ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ;

Μοίρασε το

Η εικόνα που διαμορφώνεται στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων για την Ελλάδα δεν απέχει και πολύ απ’ την πραγματικότητα.

Την αδυναμία ή/και ανικανότητα δηλαδή του πολιτικού κόσμου να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα και την απροθυμία του ελληνικού να υποστεί νέες θυσίες που επί του παρόντος δεν έχουν αντίκρισμα.

Τα παραπάνω συνοπτικά συνιστούν μια ανησυχία που διακατέχει Βερολίνο και Βρυξέλλες για το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών – πόσο δε μάλλον που σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια σαφώς αυξητική τάση των αντιμνημονιακών κομμάτων. Είναι μάλιστα ανησυχία που αυξάνει, όσο τα δυο μεγάλα κόμματα εμφανίζουν σοβαρές αδυναμίες να πείσουν τους ψηφοφόρους για την ορθότητα των επιλογών τους, για την αναγκαιότητα της εφαρμογής του Μνημονίου.

Προ ημερών, όταν το Βερολίνο έδινε τη συγκατάθεση του για τη διενέργεια εκλογών, υπήρχε η εντύπωση πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα κατάφερναν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία – ακόμα και μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία 180 βουλευτών που θα τους έδινε τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε αναθεώρηση του Συντάγματος. Τις τελευταίες μέρες όμως η εντύπωση που διαμορφώνεται είναι διαφορετική. Όχι μόνο η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 180 βουλευτών τίθεται σε αμφισβήτηση, αλλά ακόμα κι αυτή των 150!

Υπό αυτές τις συνθήκες οι δανειστές ανησυχούν και αναρωτιούνται αν είναι σώφρον στην παρούσα συγκυρία να διακινδυνευτεί η προσφυγή στις κάλπες. Αυτός είναι κι ο λόγος που τις τελευταίες μέρες ακούγονται ψίθυροι πως οι εκλογές μπορεί και να αναβληθούν – την περασμένη εβδομάδα ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ακούστηκε να λέει πως η χώρα έχει τώρα άλλες προτεραιότητες και πως οι εκλογές δεν είναι απ’ αυτές…

Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να εξηγήσουν, εξίσου πειστικά στον κόσμο, τον λόγο που θα τις αναβάλουν. Όπως βεβαίως και να διαχειριστούν πολιτικά τις εύλογες αντιδράσεις που θα προκύψουν απ’ τα άλλα κόμματα. Μάλιστα, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα κινδύνευε να επιδεινώσει την πολιτική κατάσταση, να διευρύνει το χάσμα πολιτικής εκπροσώπησης και λαϊκής βούλησης. Με απλά λόγια, τυχόν αναβολή των εκλογών να γυρίσει ως μπούμερανγκ εναντίον των δυο μεγάλων κομμάτων.

Αποκρυπτογραφώντας την παραπάνω κατάσταση, τα αντιμνημονιακά κόμματα διαβλέπουν εντατικοποίηση της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ διακινδυνεύουν εκτιμήσεις (σιωπηρές για την ώρα) ακόμα και για προβοκάτσιες που θα οδηγήσουν σε εκτεταμένα επεισόδια κι εντέλει αναβολή των εκλογών ή διενέργειας τους μέσα σε κλίμα εκφοβισμού και αποπροσανατολισμού των ψηφοφόρων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου