Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΤΗ Ν.Δ

Μοίρασε το

Όλοι οι προύχοντες της Νέας Δημοκρατίας, ακόμη και όσοι κινούνται στον αντίποδα των αρχών και των απόψεων τις οποίες εκπροσωπεί (μάλλον αυτοβούλως) ο Άδωνις Γεωργιάδης στο παιχνίδι για την κομματική προεδρία, ζήτησαν να ανακληθεί ο αποκλεισμός τής υποψηφιότητάς του.

Το ζήτησαν οι δυνάμει αντίπαλοί του Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας, το ζήτησε ο νυν πρόεδρος και επίσης ανθυποψήφιός του Μεϊμαράκης, το ζήτησε και η πλειονότητα του μηντιακού κατεστημένου τής Κεντροδεξιάς και τού συστήματος.

Την ευθύνη τού τυπικού αποκλεισμού Γεωργιάδη ανέλαβε η -υπό τον γραμματέα τού κόμματος Παπαμιμίκο- Εφορευτική, με αφορμή την υποβολή τής αίτησης λίγα λεπτά μετά την εκπνοή τής προθεσμίας.

Ο Παπαμιμίκος έχει ταχθεί εξ αρχής υπέρ τής υποψηφιότητας Τζιτζικώστα και αυτό τον έφερε αντιμέτωπο με τον πρόεδρο Μεϊμαράκη. Το γραφείο τού νυν προέδρου απέρριψε το ότι εκείνος σχεδίασε τον αποκλεισμό Γεωργιάδη και θύμιζε τη “θεσμική” σύγκρουσή του με τον γραμματέα.

Η περιπέτεια που πέρασε ο Γεωργιάδης, από την αρχική αποδοχή τής εκπρόθεσμης αίτησής του και τη μετ’ ολίγον ξαφνική απόρριψή της μέχρι τη συζητούμενη εν τέλει αποδοχή της εκ των υστέρων και κατ’ εξαίρεση, μιλά από μόνη της:

Οι έχοντες πρώτο λόγο για την “επόμενη μέρα” τής Κεντροδεξιάς και οι ισχυροί φίλοι της θέλουν εντός τής ΝΔ όλες τις πολιτικές τάσεις αλλά διάχυτες στους κόλπους της και όχι συγκροτημένες σε “επίσημα” ρεύματα, με παράλληλη πολιτική και, μάλιστα, με “αρχηγό παρά τω προέδρω” τής παράταξης.

“Αντιαριστερό” πρόταγμα

Η υποψηφιότητα Γεωργιάδη συνιστά μιαν απόπειρα να εκφρασθούν συγκροτημένες στο ηγετικό πεδίο τής ΝΔ οι αρχές και οι απόψεις τού κύκλου Σαμαρά, οι οποίες κυριάρχησαν στο κόμμα από το 2009 και στην κυβέρνηση μέχρι την πολιτική ήττα τού περασμένου Ιανουαρίου.

[quote text_size=”small”]

Η απόπειρα Γεωργιάδη έχει τη σημασία της παρά τις ελάχιστες πιθανότητες να αναδειχθεί πρόεδρος της ΝΔ και παρ’ ότι η κίνησή του ίσως να είναι αυτόβουλη, όπως ίσως δείχνει το ότι ο Αντώνης Σαμαράς και ο οξύνους όσο και φιλόδοξος Μάκης Βορίδης έμειναν “φωναχτά” έξω από το ορατό παιχνίδι για την προεδρία, μετά από την επίσκεψη του δεύτερου στο γραφείο τού Καραμανλή.

[/quote]

Η βασική ομάδα Σαμαρά (Λαζαρίδης-Σταμάτης-Μουρούτης-Κρανιδιώτης, ο καρτερών εκτός κόμματος κύκλος Μπαλτάκου) και οι προερχομένοι από το ΛΑΟΣ (Βορίδης-Γεωργιάδης-Πλεύρης) προκρίνουν κατ’ αρχάς και προς το παρόν τη μεγαλύτερη κατά το δυνατόν συμμετοχή στη θεσμική εξουσία τής ΝΔ.

Βασικά ενδιαφέρονται να “περάσουν” στα ψηλά τής νεοδημοκρατικής αντζέντας για την “επόμενη μέρα” το πολιτικό σχέδιό τους ή έστω το βασικό κεφάλαιό του, την “με κάθε τρόπο κατάλυση της ηγεμονίας τής Αριστεράς”.

Η εν λόγω τάση είχε υπαγάγει στον “αντι-αριστερισμό” κάθε κυβερνητική ή κομματική πολιτική της, χωρίς ποτέ να υπολογίζει το αποτέλεσμα και το πολιτικό κόστος, καθώς και τις συνέπειες στην κοινωνία. Στο σκόπευτρο τού κύκλου Σαμαρά βρέθηκαν και παραμένουν κάθε εκδοχή τής Αριστεράς αλλά και η φιλελεύθερη αντίληψη για τα πράγματα.

Ακραίοι και Μεϊμαράκης

Μετά τις εκλογές τού Ιανουαρίου, τα κέντρα ισχύος στην παράταξη αντέδρασαν φανερά πια και πρακτικά στη συρρίκνωσή της -κατά την περίοδο Σαμαρά- στα όρια ενός μικρού ακραίου συντηρητικού κόμματος, πολύ πιο δεξιά από την παραδοσιακή “καραμανλική” χωροταξία.

Γι’ αυτό προέκριναν άνευ ετέρου την επανεπέκταση της ΝΔ προς το Κέντρο. Ως καταλληλότερος να την εγκαινιάσει επελέγη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Πιστωμένος με μακρά και “απόλυτη κομματικότητα” θα εγκατέλειπε την ακροδεξιά ρητορεία χωρίς πρόβλημα, θα κρατούσε το ενδοκομματικό κοινό και θα “επαναπάτριζε” αποχωρήσαντες και αδρανείς.

[quote text_size=”small”]

Ο Μεϊμαράκης τα κατάφερε σε πρώτη φάση αλλά η εκλογή “κανονικού” προέδρου, δεδομένης τής συγκυρίας, θα μπορούσε να καταλήξει σε ρήξη φιλελευθέρων-υπερσυντηρητικών ή μεταξύ φιλόδοξων, με ρίσκο για τη συνοχή του κόμματος, ελλείψει και τής συνεκτικής ύλης τής κυβερνητικής εξουσίας.

[/quote]

Γι’ αυτό, μάλλον έχει αποφασισθεί η επιμήκυνση της ηγεσίας Μεϊμαράκη μέσω προεδρικών εκλογών, έως ότου προετοιμασθεί μια πιο ασφαλής “επόμενη μέρα”. Γι’ αυτό και αρκετοί, που με αδικαιολόγητη σπουδή είχαν ενδιαφερθεί δημοσίως για την προεδρία, έκαναν πίσω. Το πολιτικό σκηνικό έτσι ή αλλοιώς είναι ρευστό για όλους…

Άδωνις – Ερμής

Μεϊμαράκης-Μητσοτάκης-Τζιτζικώστας ανακοίνωσαν υποψηφιότητα και κατέθεσαν έγκαιρα και “κανονικά” υπογραφές υποστηρικτών. Ο Γεωργιάδης έτρεξε/πέταξε σαν τον Ερμή για να μαζέψει τις ελάχιστες απαιτούμενες υπογραφές. Τις τελευταίες απ’ αυτές έβαλαν (πολύ αργά) κομματικοί παράγοντες που θα ψηφίσουν άλλους υποψηφίους για την προεδρία.

Εξηγώντας την α λα καρτ υποστήριξή τους στο πρόσωπό του, είπαν ότι θέλουν “να εκφρασθούν στις εσωκομματικές εκλογές όλες οι απόψεις που υπάρχουν στη ΝΔ”. Προφανώς και αυτές του άξονα που επιχειρεί να εκφράσει επί του παρόντος ο κ.Γεωργιάδης.

Έφθασε στα γραφεία τής Συγγρού στο “και οκτώ” τής τυπικής διαδικασίας, κατέθεσε την αίτησή του και, βγαίνοντας, ευχαρίστησε δημοσίως την Εφορευτική Επιτροπή για την αποδοχή τής υποψηφιότητάς του. Για την απόρριψη που ακολούθησε ενημερώθηκε ατύπως. Βιαστικά επέστρεψε στη Συγγρού.
Ο κ.Σαμαράς απαίτησε την ανάκληση της απόρριψης της αίτησης (“…επειδή τραυματίζει την παράταξη”). Ο Γεωργιάδης υπέβαλε ένσταση και τόνισε δημοσίως ότι “όλοι πρέπει να αγαπάμε τη ΝΔ…όλοι πρέπει να μην την κάνουμε μικρότερη”…Σαφής και η μία δήλωση, σαφής και η άλλη.

Μπρα ντε Φερ

Περαιτέρω συρρίκνωση της ΝΔ θα προκαλούσε, σ’ αυτή τη φάση, μόνο μια έξοδος του υπερσυντηρητικού μηχανισμού, για τον οποίο “δεν έχουν σημασία τα πρόσωπα, ουδεκάν του προέδρου…σημασία έχουν οι πολιτικές”, εν προκειμένω οι αρχές και οι πολιτικές Σαμαρά-Βορίδη.
Αν η επερχόμενη ηγεσία τις αφομοιώσει, δεν χρειάζεται οι υπερσυντηρητικοί να συγκροτήσουν “επίσημο” ρεύμα με αρχηγό μέσα στη ΝΔ. Αλλοιώς, πολιτική διέξοδός τους θα είναι να αποχωρήσουν από τον κεντροδεξιό κορμό για να στήσουν ένα σκληροπυρηνικό κόμμα στα δεξιά τής “γαλάζιας πολυκατοικίας” και μέχρι την αυλή τής ναζιστικής οργάνωσης.

Η απόρριψη της εκ των πραγμάτων “συμβολικής” υποψηφιότητας Γεωργιάδη και το ανοικτό ενδεχόμενο να γίνει εν τέλει αποδεκτή είναι ένα από τα μπρα ντε φερ για να φανεί το ποια πλευρά μπορεί να αποδειχθεί πιο ανθεκτική απέναντι σ’ ένα σενάριο διάσπασης.

Άραγε, σε ποιόν συνυποψήφιό του θα κατευθύνει ο Άδωνις τις ψήφους που θα συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο;…

Update Ι: Λίγες ώρες μετά από την ανάρτηση τού κειμένου, η Εφορευτική Επιτροπή ενέκρινε εν τέλει τη συμμετοχή τού Γεωργιάδη.

Update II: Ο Βορίδης αρνήθηκε επιδεικτικά να απαντήσει -έξω από τη βουλή- στο επίμονο ερώτημα “αν στηρίζει την υποψηφιότητα Άδωνι”…Ποιον στηρίζει και γιατί;

Update ΙII: Η Ντόρα “ασφαλώς και στηρίζει την υποψηφιότητα Κυριάκου”. Κάποιοι νόμιζαν ότι στηρίζει Μεϊμαράκη. Θεωρητικά, μπορεί να στηρίξει διαφορετικό στον κάθε γύρο.

Παρεμπιπτόντως, σε ποιόν συνυποψήφιό του θα κατευθύνει ο Άδωνις τις ψήφους που θα συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο. Και με ποιο αντάλλαγμα;…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου