Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη, μόνο που δεν είναι αυτό που προφήτευε ο Μάρξ και δεν έχει κοκκινωπή χροιά. Δεν είναι το φάντασμα του κομμουνισμού αλλά το φαιόχρον τα φάντασμα του φασισμού, καθώς ένα ακροδεξιό κύμα σηκώνεται ανησυχητικά και σαρώνει την Ευρώπη, αναρριπίζοντας τη χώρα μας και τα γειτονικά μας, τα βαλκάνια!
Σε πρόσφατη έκθεσή της η Europol παρατηρεί όξυνση της Ισλαμοφοβίας και προσπάθειες για συγκρότηση εντός αντιϊσλαμικού μετώπου μέσα στην Ε.Ε. Η έκθεση κατέγραψε συναντήσεις ακροδεξιών ομάδων στη Δανία και την Σουηδία καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2012. Κάνει επίσης λόγο για επιθέσεις ακροδεξιών στην Πολωνία, τη Βρετανία και τη Βουλγαρία, ενώ εντόπισε εμφάνιση ακροδεξιών ομάδων σε Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία και φυσικά στην Ουγγαρία, την Ιταλία και – φυσικά- βέβαια στην Ελλάδα.
Η πρόσφατη αποκρουστική, αδικαιολόγητη και ανίερη δολοφονία του βρετανού στρατιώτη από συγκεκριμένους νεαρούς προβάλλεται ως επίθεση της Τζιχάντ.
Αποτέλεσμα ήταν νεαροί με κουκούλες στο πρόσωπο να επιτεθούν εναντίον τζαμιών αλλά και κάθε μελαψού που τύχαινε να συναπαντήσουν στους δρόμους του προαστίου Γούλγουιτς, όπου έγινε η στυγερή δολοφονία. Παρόμοιες αντιδράσεις υπήρξαν και στην Σουηδία στις πρόσφατες φλεγόμενες νύχτες των αποκλεισμένων, όπου «ομάδες κρούσης» νεαρών εμφανίστηκαν και ανέλαβαν να …αποκαταστήσουν την τάξη! Την ίδια ώρα στη Γερμανία, 18 φοιτητικές αδελφότητες απεφάσισαν να αποχωρήσουν από την γερμανική ένωση φοιτητικών αδελφοτήτων, επειδή διαπιστώνουν αυξανόμενη εξτρεμιστική διάθεση στο εσωτερικό των δομών τους.
Την ζοφερή άνοδο του νεοφασισμού προσέγγισε και ο ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη ), σε συνέδριο που οργάνωσε πριν μία εβδομάδα στα Τίρανα. Εκεί εκφράστηκε ανησυχία για την άνθιση των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη, ενώ η ίδια ανησυχία διακατέχει την ηγεσία της Ε.Ε.( σ.σ. χαρακτηριστική είναι η πρεμούρα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βαν Ρομπέι, ο οποίος με ανοιχτή επιστολή του κάλεσε όλα τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν άμεσα το πρόβλημα της ανεργίας, αφού – δεν το λέει φανερά – αποτελεί το πρόπλασμα για την μετάπλαση των νέων σε στρατιώτες των φασιστικών ιδεών.
Και στα Βαλκάνια…
Φυσικά τα βαλκάνια πάντα έδωσαν το παρόν στις ταραγμένες εποχές. Εδώ οι περιθωριακές εθνικιστικές θεωρίες εύκολα ενσωματώνονται στις κρατικές πολιτικές: Πέραν των παμπάλαιων εθνικών μύθων από εποχές σκληρές που έγιναν βίωμα, περνώντας από γενιά σε γενιά, τα σύγχρονα προβλήματα της δυσλειτουργικής δημοκρατίας, των φυλετικών και πολιτικών καπετανάτων, η απουσία δημοκρατικού ελέγχου, η διαφθορά, η έλλειψη θεσμικών οργάνων λογοδοσίας, η αναιμική δημοκρατία, ωθούν τους λαούς στην παλινδρόμησή τους στο «απάγκιο» των μεγάλων ιδεών, καθώς τους συνδέουν με ένα – κατά την εθνική τους μυθολογία – ένδοξο παρελθόν, και συνάμα στην διεκδίκηση πραγματικών ή φανταστικών αιτημάτων από σύνορες χώρες..
Για παράδειγμα: Η Μαυροκόκκινη Συμμαχία (ιδεολογικών αποχρώσεων Χ.Α. αλλά αντίπαλες μεταξύ τους ), τα περασμένα Χριστούγεννα είχε στοχοποιήσει εκ νέου τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων Αναστάσιο και κάλεσε τον πρόεδρο της χώρας της να του αφαιρέσει την ανώτατη τιμητική διάκριση που του έχει επιδοθεί για την προσφορά του στην εκκλησία και την αλβανική κοινωνία και να τον απελάσει. Τους ίδιους καιρούς ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, σε ένα παραληρηματικό κλίμα, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την ανεξαρτησία της Αλβανίας, είχε θέσει θέμα μεγάλης Αλβανίας – η οποία φυσικά συμπεριλαμβάνει ελληνικά εδάφη μέχρι και την Πρέβεζα, καθώς και εδάφη της νότιας Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της ΠΓΔΜ (σ.σ. οι δηλώσεις του είχαν προκαλέσει ματαίωσης της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλου).
Στα Σκόπια ο Αλί Αχμέτι, αρχηγός του αλβανικού κόμματος DUI, προειδοποίησε για κίνδυνο ντόμινου αν οι Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο απολαύσουν κάποιο είδος αυτονομίας, εδαφικής ή πολιτικής… Στη Βουλγαρία η παρεμβατική πολιτική της Τουρκίας αναβάθμισε μεν τους μουσουλμάνους της χώρας, αλλά αυτό αφύπνισε εθνικιστικές ομάδες, με εξέχουσα οργανωτική εμπροσθοφυλακή το κίνημα «Attaka».
Παράλληλα στην Βουλγαρία το βαθύ κράτος, ενόψει διακρατικής άσκησης που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο, παρουσίασαν στα προπαρασκευαστικά σχέδια, χάρτη, σύμφωνα με τον οποίο η Θράκη έχει αποκοπεί από τον εθνικό κορμό της Ελλάδας και ανήκει στη χώρα τους ( το πρόβλημα εξελήφθη ως αρκούντως σοβαρό, ώστε ο αρχηγός του ελληνικού ΓΕΑ να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας!)
Αυτή είναι μια πολύ σύντομη σκιαγράφηση του φαιού, πλέον, πολιτικού τοπίου τη Ευρώπης, και του εύφλεκτου βόρειου τόξου μας. Δυστυχώς η Ελλάδα, λόγω χρεοκοπίας, άρα και ασθενούς θέσης, βρίσκεται αδύναμη στο μαλακό υπογάστριο όλων αυτών διεργασιών και δέχεται τα απόνερά τους…