ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ …ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Μοίρασε το

Όσοι έχουν την τύχη να ταξιδεύουν σε ευρωπαϊκές χώρες θα γνωρίζουν ότι η ζωή δεν αλλάζει όταν γίνονται εκλογές. Η προεκλογική περίοδος εξελίσσεται ήρεμα και πολιτισμένα, σε βαθμό που πρέπει να είναι αρκετά παρατηρητικοί για να το αντιληφθούν.

Αν συνέβαινε το αντίθετο και κάποιος ξένος επισκέπτονταν την Ελλάδα αυτή την περίοδο θα αποκόμιζε την ίδια εντύπωση. Ο …κανιβαλισμός των προηγούμενων χρόνων έχει, ευτυχώς, εκλείψει. Η προεκλογική καμπάνια στην Ελλάδα εξελίχθηκε με ηρεμία και σε άκρως πολιτισμένο περιβάλλον.

Κανείς δεν κατάλαβε πως η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε προ ενός μηνός και τερματίστηκε χθες. Οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν εκτροπές και ακρότητες διαψεύστηκαν για άλλη μια φορά. Οι Έλληνες αποβάλλοντας τα πάθη των προηγούμενων ετών, παρέμειναν βουβοί, νηφάλιοι και ψύχραιμοι, εκθέτοντας τους πολιτικούς που επέμειναν στον παλιομοδίτικο οίστρο της “υψηλών τόνων”, των “αντιπαραθέσεων” (μέχρι ύβρεων) και της “καταγγελίας”. Έκλεισαν τα αυτιά τους, άλλαξαν κανάλι…

Θα μπορούσε να διακινδυνεύσει κανείς τη διαπίστωση πως η Ελλάδα έδειξε να μετατρέπεται σε ευρωπαϊκή χώρα; Θα μπορούσε, ως ένα βαθμό. Γιατί είναι αναμφισβήτητα δείγμα προόδου το γεγονός ότι οι Έλληνες άρχισαν να υιοθετούν την πολιτική κουλτούρα των Ευρωπαίων. Μένει πλέον να το αποδείξουν και στην κάλπη. Με ποιο τρόπο;

Μα απλώς δίνοντας ένα “μάθημα στον δικομματισμό” και υποχρεώνοντας τις πολιτικές δυνάμεις να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν, όπως συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι περίοδοι που οι Έλληνες πίστευαν σε “μεσσίες” και “σωτήρες”, οι εποχές που έδιναν “λευκή επιταγή” και “ισχυρή εντολή” σε ένα και μόνο κόμμα να εφαρμόσει το πρόγραμμα με “λυμένα χέρια”, φαίνεται πως παρήλθαν.

Είναι κι αυτό άλλο ένα δείγμα προόδου; Θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που η πολιτική ηγεσία του τόπου θα διαχειριστεί το αποτέλεσμα της επόμενης μέρας. Από το εάν και κατά πόσο, θα επιτρέψει στη χώρα να περιέλθει σε μια κατάσταση πολιτικής αστάθειας ή αδιεξόδου. Από το εάν και κατά πόσο θα επιτρέψει, στην οικονομική κρίση να προστεθεί ακόμα μία κρίση, πολιτική.

Οι πολίτες με τη συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έδειξαν να βρίσκονται ένα βήμα πιο μπροστά από τις πολιτικές ηγεσίες που τους εκπροσωπούν. Με την ψήφο τους θα δείξουν και αποδείξουν πως δεν αντιλαμβάνονται πλέον την πολιτική ως ένα ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ δυο αιωνίων αντιπάλων, αλλά ως μια διαδικασία συνεχούς διαβούλευσης σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο για την προώθηση μεταρρυθμίσεων, οι οποίες δεν θα επιβάλλονται άνωθεν ως θέσφατο, αλλά θα τυγχάνουν ευρείας κοινωνικής αποδοχής.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου