δανειακές συμβάσεις (Μνημόνια) τα οποία το πολιτικό σύστημα αναγκάστηκε να προσυπογράψει λόγω, ακριβώς, της αδυναμίας του να τα συμφωνήσει προτού η διεθνής κρίση βρει την Ελλάδα ανοχύρωτη.

Έστω όμως και με καθυστέρηση πολλών χρόνων, έστω και υπό το δυσβάστακτο κόστος που θα κληθούν να πλήρωσαν ήδη πολλοί συμπατριώτες μας και θα κληθούν να καταβάλουν οι επόμενες γενιές Ελλήνων, το πολιτικό σύστημα αντιλαμβάνεται πια πως τα παραμύθια τέλειωσαν. Πως το πολιτικό κόστος δεν αποφεύγεται από την αναστολή των μεταρρυθμίσεων, αλλά αντιθέτως καταβάλλεται στο ακέραιο από όσους δεν αντιλαμβάνονται την ανάγκη η χώρα να γυρίσει σελίδα και να εναρμονιστεί, επιτέλους, με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και αξίες. Να πάψει, επιτέλους, η χώρα να αποτελεί τη θλιβερή εξαίρεση, το μαύρο πρόβατο, το διαχρονικό ταραξία (και επαίτη ταυτοχρόνως) της Ευρώπης.

Ευτυχώς, οι 222 ψήφοι υπέρ της νέας συμφωνίας αποδεικνύουν πως το πολιτικό σύστημα έχει αρχίσει να ακούει τα μηνύματα των καιρών. Και τα μηνύματα, ευτυχώς, ακούγονται και από εκείνους που μέχρι πρότινος κώφευαν σε αυτά. Έστω!

Με την υπερψήφιση λοιπόν της συμφωνίας, περνάμε πια στην επόμενη μέρα. Στη νέα Μεταπολίτευση, στην εποχή του μεταμνημονίου που θα καθορίσει την πορεία της χώρας στο μέλλον.

[quote text_size=”small”]

Έχοντας πραγματοποιηθεί το πρώτο βήμα πολιτικής συνειδητοποίησης, θα περάσουμε τώρα στο επόμενο. Και αυτό αφορά στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης για ζητήματα που αφορούν το μέλλον της χώρας και όχι το μέλλον των όποιων κομματικών μηχανισμών, τα οποία, ευτυχώς, η κρίση και τα Μνημόνια κονιορτοποίησαν.

[/quote]

Σε αυτή τη νέα εποχή ο Αλέξης Τσίπρας συμβαίνει να έχει ρόλο πρωταγωνιστή. Μέχρι σήμερα έχει επιβεβαιώσει την ικανότητα του να εκτελεί με …σιγαστήρα τους πολιτικούς του αντιπάλους. Τον Αλέκο Αλαβάνο τον εκτέλεσε (αφού εκείνος τον ευεργέτησε) χωρίς να ανοίξει μύτη, καθιστώντας τον μάλιστα και γραφικό να υπερασπίζεται την επιστροφή στη δραχμή. Τον Αντώνη Σαμαρά τον εκτέλεσε στις 25 Ιανουαρίου και του έδωσε τη χαριστική βολή με το δημοψήφισμα. Τώρα εκτελεί τον Παναγιώτη Λαφαζάνη χωρίς να μπει καν στη διαδικασία να τον διαγράψει από τον ΣΥΡΙΖΑ στέλνοντας τον κι αυτόν να κάνει παρέα με τον Αλαβάνο, ταυτίζοντας τον και αυτόν με τη γραφικότητα της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα. Και την ώρα που ο Λαφαζάνης βροντοφώναζε “ΟΧΙ” επιδιώκοντας (επί ματαίω, ελέω Ζωής…) τον μέγιστο δυνατό θόρυβο, το …cool non paper που διέρρεε το Μαξίμου, ήταν χαρακτηριστικό: “…Επειδή, ωστόσο, ο Π. Λαφαζάνης δικαιολογεί την φανερή, πλέον, δραστηριότητά του για ίδρυση νέου πολιτικού φορέα, επικαλούμενος την προσήλωση του στις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στο αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος, θα χρειαστεί να υπενθυμίσουμε ότι η συντεταγμένη επιστροφή στην Δραχμή, την οποία θέτει ως κεντρικό πολιτικό του στόχο – δηλαδή Δραχμή με Μνημόνιο – μπορεί να αποτελεί θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά δεν υπήρξε ποτέ προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι πάντες γνωρίζουν ότι το 62% του ΟΧΙ, δεν ήταν σε καμία περίπτωση εντολή ούτε για έξοδο από το Ευρώ, ούτε για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.”

[quote text_size=”small”]

Άρα λοιπόν πλέον το διακύβευμα είναι απολύτως σαφές: Μνημόνιο με ευρώ ή Μνημόνιο με δραχμή! Η ατζέντα Μνημόνιο – Αντιμνημόνιο άλλαξε. Και πλέον το Αντιμνημόνιο ταυτίζεται με Μνημόνιο δραχμής!!! Ωραιότατα…!!!

[/quote]

Αφού λοιπόν αποσαφηνίστηκε (αν όχι επετεύχθη) κι αυτό από τον Αλέξη Τσίπρα και με την διαπιστωμένη και αποδεδειγμένη ικανότητα του στο μικροπολιτικό παιχνίδι, τού μένει να αποδείξει και την ικανότητα του στο πολιτικό/εθνικό. Με απλά λόγια να αποδείξει ότι μπορεί να κυβερνήσει. Να αποδείξει ότι είναι και ηγέτης…

Είναι προφανές ότι η πρωτοβουλία των επόμενων κινήσεων ανήκει σε αυτόν. Να παραμένει πρωθυπουργός μειοψηφίας (118 βουλευτών) δεν στέκει. Εξάλλου, δεν επιλύει το πρόβλημα της πολιτικής αστάθειας για να επέλθει σταθερότητα αναγκαία στην οικονομία και στην προσέλκυση αναγκαίων επενδύσεων. Συνεπώς, ο πρωθυπουργός πρέπει κάτι να κάνει. Οι εκλογές είναι η μια λύση. Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό την παρούσα Βουλή μια δεύτερη.

Το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής έχει τις πρόνοιες, όπως λένε με νόημα οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η παρούσα Βουλή που προήλθε από πρόωρη διάλυση της προηγούμενης διαλύεται μόνο με παραίτηση της κυβέρνησης. Όμως, ο πρωθυπουργός πρέπει να βρει τον λόγο για να δικαιολογήσει πολιτικά την παραίτηση του. Ο αναγκαίος και επαρκής είναι να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για να λάβει τη δεδηλωμένη. Δεδομένης της διαβεβαίωσης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ότι η στήριξη της ΝΔ τελείωσε σήμερα, την επόμενη βδομάδα όταν ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης (εκτός του σουρεαλιστικού απροόπτου να υπερψηφιστεί από εκείνους που σήμερα καταψήφισαν την δανειακή σύμβαση…) και άρα θα αναγκαστεί να παραιτηθεί.

Με την παραίτηση του θα ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες συνταγματικές διαδικασίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναθέτει διερευνητικές εντολές στους κατά σειρά τέσσερις Αρχηγούς των μεγαλυτέρων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων της Βουλής. Κάθε διερευνητική εντολή διαρκεί μέχρι τρεις μέρες και εάν κάποιος Αρχηγός Κόμματος δεν αποδεχθεί ακολουθεί ο επόμενος. Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης ο Προκόπης Παυλόπουλος θα συγκαλέσει τους Αρχηγούς όλων των κομμάτων για να διαπιστωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης – και θα προσπαθήσει για τον σχηματισμό κυβέρνησης Συνεργασίας ή Κυβέρνησης ανοχής.

Σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης ο ΠτΔ θα επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα διεξαγάγει εκλογές από όλα τα κόμματα και εαν τούτο δεν καταστεί δυνατόν θα αναθέσει στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου τον σχηματισμό εκλογικής Κυβέρνησης όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής για να διενεργήσει εκλογές μέσα σε 30 μέρες, πρακτικά μετά την πάροδο 20 ημερών και πριν την συμπλήρωση των 30 ημερών.

Κατά τη διάρκεια αυτών των διαδικασιών θα διαπιστωθεί αν στις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα πρωτίστως και των άλλων κομμάτων δευτερευόντως είναι η συγκρότηση κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας ή η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Αν αυτή είναι τελικώς η επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα, τότε θα πρέπει να εξηγήσει στους ψηφοφόρους ποιο είναι το νέο διακύβευμα και για ποιο λόγο οδηγεί τη χώρα στη τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε ένα χρόνο. Ο προφανής είναι να ζητήσει από το λαό ανανέωση της εντολής για να εφαρμόσει τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκε και φέρει την υπογραφή του.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι πολίτες θα αξιολογήσουν την εξάμηνη προσπάθεια του, την εν γένει πολιτική στάση του τα χρόνια που βρίσκεται στο δημόσιο βίο και θα κρίνουν αν είναι και ικανός (εκτός από το να εκτελεί με σιγαστήρα τους πολιτικούς του αντιπάλους) να εκτελέσει τη συμφωνία…

Το σκίτσο είναι το Θοδωρή Μακρή

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου