Η “ΑΝΑΓΝΩΣΗ” ΤΟΥ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Μοίρασε το

Έβαλε μπροστά όλα τα κορυφαία στελέχη, που πλέον θα μετέχουν στη χάραξη και στην προώθηση του Κυβερνητικού έργου, μέσω της πολυπρόσωπης Κυβερνητικής Επιτροπής, ο Γ. Παπανδρέου με τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει πλέον και μια διάταξη εκλογικής μάχης (για όποτε κριθεί) από το Κυβερνών κόμμα, με τα κορυφαία στελέχη  στη πρώτη γραμμή.

Φαίνεται δε ότι ο κ. Παπανδρέου σε αυτή ειδικά την κρίσιμη φάση, «έβαλε νερό στο κρασί του» και αποδέχτηκε την πρόταση που από την αρχή της θητείας του του έκαναν συνεχώς συνεργάτες και συνομιλιτές του, (και την απέφευγε) δηλαδή να συγκροτήσει μια ισχυρή Κυβερνητική Επιτροπή που θα σχεδιάζει, θα χαράσσει, θα προωθεί το Κυβερνητικό έργο και θα παράγει πολιτική . Μάλιστα αυτό ήταν και κεντρικό αίτημα σχεδόν όλων των Υπουργών που διαφωνούσαν με το μέχρι πρόσφατα μοντέλο διακυβέρνησης του κ. Παπανδρέου.

Από τα κομβικά στοιχεία του ανασχηματισμού , είναι η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου σε θέση Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, αλλά και Υπουργού Οικονομικών . Επίσης σημαντική είναι η κατάτμηση του Υπουργείου Εσωτερικών, με τον Δημήτρη Ρέππα να ηγείται του κρίσιμου Υπουργείου της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Από την Κυβέρνηση απομακρύνονται πολλά από τα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη που είχαν μπει στο στόχαστρο της κριτικής πολλών Υπουργών και βουλευτών , όπως η Τ. Μπιρμπίλη , ο Δ. Δρούτσας  (΄πάει όμως στην Ευρωβουλή καθώς “αδειάζει” η θέση του κ. Λαμπρινίδη και ο κ. Δρούτσας είναι πρώτος επιλαχών στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ), ο Γ. Πανάρετος.

Η τοποθέτηση του Σταύρου Λαμπρινίδη (μέχρι τώρα επικεφαλής της Ομάδας των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ)  στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, όσο και αν από όλους σχεδόν θεωρείται έκπληξη, ήταν απόλυτα αναμενόμενη και λογική με βάση την λογική του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου. Ο κ. Λαμπρινίδης είναι από τους παλαιότερους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, άνθρωπος της εμπιστοσύνης του και γνώστης των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής . Και επειδή είναι δεδομένη η ιδιαίτερη σχέση του Γ. Παπανδρέου με το Υπουργείο Εξωτερικών και την Εξωτερική Πολιτική, είναι λογικό ότι σε αυτό το κρίσιμο πόστο θα πήγαινε άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του και δοκιμασμένος.

Ο άλλοτε Τσάρος της Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, βρέθηκε στο ΥΠΕΚΑ, ενώ και ο Γιάννης Ραγκούσης ο οποίος και αυτός άνηκε στο χώρο των στενών συνεργατών του κ. Παπανδρέου (μετά μάλιστα τον ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου είχε και ρόλο συντονιστή της Κυβέρνησης, ο οποίος όμως ατόνησε λόγω των αντιδράσεων Κορυφαίων Υπουργών) έφυγε από πρώτος στην τάξη Υπουργός (Εσωτερικών) και πήγε στο Υπουργείο Υποδομών.

Ο κ. Πάγκαλος παρέμεινε μεν στη θέση του Αντιπροέδρου ωστόσο θεωρείται αποδυναμωμένος όχι μόνο λόγω του ότι έχει τοποθετηθεί και άλλος Αντιπρόεδρος (ο Ε. Βενιζέλος), αλλά και γιατί δεν μετέχει στην Κυβερνητική Επιτροπή.

Η τοποθέτηση του έμπειρου και εκ των εκπροσώπων της λεγόμενης “παλαιάς φρουράς” του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου ως Υπουργού Δικαιοσύνης σηματοδοτεί τρόπο τινά και ένα άνοιγμα στο “παλιό ΠΑΣΟΚ” που στήριξε γτον Γ. Παπανδρέου σε όλες τις δύσκολες εσωκομματικές μάχες. Ο κ. Παπαϊωάννου εδώ και χρόνια ήταν ένας από τους βασικούς συνομιλητές του Πρωθυπουργού , όπως και το άλλο ιστορικό στέλεχος ο Θανάσσης Τσούρας που μάλιστα από καιρό του πρότειναν την συγκρότηση Κυβερνητικής Επιτροπής.

Εκτός Κυβέρνησης έμειναν ακόμα  η Λούκα Κατσλέλη, ο Τηλέμαχος Χυτήρης, ο Γιάννης Διαμαντίδης,  οι υφυπουργοί Μιλένα Αποστολάκη, Άννα Νταλάρα, Θεοδώρα Τζάκρη, Ελπίδα Τσουρή, Γιώργος Ντόλιος, Δημήτρης Κουσελάς, Σπύρος Κουβέλη, Παναγιώτης Ρήγας, Γιάννης Πανάρετος, Σπύρος Βούγιας και Βασίλης Κεγκέρογλου.

Στα νέα πρόσωπα που μπήκαν είναι ο Ηλίας Μόσιαλος ως Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Παντελής Οικονόμου ως υφυπουργός Οικονομικών , ο κ. Τζωρτζάκης ως υφυπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο Κ. Σπηλιώπουλος  ως υφυπουργός  Άμυνας, ο Πάρης Κουκουλόπουλος ως υφυπουργός Εσωτερικών κ.α.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου