ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

Μοίρασε το

Η χρυσαυγιάδα με όλα τα θετικά της αλλά και τα αρνητικά της, έχει σίγουρα προκαλέσει σεισμό στο υπάρχον πολιτικό σκηνικό και προοιωνίζεται μεγάλες ανατροπές και ανακατατάξεις. Στα θετικά είναι η πάταξη της εγκληματικής δράσης του νεοναζιστικού μορφώματος, που με τη λάιτ αντιμετώπισή του από μέρος των ΜΜΕ, αλλά και τινών επωνύμων του βλαχομπαρόκ λάιφ στάιλ, κατόρθωσε εκμεταλλευόμενο και την απελπισία του κόσμου λόγω κρίσης να εισχωρήσει και στο ναό του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, του οποίου μάλιστα έχει ως βασικό στόχο την κατάργησή του.

Επίσης και το γεγονός ότι οι μέχρι πρότινος απροκάλυπτα προκλητικοί νεοναζί, κατακλύζουν τα ιατρεία των πλαστικών χειρουργών για να σβήσουν τα τατουάζ από τις σβάστικες, είναι μια ουσιαστική εξέλιξη αποκαθήλωσης των συμβόλων της βίας, που σε ένα έστω μικρό τμήμα της κοινωνίας έτειναν να γίνουν μόδα. Στα αρνητικά μπορούν να χρεωθούν ότι τα καυτά και άλυτα προβλήματα της χώρας, έχουν έρθει σε δεύτερη μοίρα, καθώς δεν είναι βέβαιο πως η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα χρησιμοποιήσει εξαντλητικά το ούτως ή άλλως σημαντικότατο θέμα, για να κρύψει ενδεχομένως τον ερχομό νέων επώδυνων μέτρων, που πολλοί στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό προαναγγέλλουν μετ’ επιτάσεως. Πάντως η κινητικότητα που έχει προκληθεί σε επίπεδο ψηφοφόρων, μπορεί να μην είναι αρχικά ιδιαιτέρως έντονη, τα επιτελεία ωστόσο των κομμάτων προβλέπουν σύντομα τεκτονικές μετακινήσεις και καταστρώνουν σχέδια επί χάρτου για να καταλάβουν θέσεις, στη νέα χαρτογράφηση του πολιτικού χάρτη.

Η βασική στόχευση αυτή τη στιγμή εστιάζεται κυρίως προς δύο μεγάλες μάζες ψηφοφόρων οι οποίες στην πραγματικότητα βρίσκονται χωρίς πολιτική στέγη. Η μία και ιδιαίτερα πολυπληθής συγκροτείται από τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι μετά την πολιτική και εκλογική κατάρρευση του Κινήματος, είτε δίνουν ψήφο ανοχής σε άλλα όμορα κόμματα, προσμένοντας την ανασυγκρότηση του χώρου που για δεκαετίες κυριάρχησε το κόμμα τους, είτε δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις «δεν γνωρίζω δεν απαντώ». Η άλλη είναι μικρότερη μεν, όπως όμως φαίνεται αρκετά συμπαγής, και αφορά τη μάζα των οπαδών της ακροδεξιάς,- που φυσικά δεν ασπάζονται, τουλάχιστον η πλειοψηφία τους, την ναζιστική ιδεολογία-η οποία εκπροσωπήθηκε την τελευταία τριετία από το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, και τώρα μετά τον χαρακτηρισμό της ως εγκληματική και ναζιστική οργάνωση, ψάχνουν για νέα πολιτική εκπροσώπηση.

Στο χώρο της κεντροαριστεράς υπάρχουν ήδη προσωπικότητες, που προβάλλονται ως επικεφαλείς ενός ενιαίου σχήματος, το οποίο θα καλύπτει το χώρο από τις παρυφές της ΝΔ έως αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, και υπάρχουν πληροφορίες για έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις με τη σύμφωνη γνώμη, ακόμη και των ηγεσιών ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Αλλά και στο χώρο της ακροδεξιάς καταγράφεται έντονη κινητικότητα από πολιτικοεπιχειρηματικούς κύκλους. Προβάλλεται μάλιστα γνωστός απόστρατος στρατηγός, ως ιδανική λύση για να ηγηθεί σε ένα κόμμα που θα καλύπτει μεν το χώρο, θα βρίσκεται δε μέσα στο συνταγματικό τόξο. Όλα αυτά τα σενάρια βέβαια βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε επίπεδο σχεδιασμού επιτελικών γραφείων. Σύντομα ωστόσο θα τα δούμε να εκδηλώνονται και στην πράξη αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι το 2014, είναι έτος δημοτικών εκλογών και ευρωεκλογών, χωρίς να αποκλείονται αν είναι κατάλληλες για τη συγκυβέρνηση οι συνθήκες, και οι εθνικές εκλογές.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου