Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΒΙΑ

Μοίρασε το

Δε χρειαζόταν να είναι προφήτης κάποιος για να προβλέψει πως η θύελλα της οικονομικής κρίσης, κατ’ άλλους ο οικονομικός πόλεμος επιβίωσης που διεξάγει η χώρα, θα έφερνε στην επιφάνεια καλά κρυμμένες από την ομπρέλα του μεταπολιτευτικού παντοδύναμου δικομματισμού, τάσεις και ακρότητες που θεωρούσαμε ξεπερασμένες.

Το φαινόμενο το εξέφρασε παραστατικά ο διάσημος σκηνοθέτης Κώστας     Γαβράς σε συνέντευξή του όταν ρωτήθηκε για την άνοδο των εξτρεμιστικών σχημάτων στην Ελλάδα της κρίσης λέγοντας πως, στον κατακλυσμό πρώτα ξεχειλίζουν οι βόθροι. Πολλοί συμπατριώτες μας σήμερα αναρωτιούνται: Μα υπάρχουν ναζιστές και φασίστες στην κοινωνία μας, ή είναι πρόσκαιρα τέκνα της οργής κατά του πολιτικού συστήματος, που άφησε τη χώρα να πέσει στο γκρεμό.

Και οι δύο εκδοχές ισχύουν. Ο φασισμός είναι θέμα συνείδησης του καθενός και μπορεί να διαχέεται σε ολόκληρο το ιδεολογικό και κομματικό φάσμα. Όπως και η πίεση που υφίστανται οι πολίτες, στρέφει πολλούς από αυτούς στην υποστήριξη των άκρων, όχι επειδή τους πιστεύουν αλλά γιατί επιθυμούν να «τα κάνουν μπάχαλο», εκδικούμενοι αφελώς σε τελευταία ανάλυση τον ίδιο τον εαυτό τους.

Όμως το πώς φτάσαμε ως εδώ, να έχει γίνει πρωτεύον πρόβλημα στην Ελλάδα η άνοδος των νεοναζιστών, και να φτάνει ακόμα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μας επικρίνει, ρεζιλεύοντάς μας διεθνώς, δεν έγινε από τη μία μέρα στην άλλη. Πολύ νωρίς, από τις απαρχές της κρίσης, η ελληνική κοινωνία που σήμερα ανησυχεί, ανέχτηκε και προπηλακισμούς και ακυρώσεις παρελάσεων και γιαουρτώματα, από πολλούς που τώρα υποκριτικά καταγγέλλουν τη φασιστική βία και τότε αν δεν την υπέθαλπαν, πάντως της έκλειναν το μάτι. Προφανώς η βία δεν έχει χρώμα.

Ούτε μπορεί σε μια χώρα ευρωπαϊκή να τη δικαιολογήσει κανένας. Εκείνοι που επένδυσαν στην τακτική της έντασης, παραπλανώντας τους δυναστευόμενους και σε κατάσταση σύγχυσης πολίτες, περί μαγικών δρόμων χωρίς πόνο και δάκρυα, υφίστανται ήδη και θα συνεχίσουν να εισπράττουν το κόστος της εγκληματικής αφροσύνης τους. Επένδυσαν στους ανέμους και θερίζουν θύελλες. Ακόμη και τώρα, στο παραπέντε της σύνταξης του νομοσχεδίου για το μεταναστευτικό, παίζουν κρυφτούλι. Ο μεν υπουργός δήθεν δε στοχοποιεί κανένα, η δε ΝΔ αφήνει πόρτες ορθάνοιχτες για «επαναφορά;» των συνταγμένων πρώην ψηφοφόρων της με τη Χρυσή Αυγή. Προφανώς ούτε η υποκρισία βοηθάει στην αντιμετώπιση του νεοναζιστικού φαινομένου, ούτε τέτοια κοινωνικά φαινόμενα επιλύονται με νομοθετικές παρεμβάσεις. Τις ρίζες που γέννησαν το τέρας όλοι τις γνωρίζουν, ιδίως εκείνοι που τα υπέθαλψαν. Και φυσικά μόνο αν εξαλειφθούν οι γενεσιουργικές αιτίες του κακού, και ενημερωθεί σοβαρά η κοινωνία για τις επικίνδυνες ατραπούς που οδηγούνται τα πράγματα, θα υπάρξει αναστροφή του ρεύματος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου