Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΤΩΝ …ΑΛΛΩΝ

Μοίρασε το

Οι θεωρίες συνωμοσίας στην πατρίδα μας, πάντοτε ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς, κάτι που πολλοί «καπάτσοι» το εκμεταλλεύτηκαν δεόντως για ίδιον όφελος. Αφορμή για να αναφερθούμε στο θέμα ήταν η πανελλαδική έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η οποία παρουσιάστηκε πριν λίγο καιρό στο Βερολίνο.

Οι συμπολίτες μας λοιπόν, εμφανίζονται βαθιά πεπεισμένοι, σε ποσοστό 75,25%, ότι η κρίση της ελληνικής οικονομίας ήταν προσχεδιασμένη από διάφορα εξωθεσμικά κέντρα.  Δεδομένου μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, επειδή οι περισσότεροι ερωτηθέντες τείνουν στη συνωμοσιολογία και την ατομικιστική συμπεριφορά, επιρρίπτοντας ευθύνες για την κρίση σε εξωτερικούς παράγοντες, δηλώνουν ελάχιστα διατεθειμένοι να συνεισφέρουν στη διάσωση της χώρας. Δηλαδή απ’ ότι δείχνει η σφυγμομέτρηση η χώρα ήταν μια χαρά, δεν είχε σοβαρό χρέος, ήταν παραγωγική και ανταγωνιστική, δεν υπήρχε διαφθορά και μια ωραία μέρα, κάποιοι που δεν μας χώνευαν αποφάσισαν να μας βασανίσουν με το έτσι θέλω και χωρίς λόγο. Φυσικά μπορεί ο καθένας να πιστεύει ότι θέλει και κυρίως να μην αναγνωρίζει τα χρέη καθώς όπως λέει και το λαϊκό άσμα οι ωραίοι έχουν χρέη.

Προφανώς όμως με τις απαντήσεις αυτές οι Έλληνες πολίτες δεν αναγνωρίζουν, αυτοί που αποτελούν κυρίως την τεράστια μάζα των εργαζομένων, των μισθωτών και των συνταξιούχων, ότι τα χρέη τα έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι. Πιθανότατα έτσι είναι. Όμως τα δανεικά και εισπράχτηκαν από κάποιους και σπαταλήθηκαν, είτε σε αντιπαραγωγικές και εικονικές επενδύσεις, είτε στάλθηκαν παράνομα και αφορολh όγητα στο εξωτερικό σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους. Φαίνεται πως το σύνθημα «μαζί τα φάγαμε» δημιούργησε, όπως ήταν ο σκοπός του βέβαια, μαζική ενοχή και προκάλεσε την ανάγκη ανακάλυψης εξωτερικού βολικού εχθρού, γιατί διαφορετικά εκείνοι που απολάμβαναν το πάρτι της τελευταίας δεκαετίας κινδύνευαν από τους μη συμμετέχοντες, που τώρα πληρώνουν τη νύφη.

[quote text_size=”small”]

Γιατί φυσικά ούτε εκείνοι που εισέπραξαν δισεκατομμύρια από τις φούσκες του χρηματιστηρίου, ούτε εκείνοι που σε μια πενταετία διπλασίασαν δημόσιο χρέος και δημόσιες δαπάνες, χωρίς να κατασκευάσουν ούτε ένα μεγάλο δημόσιο έργο, ούτε εκείνοι που αγόραζαν άχρηστα όπλα για να παίρνουν μίζες, συμμετείχαν ή συμμετέχουν στη διάσωση της χώρας.

[/quote]

Τα χρήματα πέταξαν και το χρέος καλείται να το αποπληρώσουν τα φτωχότερα στρώματα και η κατεστραμμένη μεσαία τάξη. Δηλαδή η κοινωνία μεταμορφώθηκε βιαίως από κοινωνία των δύο τρίτων σε κοινωνία του ενός τρίτου, και κάποιοι έχοντας και την πίτα και το μαχαίρι κατευθύνουν την οργή του κόσμου εκεί που εκείνοι επιθυμούν, βγάζοντας τους εαυτούς τους από το κάδρο, μπουκώνοντας τον Μολώχ της λαϊκής αγανάκτησης με έναν Άκη ή με έναν Παπαγεωργόπουλο.

Φυσικά το σύστημα που αποτελούν τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης με όλο το επιχειρηματικό πλέγμα που τα στηρίζει, έχει λόγους να προστατεύσει με πέπλο συγκάλυψης τα επίλεκτα μέλη του, αφού μαζί ξεκοκάλιζαν τα δανεικά. Η αντιπολίτευση όμως, τι λόγους έχει να δαιμονοποιεί τους δανειστές και να αθωώνει το εγχώριο κατεστημένο που εισέπραξε τα δανεικά, αρνείται να πληρώσει το κόστος που του αναλογεί και στέλνει το λογαριασμό σε άλλους; Είτε έπεσε στην παγίδα που έστησαν οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης που έστελναν την μπάλα στην εξέδρα, είτε θεωρεί εαυτόν μέρος του συστήματος και ομαλής εναλλαγής στην εξουσία, οπότε ο εισαγόμενος εχθρός είναι βολικότερος του εσωτερικού πολιτικού αντιπάλου, με τον οποίο μπορεί να συνεργαστεί κάποια στιγμή στο μέλλον. Και ο πολίτης, χαμένος στην παραπληροφόρηση, ανίκανος να σκεφτεί λογικά και με την αδιάψευστη αλήθεια των αριθμών, ζει μέσα στο σκοταδισμό της σκόπιμης σύγχυσης, κλαίγοντας το ζαβό το ριζικό του, κυνηγώντας ανεμόμυλους ως σύγχρονος δον Κιχώτης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου