ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΟΣ ΠΟΛΟΣ

Μοίρασε το

Το προηγούμενο διάστημα υπήρξε ένα πολιτικό παράδοξο. Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ κατέρρεε δημιουργώντας “κενό εξουσίας”, η ΝΔ ως κύριος εκφραστής της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης που διεκδικούσε με αξιώσεις την εξουσία, έδινε την εκλογική μάχη κατακερματισμένη!

Στο δρόμο προς τις εκλογές της 17ης Ιουνίου το πολιτικό παράδοξο τείνει να εξαλειφθεί. Στην προοπτική της ανακατάληψης της εξουσίας το κεντροδεξιό μέτωπο ανασυγκροτείται και πάλι υπό την ομπρέλα της ΝΔ. Η εξουσία εμπεριέχει εκ των πραγμάτων μια ουσία συγκολλητική κι ως εκ τούτου, η συμπόρευση της Δημοκρατικής Συμμαχίας και η αποσύνθεση του ΛΑ.Ο.Σ. ήταν αναμενόμενη.

Έτσι κι αλλιώς, όλοι λίγο πολύ γνώριζαν πως οι εκλογές της 6ης Μαΐου ήταν απλώς η πρόβα της τελικής αναμέτρησης που μοιραία θα ακολουθούσε, όταν και εφόσον οι ψηφοφόροι εκδήλωναν τα όποια αρνητικά τους συναισθήματα έναντι του “φθαρμένου” και “απαξιωμένου” πολιτικού συστήματος και γίνονταν εμφανείς οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί.

Έτσι κι αλλιώς, εκλογές χωρίς πολώσεις και διλήμματα δεν γίνονται. Παλαιότερα, ο δικομματισμός λειτουργούσε πολωτικά και τα διλήμματα, υπαρκτά ή κατασκευασμένα, έπαιζαν το ρόλο τους. Στις εκλογές της 6ης Μαΐου, το ζητούμενο, ως φάνηκε, ήταν να σπάσουν τα στεγανά του δικομματισμού και οι πολίτες να εκφραστούν έναντι μιας νέας, εξαιρετικά δυσάρεστης αυτή τη φορά, κατάστασης που βίωναν.

Πράγματι, τα στεγανά του δικομματισμού έσπασαν και οι πολίτες καταδίκασαν το Μνημόνιο ως αιτία της κατάστασης που βιώνουν. Το ζητούμενο για τις εκλογές που ακολουθούν είναι πλέον η δημιουργία ισχυρών πόλων που θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο του διπολισμού πια που αντικαθιστά τον δικομματισμό. Τα διλήμματα ακολουθούν και ορίζουν τα όρια επίδρασης των πόλων.

Οι μετακινήσεις στο χώρο της Κεντροδεξιάς αποκαλύπτουν την ύπαρξη πολιτικών αντανακλαστικών. Το κεντροδεξιό φιλοευρωπαϊκό μέτωπο που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά και το δίλημμα ευρώ ή δραχμή που τέθηκε, είναι απολύτως διακριτό και συνιστά τον πρώτο ισχυρό πόλο, ενόψει της τελικής αναμέτρησης. Η συνένωση δυνάμεων δεν λειτουργεί αθροιστικά, αλλά πολλαπλασιαστικά και αναπόφευκτα θα απορροφήσει “αντι-μνημονιακές” ψήφους από Ανεξάρτητους και Χρυσή Αυγή, την ίδια στιγμή που η συνένωση των “φιλελεύθερων δυνάμεων” υπό την ομπρέλα της νεοσύστατης “Δημιουργίας Ξανά” με τη συνδρομή του Στέφανου Μάνου, θα λειτουργήσει, μετεκλογικά, ως συμπλήρωμα για τη συγκρότηση κυβέρνησης.

Με τον τρόπο αυτό, το προηγούμενο πολιτικό παράδοξο για την Κεντροδεξιά εξαλείφεται και πλέον, γίνεται πολιτικό ζητούμενο για την Κεντροαριστερά, η οποία κατακερματισμένη και με το δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο υποβαθμισμένο, δεν συγκροτεί τον έτερο ισχυρό πόλο που θα διεκδικήσει με αξιώσεις την εξουσία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου