ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Μοίρασε το

Μετά το πέρας των κρίσιμων συνομιλιών που είχε στις ΗΠΑ ο Ευάγγελος Βενιζέλος έστειλε, κατά τη διατύπωση του, ένα μήνυμα. Πως «η Ελλάδα είναι και θα είναι πάντα μέρος του ευρώ, μέλος της Ευρωζώνης».
Εκ πρώτης όψεως, το «μήνυμα» Βενιζέλου απαντά στη φημολογία που αναπτύσσεται εντόνως εντός κι εκτός Ελλάδας περί εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και την επιστροφή της στη δραχμή. Υπό αυτή την έννοια, η ρητή και κατηγορηματική δήλωση του υπουργού Οικονομικών επιχειρεί να σταθεροποιήσει το συγκεχυμένο και ασταθές κλίμα που επικρατεί στη χώρα.
Το ζήτημα είναι αν επιτυγχάνει το σκοπό της. Πολιτικά, η συγκεκριμένη αναφορά του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης μάλλον παγερά ηχεί στη δοκιμαζόμενη κοινωνία. Διότι για την πλειονότητα των πολιτών η παραμονή στη ζώνη του ευρώ έχει νόημα αν και εφόσον διασφαλίζει εισόδημα, ευημερία, πρόοδο, ειρήνη. Είναι οι κυριότεροι λόγοι που οι Έλληνες υποστήριξαν την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Έτσι τους έπεισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις κι ο πολιτικός κόσμος (οι οποίοι, κατά τον κ. Βενιζέλο ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση και τα «λάθη (τους) του παρελθόντος» πληρώνουν σήμερα οι Έλληνες). Πως ο «ευρωπαϊκός δρόμος» ήταν μονόδρομος για τη μετάβαση της χώρας από βαλκανική ψωροκώσταινα σε ευρωπαϊκό ευνομούμενο κράτος  – για την «ισχυρή Ελλάδα»…
Τώρα βεβαίως, οι Έλληνες δεν μπορούν να διακρίνουν αν ήταν τα «λάθη» των προηγούμενων κυβερνήσεων ή η ένταξη αυτή καθ’ αυτή σε ένα «ευρωπαϊκό οικοδόμημα» – κατά γενική παραδοχή – προβληματικό, η αιτία που σήμερα βιώνουν την απότομη υποβάθμιση του επίπλαστου (όπως αποδεικνύεται) βιοτικού τους επίπεδο χειρότερο της προενταξιακής περιόδου – αν όχι της δεκαετίας του ’60.
Κατά συνέπεια, η διαβεβαίωση Βενιζέλου (αλήθεια πόσο αξιόπιστη μπορεί να είναι με τη χώρα να βρίσκεται υπό «δημοσιονομική κατοχή», κατά την έκφραση του) δεν φιλοδοξεί να προσδιορισθεί ως «επιτυχία». Πολύ δε περισσότερο τέτοια «…ώστε κανείς να μην μπορεί να αποδώσει σε μας ευθύνη». (Σημ: Αλήθεια, ποιους εννοούσε με τον πρώτο πληθυντικό ο κ. Βενιζέλο; Τον εαυτό του; Το ΠΑΣΟΚ; Τη κυβέρνηση; Και ποια κυβέρνηση την τελευταία ανασχηματισμένη…; Και αλήθεια, ακόμα το θέμα είναι η αναζήτηση και η απόδοση ευθυνών; Από ποιους και σε ποιους και με ποιο τρόπο;)
Συμπεραίνει λοιπόν κανείς πως η διαβεβαίωση Βενιζέλου, ήταν μια διαβεβαίωση προς τους δανειστές, πως η ετούτη εδώ η κυβέρνηση (για κάποια άλλη φυσικά ο ίδιος δεν θα έχει ευθύνη…) δεν πρόκειται να οδηγήσει μονομερώς τη χώρα εκτός ευρωζώνης, προκαλώντας το «πιστωτικό γεγονός» που όλος ο Πλανήτης φοβάται… Για να ησυχάσουν, να δώσουν την έκτη δόση και μετά βλέπουμε…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου