Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

Μοίρασε το

«Αν» ψηφιστούν τα μέτρα, τότε το πραγματικό θέμα δεν είναι αν θα τα αντέξει η κοινωνία, αλλά κατά πόσο θα αντέξει η τρόικα εσωτερικού τις δίκαιες αντιδράσεις της κοινωνίας, επισημαίνει στο new-Deal η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νομού Άρτας Όλγα Γεροβασίλη. Σημειώνει πως «μόνο εμπόδιο στο χρονοδιάγραμμα καταστροφής της κοινωνίας, μπορεί να αποτελέσει η ίδια η κοινωνία». Αναφέρει ακόμα πως «είναι  και πολιτικά και ουσιαστικά ανήθικη η διάσταση ανάμεσα σε όσα τα τρία κόμματα διακήρυτταν προεκλογικά για την έξοδο από την κρίση (18 σημεία για τη ΝΔ, 6+3 για το ΠΑΣΟΚ, 7 για τη ΔΗΜΑΡ) και σε όσα από τη συγκατοίκησή τους και μετά δηλώνουν και σχεδιάζουν να εφαρμόσουν».

ΕΡ. Τα μέτρα οδεύουν προς ψήφιση στη Βουλή. Ακόμη κι αν εγκριθούν, πιστεύετε ότι μπορεί να τα αντέξει η ελληνική κοινωνία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Βλέπω πως ξεκινάτε την ερώτησή σας, αμφισβητώντας τη δυνατότητα της υποτιθέμενης ισχυρής συγκυβέρνησης να πείσει ακόμη και τους βουλευτές της για την αναγκαιότητα του νέου πακέτου μέτρων. Πόσο μάλλον την κοινωνία, που με φρίκη βλέπει το 5ο «τελευταίο» πακέτο να στρέφεται εναντίον της.

Για να απαντήσω όμως στο ερώτημά σας, «αν» ψηφισθούν τα μέτρα, τότε το πραγματικό θέμα δεν είναι αν θα τα αντέξει η κοινωνία, αλλά κατά πόσο θα αντέξει η τρόικα εσωτερικού τις δίκαιες αντιδράσεις της κοινωνίας. Ο λαός μας δεν αντέχει άλλο. Ήδη από τα προηγούμενα πακέτα ζει σε συνθήκες φτώχειας και ανασφάλειας. Εδώ και καιρό η οικονομική κρίση έχει μετατραπεί σε κοινωνική ανωμαλία και ανθρωπιστική κρίση. Τα νέα μέτρα έρχονται σαν ταφόπλακα και η συγκρότηση μετώπου ανατροπής τους είναι κυριολεκτικά πράξη αυτοάμυνας.
ΕΡ. Η εντολή της κυβέρνησης παρότι νωπή, πιστεύετε ότι θα διαρκέσει για όλο το χρονικό διάστημα της ισχύος της;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η εντολή της κυβέρνησης είναι πραγματικά νωπή, όπως λέτε. Αλλά ποια εντολή έδωσε και σε ποιους; Πιστεύετε ότι  τα προεκλογικά προγράμματα των τριών είχαν κάποια σύγκλιση; Πιστεύετε αλήθεια ότι εάν οι κυβερνητικοί συνέταιροι παρουσίαζαν το πραγματικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, θα λάμβαναν εντολή κυβερνήσεως; Εάν δεν εξαπατούσαν με τα Ζάππεια, την επαναδιαπραγμάτευση και τις απαγκιστρώσεις, συνεπικουρούμενοι από την λυσσαλέα επίθεση και την τρομολαγνική προπαγάνδα των μιντιακών συγκροτημάτων, θα ψηφίζονταν από τον κόσμο; Την εντολή διακυβέρνησης την έλαβαν από τα συμφέροντα, εγχώρια και διεθνή, που επέλεξαν τους διαθέσιμους, τους πρόθυμους, για να προωθήσουν τα δικά τους σχέδια για την Ελλάδα-ΕΟΖ. Υπ’ αυτή την έννοια, ο χρονικός ορίζοντας αυτής της εντολής θα εξαρτηθεί από το πόσο σύντομα θα διεκπεραιώσουν το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Μόνο εμπόδιο στο χρονοδιάγραμμα καταστροφής της κοινωνίας, μπορεί να αποτελέσει η ίδια η κοινωνία. Εάν δεν συνειδητοποιήσουμε όλοι την καταστροφή που θα προκαλέσει το νέο πακέτο μέτρων, έτσι ώστε να υψώσουμε ανάχωμα στην πορεία του μνημονιακού οδοστρωτήρα, τότε οι συγκυβερνώντες θα συνεχίσουν έως την ολοκλήρωση του έργου που ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας. Τότε, θα αναφέρουν στους εντολείς τους: «Αποστολή εξετελέσθη» και θα ανταμειφθούν με τη δυνατότητα να δίνουν διαλέξεις επί πληρωμή για την κρίση.
ΕΡ. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί όχι απλά με τη δοσολογία των περικοπών αλλά με τη γενικότερη φιλοσοφία του οικονομικού προγράμματος που εφαρμόζουν κυβέρνηση και δανειστές. Η άλλη λύση όμως που προτείνει το κόμμα σας απορρίπτεται από τους εταίρους και ενέχει μεγάλο ρίσκο. Μήπως τελικά η λιτότητα είναι ο μόνος δρόμος;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στόχος του μνημονίου, σύμφωνα με τους εμπνευστές του, είναι να καταστεί το Ελληνικό χρέος βιώσιμο και η Ελληνική οικονομία ανταγωνιστική. Όμως, κατά γενική ομολογία και οι δύο στόχοι έχουν αποτύχει και το πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί, παρασέρνοντας στο διάβα του ανθρώπινες ζωές και εργασιακά δικαιώματα. Η λιτότητα όμως εφαρμόζεται ακάθεκτη, παρότι, όπου εφαρμόστηκε, άφησε μόνο ερείπια. Η χώρα μας βρίσκεται για πέμπτη συνεχή χρονιά βυθισμένη στην ύφεση, γεγονός που αποδεικνύει ότι: Η λιτότητα δεν είναι μονόδρομος, είναι αδιέξοδο.
ΕΡ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε πολιτική κάλυψη στις ειρηνικές διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί από φορείς, συνδικάτα. Μπορεί  η συμμετοχή του κόσμου σε ειρηνικές διαμαρτυρίες να  ανατρέψει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και να διαφοροποιήσει την πολιτική της;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι και πολιτικά και ουσιαστικά ανήθικη η διάσταση ανάμεσα σε όσα τα τρία κόμματα διακήρυτταν προεκλογικά για την έξοδο από την κρίση (18 σημεία για τη ΝΔ, 6+3 για το ΠΑΣΟΚ, 7 για τη ΔΗΜΑΡ) και σε όσα από τη συγκατοίκησή τους και μετά δηλώνουν και σχεδιάζουν να εφαρμόσουν. Ο λαός δεν ανέχεται αυτή την υφαρπαγή της λαϊκής εντολής, δεν ανέχεται τους γραβατωμένους της τρόικας να μπαινοβγαίνουν στα υπουργεία και να επιβάλλουν πολιτική, δεν ανέχεται το μιντιακό θέατρο της διαστρέβλωσης θέσεων. Τα κέντρα εξουσίας μόνο υπό την πίεση μαζικών λαϊκών κινητοποιήσεων, μόνο όταν απέναντί τους έχουν ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο, είναι δυνατόν να ηττηθούν. Το ιστορικό αποτύπωμα που η in vitro κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ θα αφήσει στον τόπο μας είναι αυτό της υποτελούς κατευθυνόμενης αντιλαϊκής πολιτικής. Το αποτύπωμα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα αφήσει στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας είναι αυτό της κοινωνικής γείωσης της αριστερής πολιτικής.

ΕΡ.  Πώς βλέπετε την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ; Τον Ιούνιο έφτασε πολύ κοντά στην πρωτιά. Ο επόμενος στόχος είναι όντως να κυβερνήσετε τον τόπο και πώς θα το πετύχετε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι σχέσεις εμπιστοσύνης της ριζοσπαστικής Αριστεράς και της κοινωνίας έχουν δομηθεί απ’ τις αξίες, τις θέσεις, τις αρχές μας και τη συνεπή μας δράση. Ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο εξέπεμψε ένα σαφές και πειστικό πολιτικό μήνυμα, που διαμόρφωσε καθοριστικά το τελικό αποτέλεσμα. Η ουσιαστική μας σύνθεση και η λειτουργία μας σε ενιαίο πολιτικό φορέα θα ενδυναμώσει τα ιδιαίτερα φυσιογνωμικά στοιχεία της ριζοσπαστικής αριστεράς, ώστε να αξιοποιηθούν και να αναχαιτίσουν την επίθεση των δυνάμεων του κοινωνικού συντηρητισμού. Κύρια επιδίωξή μας είναι η συγκρότηση μιας «κοινωνικής συμμαχίας» που, με σαφές και πειστικό  πρόγραμμα, θα κάνει πραγματικότητα το ιστορικό αίτημα για κοινωνική και πολιτική αλλαγή και ανατροπή. Έτσι θα κατακτήσουμε το συναρπαστικό στόχο της ενότητας και της κυβέρνησης της Αριστεράς.
ΕΡ. Πάντως στις δημοσκοπήσεις μαζί με την φθορά των συγκυβερνώντων κομμάτων καταγράφεται και μια δυσπιστία του κόσμου απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και την όποια εναλλακτική πρόταση κομίζει…
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο κόσμος έχει δυσπιστία απέναντι στο πολιτικό σύστημα και όχι ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό επειδή τα τελευταία είκοσι χρόνια η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, που εναλλάσσονταν σε ρόλους κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να απαξιώσουν την πολιτική συλλογική δράση. Χρησιμοποιούσαν τα αξιώματα και το δημόσιο λόγο για να καθηλώσουν και να εξαπατήσουν τον λαό, οδηγώντας τελικά πάρα πολλούς στην παγίδα πως η πολιτική είναι επάγγελμα για λίγους και μάλιστα επικερδές. Σκοπός τους ήταν να ενσταλάξουν στους πολίτες την αντίληψη ότι συλλήβδην όλοι οι πολιτικοί είναι αναξιόπιστοι, ύποπτοι και συνυπεύθυνοι. Η εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ διαστρεβλώθηκε έντονα, συνειδητά και συστηματικά, από τη στιγμή που τα κόμματα του μνημονίου, οι εθνικοί μας εργολάβοι και καναλάρχες, το λόμπι των τραπεζιτών και ό,τι άλλο ο λαός μας ονομάζει κατεστημένο, ένοιωσαν να κινδυνεύουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη αναστρέφει αυτή την αντίληψη, οικοδομώντας σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία και φέρνοντας την πολιτική ξανά στο προσκήνιο. Με συνεπή δράση σε όλα τα πολιτικά και κοινωνικά μέτωπα, με σαφή και καθαρό δημόσιο λόγο, με υπευθυνότητα απέναντι στο θεσμικό του ρόλο, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από τον ελληνικό λαό να κάνει μια ιστορική υπέρβαση, η οποία θα αλλάξει το πολιτικό τοπίο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου