Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΘΑΡΣΗ”

Μοίρασε το

Η αρχή έγινε έστω και με αργά βήματα και κάποιοι «σημαντικοί» και προβεβλημένοι εκπρόσωποι της πρώην «καλής κοινωνίας» έχουν αρχίσει να μετακομίζουν στην VIP πτέρυγα του Κορυδαλλού. Όπως φαίνεται το 2013 θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευράς κάθαρσης «της κόπρου του Αυγείου», που συσσωρεύτηκε κατά τη μεταπολίτευση  για να πάρει εφιαλτικά δυσώδεις διαστάσεις μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, παράλληλα με τον εύκολο δανεισμό που εξασφάλιζε σε κράτος και επιχειρήσεις η ένταξη της χώρας στο ευρώ.

Οι πρώτες δειλές κινήσεις της δικαιοσύνης είναι γεγονός ότι έχουν δημιουργήσει αίσθημα ανακούφισης στους δυναστευόμενους από την κρίση πολίτες, που όμως για να μεταλλαχθεί αυτό το αίσθημα σε βεβαιότητα ότι το κράτος δικαίου λειτουργεί, πρέπει να έχει συνέχεια. Ας μην ξεχνάμε πως η δικαιοσύνη προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα σύστημα το οποίο πολλές φορές είχε αποπειραθεί να την χρησιμοποιήσει, και κάποιες το κατόρθωσε, ως βραχίονα αντιμετώπισης και εξουδετέρωσης των πολιτικών του αντιπάλων. Δεν πρέπει επίσης να μας διαφεύγει το ανάλογο παράδειγμα της Ιταλίας, με την περίφημη επιχείρηση «καθαρά χέρια» που κατέληξε σε τέλμα, και έστειλε τον τότε πρωταγωνιστή της Ντι Πιέτρο στην αφάνεια.

Ήδη από διάφορα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα, ΜΜΕ, αλλά και πρόσωπα, έχουν αρχίσει να εκφράζονται αιχμές κατά την διαδικασίας, και ιδίως κατά των οικονομικών εισαγγελέων, ότι λειτουργούν είτε με επικοινωνιακούς όρους, είτε στοχεύοντας συγκεκριμένο σύστημα εξουσίας που προέρχεται από πολιτική παράταξη που πλέον είναι διαλυμένη, αποφεύγοντας να κατευθύνουν τις έρευνές τους σε κραυγαλέες περιπτώσεις άλλων ισχυρών ακόμη συστημάτων εξουσίας.

Περιπτώσεις που η εμπλοκή τους σε σκανδαλώδεις υποθέσεις, αλλά και ο εντυπωσιακός και αδικαιολόγητος πλουτισμός τους έχει απασχολήσει τον Τύπο και έχει σκανδαλίσει τους πολίτες. Ακόμη και η τρόικα επέκρινε την καθυστέρηση εκδίκασης και τιμωρίας των φοροφυγάδων και των φοροκλεφτών, κρούοντας το καμπανάκι της κοινωνικής έκρηξης που μπορεί να προκαλέσει η ατιμωρησία. Ας ελπίσουμε ότι η επιχείρηση καθαρά χέρια, έστω και στην ελληνική της εκδοχή θα προχωρήσει αποτελεσματικά, και ότι οι ολιγωρίες και οι καθυστερήσεις οφείλονται κατά κύριο λόγο στις γνωστές δυσλειτουργίες του κρατικού μηχανισμού. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία και για τη δικαιοσύνη να εδραιώσει το κύρος της ως κορυφαίος θεσμός, και για τους πολίτες που με την ψήφο τους έστειλαν στις εκλογές αρκετούς «λαδιάρηδες» στον καιάδα της απαξίωσης, να δουν πως το καθεστώς ατιμωρησίας που επέτρεψε να ανθίσουν «τα άνθη του κακού», πως έφθασε οριστικά στο τέλος του.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου