“ΕΥΘΡΑΥΣΤΕΣ” Ή “ΑΝΘΕΚΤΙΚΕΣ” ΟΙ “ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

Μοίρασε το

«Λεονταρισμοί» για να διασκεδασθούν ή εντυπώσεις ; Ουσιαστικές κόκκινες γραμμές για πρώτη φορά στις διαπραγματεύσεις με την Τρόϊκα; Παιχνίδι με τον χρόνο μήπως και υπάρξουν καλύτερες εξελίξεις στην Ευρώπη που θα συμπαρασύρουν και την Ελλάδα; Αυτά και πολλά ακόμα ερωτήξματα εγείροντο μετά και την νέα συνάντηση των 3 Πολιτικών Αρχηγών που στηρίζουν την Κυμ βέρνηση (Σαμαράς , Βενιζέλος, Κουβέλης) την Τετάρτη το βράδυ  που για μια ακόμα φορά όμως τουλάχιστον δημόσια δεν φάνηκε να έχουν βρει άκρη με το νέο πακέτο σκληρών μέτρων που ζητάει η Τρόϊκα και για το οποίο υπήρξε συμφωνία με την προηγούμενη Κυβέρνηση (την ειδικού σκοπού του κ. Παπαδήμου)

Όμως ακόμα και αυτές οι «κόκκινες γραμμές» που φαίνεται να μπήκαν μέσω των δημόσιων δηλώσεων των κ.κ. Κουβέλη και Βενιζέλου , ουδείς μπορεί να προβλέψει αν είναι «ανθεκτικές» ή «εύθραυστες».
Το σίγουρο για την ώρα είναι πως το άγχος της κοινωνίας αλλά και του πολιτικού προσωπικού που μετέχει της διαβούλευσης θα συνεχιστεί για κάποια ακόμα 24ωρα , μέχρι να οριστικοποιηθεί το «πακέτο».

 

Διότι ακόμα και με «κόκκινες γραμμές» , το πακέτο θα υπάρξει και θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή.  Και ναι μεν οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης (λέγεται πάντως πως υπάρχει και μια συμφωνία κατ΄αρχήν και του κ. Σαμαρά) προβάλλουν αντιρρήσεις και δίνουν ένα στίγμα κατά των απολύσεων στο δημόσιο , κατά των οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις , αλλά και κατά της περαιτέρω απορρύθμισης των ήδη κουραλιασμένων εργασιακών σχέσεων , ωστόσο κάποια στιγμή κάτι πρέπει να παρουσιάσουν προς τους δανειστές , κάτι – κάποια μέτρα- που να συνάδουν με τα όσα ψήφισε η Βουλή τον περσαμένο Φλεβάρη (με τα ναι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ και τις ανταρσίες  υπήρξαν) και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η προηγούμενη Κυβέρνηση.
Και το ερώτημα είναι , ο «χρόνος με ποιανού το μέρος είναι» , σε αυτή την συγκυρία.

Αν βέβαια η Κυβέρνηση έχει την πρόθεση κάτω από ασφυκτικά χρονικά περιθώρια να βάλει μπροστά ένα «Εθνικό Πρόγραμμα» για την ανάκαμψη της χώρας και το οποίο θα είναι διατεθιμένοι να το διαπραγματευτεί σθεναρά , όχι με την Τρόϊκα, αλλά με τους Ευρωπαίους ηγέτες υπό την σκιά και των εξελίξεων που καταγράφονται στην Ευρώπη, τότε πιθανά ο χρόνος να κυλάει υπέρ της Ελλάδας.

Αν όμως είναι να ξαναδούμε την ιστορία με το σπίτι και τον Χόντζα , τότε ο χρόνος είναι εναντίον της διότι ως «πρεζόνι» για την δόση πλέον η Ελλάδα θα πιεστεί με την πάροδο έστω και λίγων 24ωρων και θα γίνει περισσότερο διαλλακτική, αφήνοντας και πάλι την πλήρη πρωτοβουλία των κινήσεων στην άλλη πλευρά.
«Κάναμε μία εκτίμηση για το που βρισκόμαστε σε σχέση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο που πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Η συζήτηση με την τρόικα είναι πολύ δύσκολη γιατί δεν έχουν οριστικοποιηθεί κονδύλια» είπε ο Ευ. Βενιζέλος. «Για μένα είναι δεδομένο ότι θα πάμε σε παράταση και νέα μείωση του χρέους χωρίς να θιγούν άλλα κράτη και οι πολίτες τους. Και βέβαια παραμένει η συζήτηση για το πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, ούτε πρέπει να γίνει αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις. Στην Ελλάδα πρέπει να ισχύει όσα ισχύουν και στην Ευρώπη.»

Από την πλευρά του  ο Φώτης Κουβέλης σημείωσε : «Συνεχίζεται η συζήτηση όσο και η διαπραγμάτευση. Είναι σαφές ότι εμμένω σε εκείνα που έχω πει. Πρέπει να αντιληφθούν και οι εταίροι ότι κανένα μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μία κοινωνία που διαλύεται. Τα εργασιακά δικαιώματα δεν πρέπει να διαλυθούν. Η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει τη χώρα και την κοινωνία και όχι να τις βασανίσει. Καμία απόλυση δεν πρέπει να υπάρξει στο δημόσιο, μόνο εξορθολογισμός, ειδικά τώρα που οι συνταξιοδοτήσεις είναι μεγαλύτερες από εκείνες που είχαν υπολογιστεί αρχικά.»

Η τρόικα εμφανίζεται το ίδιο σκληρή στις απαιτήσεις της. Παραμένει για την ώρα αμετακίνητη  για συνταξιοδοτικό, εργασιακά και απολύσεις στο δημόσιο.  Το ίδιο ισχύει, βέβαια, για τις ενστάσεις των κυβερνητικών εταίρων. Οι σκληρές απαιτήσεις της τρόικας δεν γίνονται αποδεκτές σε βαθμό που, όπως διαρρέεται, η κυβέρνηση σκοπεύει να απευθυνθεί στους πολιτικούς προϊσταμένους των τεχνοκρατών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου