Από σήμερα και τυπικά το ΠΑΣΟΚ θα έχει νέο πρόεδρο. Όσοι φίλοι και μέλη κι αν προσέλθουν στις κάλπες το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Θα είναι μια αναμέτρηση για την κατάληψη της εξουσίας; Έτσι υποστηρίζει ο Αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών (την παραίτηση του θα υποβάλει αύριο, Δευτέρα…). Βέβαια, οι δημοσκοπήσεις άλλα δείχνουν. Σε βαθμό που να προβάλει επιτυχία, ίσως και μεγάλη ανατροπή…, αν το ΠΑΣΟΚ καταλάβει τη δεύτερη θέση. Κάπου εκεί, πάντως, εικάζεται πως, θα βρεθεί με τη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη, ή τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου… Όλα είναι πιθανά. Και άλλα πολλά που δεν προσδιορίζονται – όπως επισημάνει από τις δημοσκοπήσεις.
Πάντως, το βασικό ερώτημα – διακύβευμα ακριβέστερα – των επερχόμενων εκλογών δεν είναι ούτε αν το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο ή τρίτο, αν η επόμενη Βουλή θα είναι πεντακομματική, εξακομματική, εννεακομματική… Ούτε βεβαίως, το κατά πόσο θα υπάρξει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που θα εφαρμόσει την προαποφασισμένη πολιτική των δανειστών.
Το βασικό και μέγα διακύβευμα είναι αν στην επόμενη Βουλή υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία ικανή να επιφέρει βασικές αλλαγές στο εκλογικό σύστημα (στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ενισχυμένης αναλογικής) ή/και σε βασικές αρχές του Συντάγματος. Με απλά λόγια αν θα υπάρξει πλειοψηφία 180 βουλευτών που θα κατοχυρώσει συνταγματικά τις ριζικές αλλαγές που κοιμίζουν τα μνημόνια και τα προγράμματα σταθεροποίησης της Τρόικας.
Πάνω σε αυτή τη λογική διαμορφώνεται το δίλημμα “μνημόνιο ή αντιμνημόνιο”, που τείνει να κυριαρχήσει έναντι έτερων ψευδεπίγραφων διλημμάτων τύπου “ευρώ ή δραχμή”, “Ευρώπη ή απομόνωση”, “καπιταλισμός ή κομουνισμός”. Εξ’ ου και προέκυψαν κομματικά σχήματα, όχι απ’ την Αριστερά αλλά, από το εσωτερικό των κομμάτων εξουσίας.
Είναι η δημιουργία της “κοινωνικής συμφωνίας” των Κατσέλη – Καστανίδη και των “Ανεξάρτητων Ελλήνων” που αποδόμησαν το δίλημμα “ευρώ ή δραχμή”, “Ευρώπη ή κομμουνισμός”. Διότι, ουδείς εξ αυτών αρνήθηκε δημοκρατικό πολίτευμα, ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ελεύθερη οικονομία, ως βασικές συνιστώσες της Πολιτείας μας, ούτε ψέλλισε ή υπαινίχθηκε έξοδο της Ελλάδας απ’ την ευρωζώνη.
Είναι λοιπόν σαφώς πως η μάχη θα δοθεί για να αποτραπεί η συνταγματική κατοχύρωση των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων (με ή χωρίς εισαγωγικά – όπως το αντιλαμβάνεται ο καθένας…) που θα εξασφάλιζε και προωθούσε μια κυβέρνηση συνεργασίας υποστηριζόμενη από 180 και πλέον βουλευτές.
Συνεπώς, την επομένη των εκλογών, κυβέρνηση θα υπάρξει, όπως και “κυβερνητικό” (σημ: της Τρόικας, sic) πρόγραμμα, υπάρχει. Το θέμα είναι να συνεχίσει να υπάρχει και το Σύνταγμα.