ΣΕ ΑΝΤΑΡΣΙΑ “ΠΡΑΣΙΝΟΙ” ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ.ΟΧΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΗΜΑΡ.

Μοίρασε το

Νέο ισχυρό ταρακούνημα είναι πιθανό να δεχτεί η Κυβερνητική πλειοψηφία, από αντάρτικο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά του Νομοσχεδίου περί αποκρατικοποιήσεων που έχει έλθει προς συζήτηση στη Βουλή και τίθεται σε ψηφοφορία τις επόμενες μέρες. Έγινε μάλιστα και «διάβημα», σύμφωνα με πληροφορίες του new-Deal, στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να   υλοποιήσει την απόφαση του ΚΤΕ (Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας) Οικονομικών, δηλαδή να μην ψηφιστούν σωρηδών οι αποκρατικοποιήσεις αλλά για κάθε μία να υπάρχει πάντα αιτιολογημένη απόφαση της Βουλής.

Ωστόσο επί ποδός είναι και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που διαμύνησαν ότι δεν ψηφίζουν,αν δεν υπάρξουν ρήτρες διαφάνειας. Το μεσημέρι της Πέμπτης συγκλήθηκε εκτάκτως το ΚΤΕ Οικονομικών ενώ για το απόγευμα κλείστηκε ραντεβού αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ με τον Υπουργό Οικονομικών.

Ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (Μάρκος Μπόλαρης, Θεοδώρα Τσάγκρη, Γιάννης Δριβελέγκας, Θάνος Μωραϊτης κ.α), σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησαν από τον αρμόδιο Τομεάρχη Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Πάρη Κουκουλόπουλο να φέρει την τροπολογία που είχε αποφασίσει το Κ.Τ.Ε στη Βουλή κάτι όμως που δεν είχε γίνει μέρχρι την  Τετάρτη το βράδυ, παραμονή της ψήφισης του Νομοσχεδίου , με αποτέλεσμα να διαμηνύσουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν το Νομοσχέδιο. Μάλιστα κοινοποίησαν το διάβημα τους και στον τ. Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, ζητώντας του με αυτό τον τρόπο να ασκήσει επιρροή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μήπως και έλθει η τροπολογία έστω και στο παραένα.

Με δεδομένους τους κλυδωνισμούς που έχουν προκληθεί στην τρικομματική Κυβέρνηση από τα μέτρα και ιδιαίτερα από τα εργασιακά , λόγω και των μέχρι στιγμής αντιδράσεων της ΔΗΜΑΡ, μια νέα ανταρσία «πράσινων» βουλευτών σε ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο θα πλήξει καίρια την συνοχή και την αξιοπιστία της Κυβέρνησης κυρίως δε αν υπάρξουν αρκετοί πράσινοι βουλευτές που θα θερλήσουν να στείλουν μήνυμα και συμπαρασύρουν και βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

Να σημειωθεί ότι αρκετοί από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αντιδρούν στις διατυπώσεις του νόμου περί αποκρατικοποιήσεων, ανήκουν σε αυτούς που προβληματίζονται και διατυπώνουν επιφυλάξεις για το νέο πακέτο μέτρων. Μάλιστα λένε πως ελίναι να γίνουν ευρείες αποκρατικοποιήσεις , τότε γιατί η Κυβέρνηση προχωρά σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων.

 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ “ΤΣΑΚ”

 Πάντως αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο για την απόσυρση του Δημοσίου από τις ΔΕΚΟ και τα λιμάνια. Με την τροπολογία, ορίζεται πως πριν την κάθε αξιοποίηση Ανωνύμων Εταιρειών τουΔημοσίου, η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα ενημερώνεται από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και θα καταθέτει προτάσεις και παρατηρήσεις τις οποίες το ΤΑΙΠΕΔ θα «οφείλει να λαμβάνει υπόψη του».

 

Η τροπολογία αυτή, φιλοδοξεί κατά τον κο Στουρνάρα να απαντήσει στις απαιτήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ σχετικά με τον έλεγχο των αποκρατικοποιήσεων από τη Βουλή. Υπενθυμίζεται πως ειδικά το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει να εγκρίνει η ΕπιτροπήΟικονομικών της Βουλής την κάθε αποκρατικοποίηση ξεχωριστά – ενώ η ΔΗΜΑΡ είχε δηλώσει πως θα καταψηφίσει το σχετικό άρθρο εκτιμώντας πως το Δημόσιο οφείλει να διατηρεί τον έλεγχο επί των ΔΕΚΟ που διαχειρίζονται φυσικά αγαθά.
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία από τα κόμματα της συμπολίτευσης.

 

ΔΕΝ ΤΗΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Ωστόσο η τροπολογία αυτή δεν γίνεται δεκτή απότους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ , οι οποίοι ζητούν επίμονα να υλοποιηθεί η πρόσφατη απόφαση του ΚΤΕ . Έντονες είναι και οι αντιδράσεις των Βουλευτών της ΔΗΜΑΡ , που θεωρούν ότι η τροπολογία δεν απαντάειστην ουσία του προβλήματος και είναι αποφασισμένοι να καταψηφίσουν , αν δεν υπάρξουν αλλαγές.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου