Η ΝΔ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

Μοίρασε το

Ο Αντώνης Σαμαράς ουδέποτε αισθάνθηκε οικεία με την πολιτική ανθρωπογεωγραφία της ΝΔ. Διεκδικώντας ανέκαθεν την πολιτική του αυτονομία δεν ενσωματώθηκε ποτέ στο “καραμανλικό στρατόπεδο”, την ίδια στιγμή που διέρρηξε τις σχέσεις του με το “μητσοτακικό”. Το τελευταίo τον εξώθησε στην ίδρυση της Πολιτικής Άνοιξης και κατόπιν, μετά την επιστροφή του στη ΝΔ, τον εξανάγκασε σε μακρύ πολιτικό απομονωτισμό.

Τα χρόνια της …άγονης πολιτικής γραμμής, ο Αντώνης Σαμαράς μέτρησε πολιτικούς φίλους. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που τον ακολουθούν μέχρι σήμερα και αποτελούν τον στενό πυρήνα των “σαμαρικών” που έχουν εγκατασταθεί στα πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου και όχι μόνο…

Κι αν αυτοί οι διαχρονικοί φίλοι και όσοι εκ των υστέρων προσήλθαν περιστασιακά, δημιούργησαν μια ικανή πολιτική ύλη για την επάνοδο του στην ηγεσία της ΝΔ, σήμερα, ενόψει του Συνεδρίου, απαιτείται εμπλουτισμός της ύλης, προκειμένου ο πρόεδρος της ΝΔ να ηγηθεί της ευρύτερης κεντροδεξιάς παράταξης.

Στο πλαίσιο αυτό θα αναζητηθεί η νέα ιδεολογική ταυτότητα, που θα δώσει πολιτικό περιεχόμενο στο άδειο κέλυφος του “κοινωνικού φιλελευθερισμού”, καθώς επίσης και η νέα πολιτική και κοινωνική αντιστοίχιση – Προέδρου ή/και κόμματος… Αυτό προϋποθέτει την εξεύρεση πολιτικών στελεχών που θα εμπλουτίσουν την πολιτική ύλη του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων που θα υποστηρίξουν την πολιτική φυσιογνωμία που ο ίδιος θα διαμορφώσει μέσα ή/και πέρα από το κόμμα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα μιλάμε για “ανασυγκρότηση” (βλ.μετεξέλιξη) της ΝΔ σε άλλο κόμμα, με νέα ιδεολογική υπόσταση και νέο κράμα ψηφοφόρων.

Τώρα που αντιηγετικοί πολιτικοί πόλοι είναι αδύναμοι, δημιουργείται, για τον αρχηγό της ΝΔ, η ευκαιρία να επιβεβαιώσει την αδιαμφισβήτητη πολιτική του ισχύ, από (ένθερμους) υποστηρικτές του ή μη.

Ο Κώστας Καραμανλής, παρακινείται, πλην όμως δεν επιθυμεί να επανεμπλακεί στα δημόσια πράγματα. Δείχνει να συμφιλιώνεται με την ιδέα ότι μπορεί να του προταθεί η Προεδρία της Δημοκρατίας, πλην όμως μύχιος στόχος του προβάλλει περισσότερο, η αθόρυβη και ανεμπόδιστη πολιτική του αποστασιοποίηση. Η Ντόρα Μπακογιάννη από την πλευρά της δείχνει μια τάση πολιτικού αναχωρητισμού και παραχώρηση πολιτικού χώρου στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε επίπεδο κομματικής αναδιάταξης, το στοίχημα όλων είναι η ανθρωπογεωγραφία της ΝΔ, την επομένη του Συνεδρίου. Είναι προφανές ότι το κόμμα τελεί εν υπνώσει και δεν συγχρονίζεται με τους ρυθμούς του Αντώνη Σαμαρά. Η τοποθέτηση όμως της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου στη θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, ενόψει συνεδρίου, δείχνει την πρόθεση του Σαμαρά να τρέξει και/με το κόμμα. Και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να επιβάλλει στελέχη της επιρροής του στα νέα κομματικά όργανα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου