ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Μοίρασε το

Η επιθυμία του εκλογικού σώματος, την οποία υποτίθεται σέβονται τα πολιτικά κόμματα, είναι απολύτως ξεκάθαρη. Οι Έλληνες επιθυμούν απερίφραστα την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, δεν θέλουν το Μνημόνιο και απαιτούν από τις πολιτικές ηγεσίες να βρουν εθνική λύση συνεργαζόμενες.

Αν πράγματι οι πολιτικοί αρχηγοί σέβονται την ετυμηγορία του ελληνικού, αλλά και το 50% που δεν εκπροσωπούνται πολιτικά στη νέα Βουλή, θα πρέπει, πάση θυσία, να αναζητήσουν συγκλίσεις, αποκλείοντας κάθε σκέψη για επαναληπτικές εκλογές. Πόσο μάλλον που ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα δώσει διέξοδο στο αδιέξοδο. Η ΝΔ ως πρώτο κόμμα μεν, αλλά με πτωτική τάση, θα κινδυνέψει να βρεθεί δεύτερο. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, ως δεύτερο κόμμα με ανοδική τάση δεν θα καταφέρει να κερδίσει αυτοδυναμία και θα αναζητήσει εκ νέου συνεργασίες. Σε κάθε περίπτωση, τώρα όλοι κρίνονται ισότιμα και για όσα λένε και για όσα πράττουν. Και είναι η κρίση αυτή που θα διαμορφώσει τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς την επόμενη της νέας εκλογικής αναμέτρησης που αργά ή γρήγορα θα γίνει.

Μέχρι τότε λοιπόν, οι πολιτικές ηγεσίες οφείλουν να κινηθούν με συναίσθηση της εθνικής τους ευθύνης και όχι βάση του κομματικού συμφέροντος ή της προσωπικής τους ατζέντας. Την ώρα τούτη το εθνικό συμφέρον επιτάσσει: Πρώτον, την παραμονή της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές διεργασίες για μια άλλη Ευρώπη που θα ξεκινήσουν μετά τη νίκη Ολάντ στη Γαλλία. Δεύτερο, τη σύγκλιση σε ένα σχέδιο που θα αποτελέσει αντικείμενο νέας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Απαραίτητη προϋπόθεση το συγκεκριμένο σχέδιο να τυγχάνει της μέγιστης πολιτικής και κοινωνικής νομιμοποίησης. Τρίτον, τη διακυβέρνηση της χώρας.

Για να συμβούν τα παραπάνω, η Ελλάδα χρειάζεται (νέο) χρόνο. Χρόνο για να ολοκληρώσει απρόσκοπτα τη δημοκρατική διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Χρόνο για να σχηματοποιήσει τη νέα πρόταση της. Χρόνο για να τη διαπραγματευτεί με τους δανειστές. Οι εξελίξεις στη Γαλλία δίνουν κάποια περιθώρια ευελιξίας. Και ως προς το χρόνο και ως προς το περιεχόμενο της τελικής λύσης που θα προκύψει για το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας.

Αναμφισβήτητα πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις έχει ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως είναι αδιαμφισβήτητο πως καμία λύση δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ευθύνη του είναι μεγάλη, όσο μεγάλη είναι και η πρόκληση που έχει μπροστά της η Αριστερά.

Είναι ευτυχές που ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κινείται προσεκτικά και μεθοδικά. Μέχρι στιγμής δεν έχει υποπέσει σε λάθος. Έχει βάλει τις “κόκκινες γραμμές” και εμφανίζεται πρόθυμος για συνεννόηση και συγκλίσεις, πρωτίστως της Αριστεράς και των κοινωνικών φορέων. Αναμένουμε τη συνέχεια…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου